Περιβάλλον

ΕΕ: Κυνηγήστε τους λύκους, κατασπάραξαν το… πόνι της Ούρσουλα

Οι περιορισμοί στο κυνήγι των λύκων αίρονται, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση που υποβαθμίζει το καθεστώς τους ως προστατευόμενο είδος. Ο αριθμός των αρπακτικών, που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί πριν από έναν αιώνα στην Ευρώπη, έχει ανακάμψει χάρη στις ενέργειες συντήρησής τους.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση κυνηγιού, υποβιβάζοντας τον λύκο από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Στην επίσημη ψηφοφορία της Πέμπτης αναμένεται η άνετη έγκριση της πρότασης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι αντίθετες με αυτή την αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των λύκων. Αλλα κράτη-μέλη που έχουν επιφυλάξεις, αναμένεται να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Οι λύκοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί στην Ευρώπη πριν από έναν αιώνα, αλλά, εν μέρει χάρη στις προσπάθειες συντήρησής τους από την ΕΕ, οι αριθμοί τους έχουν ανακάμψει – με περισσότερα από 1.000 από τα αρπακτικά να κυκλοφορούν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν μέσω αντιδράσεων ενάντια στην οικονομική επιβάρυνση που έχουν επιφέρει οι «πράσινοι» κανόνες της ΕΕ, που προκλήθηκε από την κρίση του κόστους ζωής, οι αγρότες παραπονούνται ότι ο αυξανόμενος αριθμός των λύκων θέτει σε κίνδυνο τα ζώα τους. Ωστόσο, η πρωτοβουλία για τη χαλάρωση των περιορισμών στο κυνήγι τους, προκαλεί αντιδράσεις από το οικολογικό κίνημα, που την χαρακτηρίζει ως «εξωφρενική κίνηση».

Το κυνήγι των προβληματικών λύκων επιτρέπεται ήδη, βάσει εξαιρέσεων που έχουν θεσπιστεί από τους κανόνες προστασίας της ΕΕ. Το περιορισμένο κυνήγι τους διεξάγεται νόμιμα στη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία – αλλά τώρα αναμένεται να γίνει πιο διαδεδομένο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Ντόλι, το αγαπημένο της πόνι, που σκοτώθηκε από λύκο (Instagram/Ursula Von Der Leyen)

Η ψηφοφορία έρχεται δύο χρόνια μετά το θάνατο της Ντόλι –του αγαπημένου αλόγου της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– από επίθεση λύκου στο σπίτι της στη Γερμανία. Η δεινή ιππέας και μητέρα επτά παιδιών, είχε αποκαλύψει ότι η οικογένειά της ήταν «φρικτά στενοχωρημένη» από την απώλεια του 30χρονου αλόγου στην περιοχή της Κάτω Σαξονίας.

Ο ένοχος για το «έγκλημα» αναγνωρίστηκε μέσω στοιχείων DNA ως λύκος – γνωστός ως GW950m. Αλλά η άδεια για την εκτέλεσή του έληξε πριν γίνει δυνατό το κυνήγι του, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως είναι ακόμα ελεύθερος. Οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να αρνηθούν ότι η πρόεδρος παρενέβη στη διαδικασία της άρσης των περιορισμών για να εκδικηθεί για το θάνατο της Ντόλι. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν σκοτωθεί το άλογο.

Η φιλοζωική οργάνωση Eurogroup for Animals ανακοίνωσε ότι οι πληθυσμοί των λύκων έχουν αυξηθεί, αλλά δεν έχουν φτάσει σε «ευνοϊκό» καθεστώς συντήρησης – και αποδοκίμασε την πρωτοβουλία, που «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας, και δίνει προτεραιότητα στην πολιτική έναντι της επιστήμης», όπως ισχυρίζεται. Περισσότεροι από 300.000 πολίτες της ΕΕ έχουν υπογράψει μια δημόσια αίτηση για να σταματήσει το κυνήγι του λύκου.

Οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) της φον ντερ Λάιεν –το οποίο έκανε εκστρατεία για να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας των λύκων πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου– δήλωσαν ότι η απόφαση σηματοδοτεί την έναρξη μιας «πολύ καθυστερημένης διαδικασίας» ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι πληθυσμοί των λύκων.

Η Ιταλία είναι από τις πιο φανατικές υποστηρίκτριες χώρες του νομοσχεδίου, που απαιτούν την αποδυνάμωση του καθεστώτος προστασίας του αρπακτικού. Οι λύκοι ωθήθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην Ιταλία από τη δεκαετία του 1970, όταν ο πληθυσμός τους μειώθηκε σε μόλις 100 ζώα. Οι αριθμοί τους υπολογίζονται τώρα σε περίπου 3.300.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 17:13:23

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button