Υγεία

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Μεγάλη απήχηση του Φεστιβάλ Καρδιάς

Με μεγάλη προσέλευση πολιτών και την ενεργή συμμετοχή σχολείων της Αττικής πραγματοποιήθηκε το Athens Heart Festival 2024 της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ή αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ αποδείχτηκε μικρή, καθώς εκατοντάδες πολίτες και ασθενείς θέλησαν να επισκεφτούν και να συμμετάσχουν στις πολύπλευρες δράσεις της ΕΚΕ που έλαβαν χώρα στο ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ αλλά και ευρύτερα στους χώρους του ΜΕΤΡΟ.

To Φεστιβάλ έφερε πιο κοντά τον πολίτη με τη γνώση για την υγεία της καρδιάς του. Συντέλεσε στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά νοσήματα, για τη σημασία που έχει ο προαθλητικός έλεγχος για ασφαλή άθληση και για την ανάγκη εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση του γενικού πληθυσμού.

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν θεματικά σταντ για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, συζήτησαν με τους γιατρούς-μέλη της ΕΚΕ για θέματα υγείας που τους αφορούν και έκαναν τις απαραίτητες προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις. Μέγας Χορηγός του Athens Heart Festival 2014 ήταν η Novo Nordisk. Πραγματοποιήθηκε επίσης με την ευγενική χορηγία των εταιρειών AstraZeneca, ELPEN, GE HealthCare, Menarini Hellas, OMRON και WinMedica.   

Υποστηρικτές του φεστιβάλ ήταν η Γ.Γ. Αθλητισμού, η ΣΤΑΣΥ και το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων. 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ένα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Μαρία Νικόλτσιου. Με το δεδομένο ότι οι γνώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία, σε ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, είναι περιορισμένες ή και λανθασμένες, η ΕΚΕ θέλησε να φέρει στο επίκεντρο τους ασθενείς, οι οποίοι μέσα από την εμπειρία τους και σε αλληλεπίδραση με τους γιατρούς τους, να αναδείξουν ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι ασθενείς κ. Δημήτρης Μπούρδος, ιδιωτικός υπάλληλος, η κα Άννα Βιρβίλη, επιχειρηματίας και ο κ. Χαλκιαδάκης, ελεύθερος επαγγελματίας, τους οποίους η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ευχαριστεί για την πολύτιμη συμβολή τους. 

Από τους Καρδιολόγους στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Κανακάκης.  Τέως  Πρόεδρος ΕΚΕ, Διευθυντής Καρδιολογίας, η κα Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια Καρδιολογίας και ο κ. Νίκος Καυκάς, Ταμίας ΕΚΕ, Διευθυντής Καρδιολογίας. Με βιωματικό τρόπο και με πραγματικά περιστατικά αναδείχτηκε η σημασία της πρόληψης, το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τα συμπτώματα του εμφράγματος  και να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που του στέλνει η καρδιά του. Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η καλή συνεργασία γιατρού-ασθενούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας καθώς και η κατανόηση εκ μέρους του ασθενή και η συμμόρφωσή του στη θεραπευτική αγωγή.

Ιδιαίτερα χρήσιμες αποδείχτηκαν οι παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Πολιτείας και τους φορείς, όπως η κα Φωφώ Καλύβα, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Σταύρος Ζερβάκης, και ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής κ. Γιώργος Κοχιαδάκης που μίλησε και ο ίδιος βιωματικά για να αναδείξει τη σημασία της γνώσης και της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων. 

Στο δεύτερο μέρος του Στρογγυλού Τραπεζιού με τίτλο: «Ασφαλής άθληση και η σημασία της ΚΑΡΠΑ» η παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών συντέλεσε στην ανάδειξη πολλαπλών μηνυμάτων. 

Στο πάνελ -που έγινε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Γ.Γ. Αθλητισμού-, συμμετείχαν ο κ. Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Παρίσι, στο άθλημα του διπλού σκιφ της κωπηλασίας, ο κ. Νέστορας Κολοβός, προπονητής του Νάσου Γκαβέλα, Χρυσού Παραολυμπιονίκη στα 100μ. στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, πρώην αθλητής της Εθνικής Ομάδας ΠΟΛΟ, ο κ. Δημοσθένης Ταμπάκος, Ολυμπιονίκης στους Κρίκους, με Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και αργυρό μετάλλιο στο Σίδνεϋ το 2000 και ο κ. Κώστας Τσαρτσαρής, υπεύθυνος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, πρώην παίκτης της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ. Εκ  μέρους της ΕΚΕ έκανε παρέμβαση ο κ. Γ. Λάτσιος, επεμβατικός καρδιολόγος και Συντονιστής των σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Από το πάνελ αναδείχτηκε ότι η φυσική άσκηση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου σε ό,τι αφορά το γενικό πληθυσμό και ότι θα πρέπει, μικροί μεγάλοι, να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τη σωματική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση των ανθρώπων που αθλούνται -σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, είτε είναι ομαδικό είτε ατομικό άθλημα, είναι απαραίτητος ο προαθλητικός έλεγχος ανεξαρτήτου ηλικίας, καθώς η εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου σε αθλητή, ιδίως κατά την διάρκεια του αγώνα, δεν είναι τόσο σπάνια και τα τελευταία χρόνια πολλά περιστατικά έχουν συμβεί εντός αθλητικών χώρων.

Οι συμμετέχοντες επομένως παρότρυναν σε καθημερινή άθληση αλλά πάντα με ασφάλεια, ενώ το κύριο μήνυμα από όλους ήταν η ανάγκη εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του γενικού πληθυσμού. 

Παράλληλα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία βράβευσε για τις πρόσφατες μεγάλες τους επιτυχίες τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου, Χάλκινο Ολυμπιονίκη, και τον Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα και τον οδηγό του Γιάννη Νυφαντόπουλο, οι οποίοι κατέκτησαν το Χρυσό Μετάλλιο στα 100 μέτρα στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι. Τις τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Γιώργος Κοχιαδάκης στον Ολυμπιονίκη μας, Αντώνη Παπακωνσταντίνου, και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κώστας Τούτουζας, στον προπονητή του Νάσου Γκαβέλα, κ. Νέστορα Κολοβό.

Κλείνοντας το Στρογγυλό Τραπέζι, ο κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, Πρόεδρος της ΕΚΕ, περιέγραψε τους στόχους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για την αποφυγή του αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου τόσο με τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ που πραγματοποιούνται διαρκώς όσο και με τις συνεχείς συνεργασίες που έχουν δρομολογηθεί με μεγάλους φορείς, όπως αυτή με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, έτσι ώστε να γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ οι εμπλεκόμενοι με τον αθλητισμό και η εκπαίδευση  στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν οι πολυπληθείς μαθητές που γέμισαν την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ όσο και τους εξωτερικούς  χώρους, πληροφορήθηκαν για τα οφέλη της ΚΑΡΠΑ και τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και να μάθουν βασικές τεχνικές από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ΕΚΕ.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν και συντέλεσαν αποφασιστικά για την επιτυχία του οι Ομάδες Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας, Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, Καρδιακής Ανεπάρκειας, Προληπτικής Καρδιολογίας, Αρτηριακής Υπέρτασης και  Νέων Καρδιολόγων κ.ά.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΚΕ ευχαριστούν τους δεκάδες εθελοντές Καρδιολόγους, τους ειδικευόμενους και νοσηλευτές-νοσηλεύτριες που συμμετείχαν και πρόσφεραν αμέριστη την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του Athens Heart Festival. 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 15:57:49

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button