Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία: Νίκη της λεπενικής Ακροδεξιάς με 34%

Είναι μια ιστορική, έστω τρομακτική, στιγμή για τη Γαλλία: Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν ήταν καθαρά πρώτο στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων – αυτό ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll το βράδυ της Κυριακής.

Σε μια ένδειξη ότι το πολιτικό άστρο του Εμανουέλ Μακρόν, τουλάχιστον σε επίπεδο παραταξιακό, σβήνει, στη δεύτερη θέση βρέθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με το exit poll, η συμμαχία της γαλλικής Κεντροαριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με περίπου 29%.

Το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Όμως η αυτοδυναμία δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Όπως επεσήμανε το Reuters, στο παρελθόν τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου συνασπίζονταν για να εμποδίσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς, όμως αυτή τη φορά μια τέτοια δυναμική είναι λιγότερο σίγουρη από ποτέ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-30 21:10:41

Back to top button