Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Οι συναντήσεις στις ΗΠΑ, οι ανοιχτοί δίαυλοι και οι κόκκινες γραμμές

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συναντήσεις.

Η μέρα για το πολυαναμενόμενο τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλησιάζει, με την Αθήνα να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επικείμενη συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας -Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας.

O Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επισημάνει κατά καιρούς ότι «δεν είμαστε αφελείς, ούτε πιστεύουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, επειδή ξεκινήσαμε να συζητούμε με την Τουρκία θα λυθούν όλα τα θέματα», ωστόσο παρά τις διαφωνίες που υφίστανται είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στην σκιά της επίθεσης του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ στον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια με αφορμή τις δηλώσεις του για την ελληνική ΑΟΖ από την επίσκεψή του στο Καστελόριζο. Ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε «πώς τα λόγια του (Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας) δεν μπορούν να φτάσουν σε εμάς χωρίς να πνιγούν στο Αιγαίο.

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας».

Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν τις βασικές τους θέσεις, κάτι που έχει ενσωματωθεί και στην Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου. Η Αθήνα έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι έχει κόκκινες γραμμές και υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει τονίσει ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων αποτελεί «κυριαρχικό αναπαλλοτρίωτο αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας και θα ασκηθεί με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί από την ελληνική δημοκρατία ότι είναι ορθώς και ο κατάλληλος».

Ωστόσο, ο ίδιος αναγνωρίζει σαν ένα παράθυρο ευκαιρίας το να συζητηθεί το μεγάλο «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βασική προϋπόθεση να υπάρξει πλήρης σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί εκτός από την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του µη µόνιµου µέλους του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26 και το Κυπριακό.

Τον περασμένο Ιούλιο, κατά την επαφή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Αντόνιο Γκουτέρες πώς το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση. Επιπρόσθετα, η Αθήνα έχει σημειώσει πώς η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί πιο εύφορο έδαφος για το συγκεκριμένο θέμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου ειδικά μετά και την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Άγκυρα μετά από 12 χρόνια και την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, δίνεται μεγάλο βάρος και στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας και στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή καθώς οι τρεις χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Σειρά επαφών του Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει καθημερινά διμερείς συναντήσεις με ομολόγους από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως και στο δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσουν εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους, των χωρών του Κόλπου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει μία σειρά από συναντήσεις όπως με τα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους φίλους των Δυτικών Βαλκανίων.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 07:35:46

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button