Κόσμος

Ειρηνόφιλος δείχνει πλέον ο Σολτς στο Ουκρανικό

Ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία χρονοτριβούν όσον αφορά τόσο την προμήθεια πυραύλων στην Ουκρανία όσο και την παροχή αδείας στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακατώνει την πολεμική τράπουλα, έγραψε ο Μάσιμο Νάβα στην Corriere della Sera. Τι έκανε ο Σολτς; «Υπέδειξε ως επείγουσα την ανάγκη εξεύρεσης διεξόδου προτού ξεπεραστεί η ‘‘κόκκινη γραμμή’’ στη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία». Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών, που θα στενοχώρησε πολύ τον γερμανό υπουργό Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Ο Σολτς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ τα εξής: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πώς θα βγούμε από την εμπόλεμη κατάσταση και πώς θα επιτύχουμε μία ώρα αρχύτερα την ειρήνη. Θα υπάρξει άλλη μία ειρηνευτική διάσκεψη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι και εγώ συμφωνούμε ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν». Ο ιταλός σχολιαστής προσπάθησε να καταλάβει τους λόγους της αλλαγής πλεύσης του Σολτς, επειδή αντελήφθη ότι συνιστά μεγάλη αντίθεση «με την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Γερμανία τους τελευταίους μήνες, σε αγαστή σύμπνοια με Γαλλία και ΗΠΑ».

Ο Νάβα έγραψε ότι η κίνηση του Σολτς σχετίζεται «με τη διαφαινόμενη συντριβή του SPD στις εθνικές εκλογές του 2025», με την άνοδο της Ακροδεξιάς (AfD), με την πρόοδο της Ακρας Αριστεράς (του κόμματος της Ζάρα Βάγκενκνεχτ) και με την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, «η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τα φιλόδοξα προγράμματα επανεξοπλισμού και εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού τομέα, κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις». Ανέφερε και την κριτική της χριστιανοδημοκρατίας, που εστίασε στις συνέπειες της στροφής Σολτς: «Υποδύεται τον καγκελάριο της ειρήνης, όμως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ουκρανία και να αποδυναμώσει την Ευρώπη και τη Γερμανία όσον αφορά την ασφάλεια».

Σημειωτέον ότι το Βερολίνο έχει υποσχεθεί περαιτέρω βοήθεια στον Ζελένσκι, όμως, όπως υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung, «σε πολλά κράτη κυριαρχεί πλέον η ιδέα να μη δοθούν άλλα όπλα στο Κίεβο». Και για τον Σολτς: «Η επιθυμία του για ειρήνη μπορεί να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της κούρασης ενός τμήματος του γερμανικού πληθυσμού». Ο Νάβα σχολίασε ότι στη Δυτική κοινή γνώμη επικρατεί «αστάθεια», αφού «η παράταση ενός αδιέξοδου πολέμου αποδυναμώνει τους ηθικούς λόγους που προβλήθηκαν στην αρχή της σύγκρουσης». Και παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ-Βρετανία ναι μεν ανακοίνωσαν νέα οικονομική βοήθεια, όμως «τα μάσησαν» για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Ιταλός ανέφερε και ότι οι New York Times έγραψαν πως ο αντιπρόεδρος του Τραμπ «μίλησε για ένα υποθετικό σχέδιο ειρήνης, το οποίο μοιάζει με φωτοτυπία των επιθυμιών του Πούτιν, δηλαδή για ακρωτηριασμό του Ντονμπάς και για ουδετερότητα της νέας Ουκρανίας». Ολα αυτά «ενώ η Ουκρανία χάνει έδαφος στον ανατολικό τομέα του πολέμου» και «φοβάται για το επερχόμενο χειμέριο ψύχος». Κατόπιν ανέφερε συμπεράσματα έκθεσης του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, από τα οποία συνάγεται ότι λόγω οικονομικών μεγεθών «ο γερμανικός στρατός όχι μόνο δεν μπορεί να επανεξοπλιστεί, όπως ελέχθη, αλλά μετά βίας θα αντικαταστήσει τα όπλα που αποστέλλει στην Ουκρανία».

Αλλη μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε από το think tank Dezernat Zukunft, υπολόγισε ότι η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει 100 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προβλεπόμενα στον πολυετή προγραμματισμό της, από τώρα έως το 2030, αν θέλει να ακολουθήσει τις συστάσεις περί αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, οι οποίες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ. «Ετσι υπάρχει αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξοπλιστικές δαπάνες». Τέλος, ο Νάβα θεώρησε ότι στη μεταστροφή του Σολτς υπέρ της ειρήνης συνετέλεσε και «ο σκεπτικισμός που οι ακροαριστεροί και οι ακροδεξιοί διέσπειραν στην κοινή γνώμη της Γερμανίας».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 09:00:51

Back to top button