ΣΕΞ

Είχε πρησμένο πέος επί 17 χρόνια – Η νόσος από την οποία έπασχε

Ένας άνδρας που υπέφερε για χρόνια από άκρως ενοχλητικά συμπτώματα αγνώστου αιτίας, τελικά θεραπεύτηκε μετά από μια διάγνωση – σοκ

YGEIAMOU.GR TEAM

Μια εξαιρετική ιατρική περίπτωση, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον, παρουσιάζεται στο New England Journal of Medicine από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας, στην Ελβετία. Η δημοσίευση κάνει, συγκεκριμένα, λόγο για έναν 72χρονο άνδρα, που υπέμενε σιωπηλά ένα σοβαρά πρησμένο πέος για 17 ολόκληρα χρόνια, μετά το πέρας των οποίων βρήκε τελικά ανακούφιση, κατόπιν μιας διάγνωσης που προκαλεί έκπληξη.

Ειδικότερα, ο 72χρονος αντιμετώπιζε οίδημα στο πέος, με τρόπο που το έκανε να μοιάζει σαν να βρίσκεται διαρκώς σε μερική στύση, ενώ παράλληλα υπέφερε από πρήξιμο στο όσχεο και το αριστερό πόδι. Μετά από πολλές διαγνωστικές προσπάθειες, διαπιστώθηκε ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί από ορδές ζωντανών, μικροσκοπικών σκουληκιών, που προκαλούσαν χρόνια φλεγμονή γύρω από τη βουβωνική χώρα. Ο άνδρας ζούσε στην Ελβετία, είχε ωστόσο μετακομίσει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια από τη Ζιμπάμπουε, όπου η μόλυνση παρατηρείται πιο συχνά.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι, όταν ο ασθενής προσήλθε σε αυτούς, τα επίπεδα φλεγμονής του ήταν διπλάσια από το φυσιολογικό εύρος – γεγονός που υποδηλώνει σοβαρή λοίμωξη. Η εξέταση αντισωμάτων βγήκε θετική για τα Wuchereria bancrofti, δηλαδή μικροσκοπικά σκουλήκια, που μοιάζουν με νήματα. Οι λοιμώξεις προκαλούνται από τσιμπήματα κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν τις προνύμφες στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις εκκολαφθούν, ταξιδεύουν στο λεμφικό σύστημα, μέσω του οποίου μεταφέρονται και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του οσχέου. Στη συνέχεια ωριμάζουν, ζευγαρώνουν και παράγουν εκατομμύρια απογόνους.

Στον ασθενή χορηγήθηκε, τελικά, αντιπαρασιτική φαρμακευτική αγωγή, αποτελούμενη από διαιθυλοκαρβαμαζίνη και μια εφάπαξ δόση αλβενδαζόλης – δύο ισχυρά φάρμακα, ικανά να εξοντώσουν τα σκουλήκια. Δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, τα συμπτώματα του ασθενή είχαν υποχωρήσει πλήρως, ενώ βγήκε αρνητικός σε όλα τα τεστ παρασίτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λοίμωξη από σκουλήκια δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η βλάβη στο λεμφικό σύστημα προκαλεί συσσώρευση υγρού στα πόδια, προκαλώντας λεμφοίδημα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονο πρήξιμο των άκρων, οι ασθενείς διαγιγνώσκονται με ελεφαντίαση. Στους άνδρες, τα παρασιτικά σκουλήκια μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το πρήξιμο μπορεί να γίνει τόσο σοβαρό, ώστε να οδηγήσει σε παραμόρφωση και προβλήματα κινητικότητας.

Σημειώνεται ότι οι λοιμώξεις από το παρασιτικό σκουλήκι είναι σχετικά συχνές στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια ενεργές μολύνσεις παγκοσμίως, με τα περισσότερα μολυσμένα άτομα να ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ωστόσο, ένας άνθρωπος πρέπει να τσιμπηθεί επανειλημμένα από μολυσμένα κουνούπια επί αρκετούς μήνες για να μολυνθεί. Ο οργανισμός σχολίασε συγκεκριμένα ότι «οι τουρίστες μικρής διάρκειας διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο, όσοι όμως ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, όπου η νόσος είναι κοινή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης».

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Έπαθε διπλό κάταγμα πέους ενώ ήταν σε στύση

Αίμα στα ούρα: Η Νο1 νόσος για την οποία πρέπει να ανησυχήσετε

Χρόνια φλεγμονή: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν 5 συμπτώματα που μαρτυρούν το πρόβλημα – Πώς να την ελέγξετε


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button