Ελλάδα

Ελευσίνα: Αυτοψία – κόλαφος του Υγειονομικού για το δημοτικό κολυμβητήριο

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Οι επόπτες της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δυτικής Αττικής που έκαναν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου του δήμου Ελευσίνας, επιβεβαίωσαν πλήρως την δημοσιογραφική έρευνα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ..gr που δημοσιεύθηκε στις 18/9/2023 με τίτλο «Κοτέτσια και μποστάνια το δημοτικό κολυμβητήριο Ελευσίνας».

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας καταρρίπτουν το αφήγημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής ότι τόσο το κολυμβητήριο όσο και οι κοινόχρηστοι χώροι που το περιβάλλουν ιδιοκτησίας του δήμου Ελευσίνας φυλάσσονταν και δεν χρησιμοποιούνταν.

Σύμφωνα με την αυτοψία στις εγκαταστάσεις του ημιτελούς υπαίθριου Κολυμβητηρίου και στο περιβάλλοντα χώρο του διαπιστώθηκε ότι κατά την διενέργεια του ελέγχου δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος στο χώρο, ότι εντός πρόχειρων καταλυμάτων που υπάρχουν εκεί, διατηρούνται ζώα και πτηνά (κότες, γαλοπούλες, κουνέλια κλπ) αγνώστου αριθμού (δεν ήταν δυνατόν να καταμετρηθούν) και αγνώστων ιδιοκτητών.

Σε όλη την έκταση του οικοπέδου που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου υπάρχει έντονη βλάστηση, ξερά χόρτα, ξύλα αλλά και διάσπαρτα απορρίμματα. Σε σημείο του οικοπέδου υπήρχε εναπόθεση χωνεμένης κοπριάς. Στον χώρο υπήρχαν δύο κάδοι ανακύκλωσης και ένα κοντέινερ.

Επίσης κάτω από τις κερκίδες εντοπίστηκαν στρώματα, αυτοσχέδιος νεροχύτης, μαγειρικά σκεύη, ρούχα αλλά και στοιβαγμένα διάφορα αντικείμενα (χαρτοκιβώτια, τελάρα, πλαστικές σακούλες απορριμμάτων με άγνωστο περιεχόμενο), γεγονός που υποδηλώνει διαμονή ατόμων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής εστίας στο σημείο.

Στον υπόγειο χώρο της εγκατάστασης διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξοπλισμού με ξύλινα χωρίσματα, ελαστικά αυτοκινήτων, οξειδωμένα βαρέλια, εκτεθειμένα σίδερα οπλισμού σκυροδέματος, αλλά και πλέγμα περιμετρικά του χώρου που παραπέμπει σε χώρο διεξαγωγής υπαίθριας ψυχαγωγικής δραστηριότητας (Paintball) με κίνδυνο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δυτικής Αττικής κα Ελένη Νίκα, κάλεσε τον δήμο Ελευσίνας να προβεί σε μια σειρά ενεργειών αφενός για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε έναν δημόσιο χώρο και αφετέρου να προφυλάξει και να διαφυλάξει την ιδιοκτησία του δήμου με κάθε τρόπο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Πρωτ. 1209903/ 06-10-2023 Αυτοψία που κοινοποιήθηκε προς τον δήμο Ελευσίνας, το Γραφείο δημάρχου και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου η Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δυτικής ζήτησε από τον δήμο λόγω δικαιοδοσίας να φροντίσει για την αποψίλωση, τον καθαρισμό της εν λόγω έκτασης, την απομάκρυνση των σταυλικών εγκαταστάσεων των ζώων & πτηνών από το χώρο, που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορούν να υφίστανται εκεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις καθώς και την απομάκρυνση όσων διαμένουν εκεί δημιουργώντας ανθυγιεινή εστία. Επίσης να υπάρχει περίφραξη και φύλαξη στον συγκεκριμένο χώρο.

Τέλος να πραγματοποιηθεί εφαρμογή συστηματικού προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την εγκατάσταση καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη θερμοκηπίων όπου γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια διαφόρων καλλωπιστικών φυτών, ενώ υπάρχουν μεγάλες  δεξαμενές και βαρέλια με κίνδυνο ανάπτυξης εστιών κουνουπιών από την συλλογή στάσιμων νερών.

Δυστυχώς από τον Οκτώβριο του 2023 έως και σήμερα καμία ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε από τους αρμόδιους για την αποκατάσταση της νομιμότητας στον χώρο του δημοτικού Κολυμβητηρίου.

Επισημαίνουμε ότι η δημοσιογραφική έρευνα του ..gr για την μετατροπή των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ελευσίνας σε μποστάνια, κοτέτσια και σύγχρονα φυτώρια, προκάλεσε τόσο την αυτεπάγγελτη επέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικείου Αθηνών Αντώνιου Ελευθεριάνου όπου διατάχθηκε κατεπείγουσα Εισαγγελική έρευνα η οποία σήμερα βρίσκεται σε ποινική εξέλιξη.

 

Παράλληλα η κατάσταση του δημοτικού Κολυμβητηρίου μπήκε στο μικροσκόπιο και της Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία διερευνά διεξοδικά την υπόθεση ενώ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας θα αποσταλεί η Έκθεση τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά των υπευθύνων όσο και στην Εισαγγελία.

Η εικόνες που ακολουθούν είναι από την σημερινή κατάσταση που βρίσκονται οι χώροι του δημοτικού Κολυμβητηρίου Ελευσίνας όπου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι του δήμου Ελευσίνας δεν συμμορφώθηκαν πλήρως σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δυτικής.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-18 21:50:50

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button