Οικονομία

Εκλογές στη Βρετανία: Θετικές προσδοκίες για στερλίνα και μετοχές γεννά η πιθανή νίκη των Εργατικών

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών στις αγορές για μία πιθανή νίκη των Εργατικών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενδεχόμενη νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανία, γεννά προσδοκίες για θετική επίδραση στις αγορές συναλλάγματος αλλά και μετοχών της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Βεν Ραμ, η στερλίνα είναι πιθανό να έχει «καλή στήριξη» εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές και οι Εργατικοί κερδίσουν, ιδίως εάν αυτό οδηγήσει σε στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι οποίοι τελικά θα ενισχύσουν το εμπόριο.

«Οι επενδυτές συναλλάγματος θα είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στην ανωτέρω προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η στερλίνα παραμένει χαμηλότερα κατά 15% από την περίοδο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016. Ο ισχυρότερος πυρήνας του πληθωρισμού και ο πληθωρισμός υπηρεσιών μπορεί επίσης να οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος από ό,τι αναμένουν οι αγορές, γεγονός που επίσης θα ενισχύσει τη στερλίνα».

Σε μία δημοσκόπηση με ερωτοαπαντήσεις που διοργάνωσε το Bloomberg, αναλυτές αναφέρουν ως βασικό ωφελημένο από μια νίκη των Εργατικών τον δείκτη μετοχών FTSE 250 που είναι περισσότερο εστιασμένος στην εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με τον δείκτη αναφοράς FTSE 100, με την προοπτική ελαφρώς υψηλότερων δαπανών από ό,τι επί Συντηρητικών.

Η προοπτική της σταθερότητας μπορεί να ενθαρρύνει τις εισροές στους βρετανικούς δείκτες, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις που έχουν μείνει πίσω από τους αντίστοιχους δείκτες των ΗΠΑ, και επίσης να τους καταστήσει λιγότερο ελκυστικούς ως στόχους εξαγοράς.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές, κατά την παρουσίαση του μανιφέστου των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «η δημιουργία πλούτου είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας». Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις είναι υποστηρικτικές, δεδομένου ότι ο εταιρικός φόρος δεν θα αυξηθεί και η φορολογική ελάφρυνση των επενδύσεων θα παραμείνει.

Οι Εργατικοί θέλουν να παραδώσουν 1,5 εκατομμύριο σπίτια μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς και έργα καθαρής ενέργειας που συγχρηματοδοτούνται με ιδιωτικά κεφάλαια, ελπίζοντας ότι αυτό θα απελευθερώσει συσσωρευμένα επενδυτικά κεφάλαια.

To άρθρο Εκλογές στη Βρετανία: Θετικές προσδοκίες για στερλίνα και μετοχές γεννά η πιθανή νίκη των Εργατικών δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 16:40:47

Back to top button