Δύσκολη η νύχτα στη Σαντορίνη: Σπεύδει ο πρωθυπουργός – Σε έκτακτη ανάγκη, αλλά και σε ετοιμότητα
Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Σαντορίνης που μέσα σε λίγες ώρες μέτρησαν τουλάχιστον τέσσερις σεισμικές δονήσεις, πάνω από τα 4 Ρίχτερ, να ταρακουνούν για τα καλά το νησί και να διαταράσσουν την προσπάθεια… κατευνασμού του πανικού. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τους κατοίκους που παρέμειναν δεν φοβίζει πλέον το μέγεθος, αλλά η συχνότητα.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται στο σημείο καταγράφουν το μπαράζ των σεισμών, προχωρούν σε αυτοψίες και καθησυχάζουν, επισημαίνουν ωστόσο τους κινδύνους κυρίως για κατολισθήσεις. Η τελευταία δραστηριότητα σημειώθηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως το επίκεντρο, αλλά και τη διάρκεια.
Το νησί της Σαντορίνης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 3 Μαρτίου και ήδη στρατός, ΕΜΑΚ και ΟΠΚΕ έχουν πραγματοποιήσει μία «απόβαση» προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, αύριο θα μεταβούν εκτάκτως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να σχηματίσουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για την εξέλιξη των φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κρατικός μηχανισμός.
Tα σενάρια για την επόμενη ημέρα και οι γρίφοι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στα τρία σενάρια που εξετάζονται για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αναφορικά με τα ηφαίστεια, διευκρίνισε πως η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και πως δεν υπάρχει θέμα διέγερσης ηφαιστειακής δραστηριότητας γιατί δεν υπάρχει συσχέτιση.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το πρώτο σενάριο και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει η σεισμική ακολουθία με την ίδια ένταση σε ένα διάστημα της τάξεως μερικών εβδομάδων και στη συνέχεια να αποσβεσθεί σταδιακά. Σε αυτό το σενάριο ο ίδιος σημείωσε ότι παροδικά μπορεί να υπάρξουν και σεισμοί με υψηλότερα μεγέθη πχ 4.8 ή 5 βαθμών.της κλίμακας Ρίχτερ.
Σχετικά με τον χθεσινό σεισμό των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δήλωσε πως «δεν θα τον ονομάζαμε κύριο σεισμό γιατί είναι περίπου ίδιος με τους άλλους σεισμούς και δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους άλλους. Κύριο σεισμό θα ονομάσουμε ένα σεισμό της τάξεως 5.5, 5.6, 5.7 βαθμών και σε αυτή την εκδοχή, το δεύτερο σενάριο δηλαδή, δεν θα έχουμε σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη. Στην Αμοργό δεν θα έχουμε καθόλου βλάβες». Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες βλάβες σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτήρια και κάποιες κατολισθήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι.
«Θα υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο για σεισμό κάτω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως εξήγησε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλο το νησί. «Επιπτώσεις σε καταρρεύσεις κτηρίων, παλιών, εγκαταλελειμμένων ή κτηρίων που δεν έχουν υποστεί συντήρηση, θα υπάρξουν κατολισθήσεις», δήλωσε ενδεικτικά. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το σενάριο «ακραίο» και επισήμανε πως πάνω σε αυτό στηρίζονται και έγινε η επιχειρησιακή κινητοποίηση.
Σε επιφυλακή οι επιχειρησιακές δυνάμεις
Να σημειωθεί πως στη Σαντορίνη έφτασαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονταν στο νησί προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. Παράλληλα δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες, καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού. Σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας.
Πλέον, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 52 πυροσβέστες και 7 οχήματα και 6 βοηθητικά VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ, και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.
Ακόμη πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σταλεί και σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη. Συγκεκριμένα στην Αμοργό έχουν σταλεί 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα. Παράλληλα στην Αμοργό βρίσκονται 2 διασώστες και 1 ασθενοφόρο ενώ στην Ίο 3 διασώστες με 1 ασθενοφόρο. Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο διοικητής ΠΕΠΥΔ Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Ζώης Γιώτης. Παράλληλα, στην περιοχή στέλνει κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ακόμη σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης έχει προβεί και το ΕΚΑΒ.
Συνολάκης: Αν ισχύσει, το βλέπουμε πρώτη φορά
Στις εξελίξεις στο θέμα των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (6/2) στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο, θα βλέπουμε την γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου.
Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Θα μας πάρει πολύ καιρό να κοιτάξουμε με σεισμικές μελέτες, να δούμε αρκετά σε αρκετό βάθος, να δούμε που βρίσκεται, αν υπάρχει, που βρίσκεται, αν βρίσκεται υγρό, που βρίσκεται μάγμα ή σε ποιο βάθος είναι.
Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι μπορεί να σημαίνει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, είχαμε το Κολόμπο, είχαμε μερικούς άλλους κρατήρες».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 22:44:00