Κόσμος

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, «εξαφανισμένες» πόλεις – Ο βαρύς απολογισμός του τυφώνα Χέλεν

Μια εβδομάδα αφότου ο τυφώνας Χέλεν χτύπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, οι διακοπές ρεύματος και οι αδιάβατοι δρόμοι εμποδίζουν την ανάκαμψη καθώς ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 213.

Πριν από μια εβδομάδα, ο τυφώνας όργωνε στη Φλόριντα, αλώνοντας πόλεις και κωμοπόλεις στην ακτή του Κόλπου, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στο μονοπάτι του τυφώνα αντιμετώπιζαν κύματα βροχής.

Μια εβδομάδα αργότερα, 213 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον τυφώνα Χέλεν σε έξι πολιτείες, κάνοντας τον συγκεκριμένο τυφώνα, τον πιο θανατηφόρο που έπληξε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Από τους 213 νεκρούς, μέχρι στιγμής επισήμως έχουν δηλωθεί 106 στη Βόρεια Καρολίνα και 41 στη Νότια Καρολίνα. Οκτώ στη Γεωργία, και ένας στη δυτική Φλόριντα.

Στο ρεπορτάζ του το CNNi, καταγράφει ότι όσοι επέζησαν είναι ακόμα σε τραγική κατάσταση, καθώς έχουν δει όχι μόνο τα σπίτια τους, αλλά ολόκληρες τις κοινότητές τουw να έχουν χαθεί.

Οι επιζώντες παλεύουν ο ένας για τον άλλον, φέρνοντας φαγητό και νερό, βοηθώντας να σκάψουν και να κόψουν γκρεμισμένα δέντρα.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί μόνο τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Ζεμπ Σμάθερς, δήμαρχος της πόλης Καντόνα, στη Βόρεια Καρολίνα στο CNNi την Πέμπτη. «Θα χρειαστεί να υποστηρίξουμε αυτές τις περιοχές στη δυτική Βόρεια Καρολίνα για πολλά πολλά χρόνια».

«Μεγάλα τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου απλώς εξαφανίστηκαν»

Περισσότερες από 850.000 κατοικίες και επιχειρήσεις σε επτά πολιτείες από τη Φλόριντα έως τη Δυτική Βιρτζίνια εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us. Τα περισσότερα βρίσκονται στις Καρολίνες, όπου ο περιφερειακός πάροχος ενέργειας Duke Energy λέει ότι «μεγάλα τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου… απλώς εξαφανίστηκαν».

Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας, κατέστρεψαν χιλιάδες στύλους και δεκάδες χιλιόμετρα ηλεκτρικών γραμμών. Οι υποδομές πρέπει να ανοικοδομηθούν πριν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε την Πέμπτη ότι βοήθησε στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια σπίτια.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 09:35:22

Back to top button