Οικονομία

Εκλογές το 2027, θα κλείσουμε τη ψαλίδα με την Ευρώπη

Τη βούλησή του για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στην ώρα τους, το 2027, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Enrico Letta στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα. Είχαμε θέσει ένα στόχο αντίστοιχο με το 2019, δεν τον πετύχαμε, λαμβάνω πολύ σοβαρά ωστόσο τα μηνύματα. Υπήρχε κάποια κόπωση λόγω των συνεχόμενων εκλογών. Πολλοί πολίτες έστειλαν μήνυμα για το κόστος διαβίωσης. Είναι σε προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «υπάρχει κεντροδεξιό κόμμα που ελκύει πολύ κόσμο, κάτι που δεν ήταν σίγουρο για άλλα κόμματα της Ευρώπης. Τα επόμενα 4 χρόνια θα κλείσουμε τη ψαλίδα με την Ευρώπη. Δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Δεν θα γίνουν άλλες εκλογές, θα γίνουν το 2027», ανέφερε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία και την πιθανότητα δημοσιονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «την Ελλάδα δεν την αφορά. Η Ελλάδα είναι πυλώνας της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Παρά τις δυσκολίες, είπε, «αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι κινηθήκαμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Πήραμε κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Χρηματοδοτήσαμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετά την πανδημία, για παράδειγμα, προς την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτά τα χρήματα δεν δίνονται δωρεάν, υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις. Είναι μια αυστηρή μεθοδολογία που επιτρέπει στις χώρες που είναι λιγότερο θετικές, τελικά να συμφωνήσουν».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην πρότασή του για την ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. «Στην άμυνα μπορούμε να κάνουμε κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το θέμα είναι πώς να κινητοποιούμε πόρους για να πετύχουμε τους στόχους μας. Και όταν μιλάμε για την άμυνα, ναι, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρέπει να προσδιορίσουμε ευρωπαϊκά projects που θα εξυπηρετούν κοινούς στόχους. Γι’ αυτό προτείναμε με τον κ. Τουσκ μια κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας. Μπορούμε να το ενσωματώσουμε στη δομή του ΝΑΤΟ. Δεν τίθεται ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ αυτή η πρωτοβουλία για ένα ενιαίο σύστημα εναέριας προστασίας».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 21:33:41

Back to top button