
Ελλείψεις προσωπικού: Σε ποιες θέσεις ψάχνουν εργαζομένους οι μικρές επιχειρήσεις
Πάνω από 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύεται να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας της, ενώ το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης.
Από τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, προκύπτει μάλιστα, ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (37,3% έναντι 35,2%). Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα προσωπικό, ο αριθμός των εργαζομένων που τους «λείπουν», διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 2,26.
Οι νησιωτικές περιοχές και συγκριμένα τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, εμφανίζουν συγκριτικά τα υψηλότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα, το β’ εξάμηνο του 2024, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις στις παραπάνω γεωγραφικές περιοχές, δυσκολευόταν να καλύψει τις κενές θέσεις. Στην Αττική, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 34,8% ενώ το 36,4% δήλωνε πως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Οι πιο «δυσεύρετες» ειδικότητες
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε ειδικευμένους τεχνήτες/ριες και χειριστές/ριες μηχανημάτων (28,5%).
Ακολουθούν οι εργάτες/ριες και βοηθοί μαστόρων /καθαριστές/ριες (19,4%) ενώ παραμένουν υψηλά τα ποσοστά και σε ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση (17,4%). Διψήφια είναι επίσης τα ποσοστά και στις κενές θέσεις που αφορούν σε ειδικευμένους επιστήμονες (12,1%) και πωλητές/ταμίες (10,9%).
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει πρόβλημα δραστηριοποιείται στη μεταποίηση (47,5%) και ακολουθεί ο τομέας της παροχής υπηρεσιών (42,7%). Μόνο οι επιχειρήσεις εμπορίου, παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο μεταξύ των κλάδων, με το 25,2% να έχει κενές θέσεις εργασίας έναντι του 37,5% που δεν έχει. Στον συγκεκριμένο κλάδο ανήκουν, ωστόσο και οι περισσότερες επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι δεν απασχολούν προσωπικό (37,3%).
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-29 08:23:00