
ΕΕ: Σε επιφυλακή για πλημμύρα κινεζικών προϊόντων
Μια πλημμύρα εισαγωγών κινεζικών εκπτωτικών προϊόντων πρόκειται να επιτείνει τους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιούν αναλυτές. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μέτρα για να προστατευθούν από το επερχόμενο κύμα φθηνών προϊόντων από την Ασία.
Οι δασμοί ύψους 20% του Τραμπ στην ΕΕ έχουν εντείνει την ανησυχία στον βιομηχανικό κλάδο, μετά και τα προηγούμενα μέτρα του αμερικανού προέδρου στα αυτοκίνητα και στον χάλυβα. Οι ακόμα μεγαλύτεροι δασμοί σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ θα στρέψουν το βλέμμα των εκεί κατασκευαστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επιφυλακή για την αναμενόμενη εισροή ασιατικών προϊόντων όπως ηλεκτρικά είδη και συσκευές, που θα καταλήγουν στην ευρωπαϊκή αγορά, αντί για την αμερικανική. Η Κομισιόν ετοιμάζει νέους έκτακτους δασμούς για να ανταποκριθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι έχουν εντείνει την επιτήρηση των εισαγωγών προϊόντων.
«Το άμεσο εμπορικό σοκ στην Ασία πιθανόν να επηρεάσει την Ευρώπη» δήλωσε στους FT ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για τη Γερμανία, Ρόμπιν Βίνκλερ. «Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα διασφάλισης για περισσότερες βιομηχανίες μας» δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Ανησυχούμε πολύ ότι αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα σημείο έντασης με την Κίνα» πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και είναι πιθανό να τους επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Ο Τραμπ επέβαλε συνολικά δασμούς ύψους 54% στα κινεζικά προϊόντα και 46% στο Βιετνάμ, μέσω του οποίου πολλές κινεζικές εταιρείες περνούσαν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι αν οι ασιατικές χώρες ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη, οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα μπορούσαν να είναι «τεράστιες». Η ΕΕ αντιμετώπισε με έκτακτα μέτρα παρόμοιες πιέσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ.
«Μπορούμε να κλείσουμε τις αγορές μας λόγω μιας απροσδόκητης ξαφνικής εισροής εισαγωγών» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής. «Το κάναμε αυτό για τον χάλυβα για λίγο καιρό και θα δούμε αν το χρειαζόμαστε και για άλλους τομείς». Ωστόσο η προηγούμενη εμπειρία δείχνει πόσο δύσκολο είναι να καταπολεμηθεί η επιδοτούμενη παραγωγή της Κίνας.
Η παραγωγή χάλυβα της ΕΕ συρρικνώθηκε το 2024, ενώ άλλες χώρες συνέχισαν να αυξάνουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του, η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί από 602 εκατ. τόνους το 2024 σε 721 εκατ. τόνους το 2027 – πάνω από πέντε φορές η συνολική παραγωγή χάλυβα της ΕΕ.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να πουλήσει περισσότερα προϊόντα σε άλλες αγορές και ως εκ τούτου θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ είναι πιθανό να αγοράσει λιγότερα ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω των δικών της οικονομικών προβλημάτων.
Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στην απειλή για τους κατασκευαστές στη Γερμανία και αλλού, δεδομένων των σκληρών εμποδίων που αντιμετωπίζουν πλέον στις ΗΠΑ. Με τη γερμανική οικονομία να είναι ήδη σε στασιμότητα, είναι πιθανό οι αμερικανικοί δασμοί να ωθήσουν τη χώρα ξανά σε συρρίκνωση, επισήμανε στους FT ο Κλέμενς Φούεστ, πρόεδρος της γερμανικής ερευνητικής δεξαμενής σκέψης για την οικονομία Ifo Institute.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-05 08:31:00