Ελλάδα

ΕΚΠΑ: Η σμηνοσειρά θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς

Περισσότερους από 14.000 σεισμούς έχει καταγράψει από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από αυτούς, περίπου 12.000 είχαν μεγέθη Μ≥1.0 Ρίχτερ.

Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με περίπου 240 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, δεκατέσσερις με Μ≥4.0, και δύο σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, την 10η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5.2 (σσ: η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 5,3 Ρίχτερ), ενώ ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.

Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών, εκτιμούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός.

Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.


Στο μεταξύ από την Τρίτη 11/2/25, για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών:

Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο και στη βραχονησίδα Ανυδρο δύο νέοι μόνιμοι γεωδαιτικοί σταθμοί GPS/GNSS.


Επαναμετρήθηκε το μη-μόνιμο δίκτυο 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.

Συνεχής ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, παρέχεται από την Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου παρέχεται στη διεύθυνση https://geophysicslab.geol.uoa.gr/ 


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 16:25:00

Back to top button