Δύο events γύρω από το ελληνικό απόσταγμα και το κρασί αυτές τις ημέρες στην πόλη
Με το ελληνικό απόσταγμα και τον πελοποννησιακό αμπελώνα στο επίκεντρο, δύο συναρπαστικά events μπαίνουν στη λίστα μας τις επόμενες ημέρες και μας φέρνουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς.
Κυριακή και Δευτέρα έχουμε πολλά να δούμε και να κάνουμε, τουλάχιστον στην περίπτωση που ανήκουμε στους λάτρεις του ελληνικού αμπελώνα και του ελληνικού αποστάγματος. Έτσι αύριο Κυριακή δίνουμε ραντεβού στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα», ενώ τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental για το Peloponnese Wine Festival 2025.
Ελληνικό Απόσταγμα
Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι και τα αποστάγματα σταφυλής. Η εκδήλωση διοργανώνεται φέτος για 8η φορά, στις 19 Ιανουαρίου 2025 στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ώρες λειτουργίας 11:30 – 15:30 & 16:00 – 20:00.
Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότερες από 30 αποσταγματοποιίες και ποτοποιίες από διάφορα μέρη της χώρας με 150 περίπου προϊόντα. Μαζί με τα γνωστά και καθιερωμένα ποτά θα βρίσκονται και σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετα τσίπουρα μικρών παραγωγών, αποστάγματα φρούτων και ηδύποτα (λικέρ) από βότανα και άλλες αρωματικές ουσίες της ελληνικής υπαίθρου που αιχμαλωτίζουν τις μοναδικές ευωδιές τους στο μπουκάλι.
Το «Ελληνικό Απόσταγμα» αφορά μόνο ελληνικές ποτοποιίες με επώνυμα, τυποποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, αυτά που αποτελούν το μέλλον του κλάδου. Παρουσία των δημιουργών τους, εκτίθενται προς δοκιμή τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα, που ξεδιπλώνουν την αξία και τη μοναδικότητά τους. Με τέτοια όπλα, τα ποτά αυτά αποτελούν πλέον έμπνευση για πολλούς bartenders και mixologists Ελλάδας και εξωτερικού, είτε για τη δημιουργία πρωτότυπων και ευφάνταστων κοκτέιλ ή ακόμα και ως συστατικά παγκοσμίως γνωστών και εδραιωμένων τέτοιων ποτών, όπως πικάντικο Negroni με τσίπουρο αντί τζιν και αρωματικό Bloody Mary με ούζο αντί βότκα.
Ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις τύπου Μasterclass θα πλαισιώσουν την έκθεση, όπως το «Παράθυρο στον κόσμο: Baijiu Masterclass», όπου το εθνικό απόσταγμα της Κίνας, Baijiu, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σεμινάριο γευσιγνωσίας με 7 βραβευμένες ετικέτες που επεξηγεί ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς παγκοσμίως, ο Derek Sandhaus. Η συγκριτική γευστική δοκιμή «Grappa & Τσίπουρο: αδέρφια ή ξαδέρφια;» βάζει στο μικροσκόπιο ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο εμβληματικών αποσταγμάτων της Ιταλίας και της Ελλάδας με εισηγητές την οινολόγο Μαρία Ζερβού και τον γευσιγνώστη Luca Bonfiglioli. Τέλος, αναδεικνύοντας τη νέα τάση στο ούζο, η εκδήλωση «Premium Ούζο: Τι είναι και Πώς Πίνεται» θα προβάλλει κορυφαία ούζα της Ελλάδας συνοδεία εδεσμάτων από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.
Πληροφορίες: apostagmata.gr Εισιτήρια: tickets.vinetum.gr/el/apostagmata
Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.
Διοργάνωση: Vinetum
Peloponnese Wine Festival
Οι παραγωγοί του Πελοποννησιακού Αμπελώνα επιστρέφουν στην Αθήνα με το Peloponnese Wine Festival 2025, για να συναντήσουν επαγγελματίες και φίλους του κρασιού τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Η φετινή διοργάνωση θα υποδεχτεί 48 οινοποιεία στην αίθουσα Αφροδίτη, σε μια ultra-premium παρουσίαση των καλύτερων κρασιών της Πελοποννήσου.
Όπως κάθε χρόνο η εκδήλωση εστιάζει πάνω στις πολυάριθμες γηγενείς ποικιλίες του Πελοποννησιακού αμπελώνα και στις ζώνες παραγωγής κρασιών που συνθέτουν μια εξαιρετικά πλούσια οινική εικόνα. Στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη οι παραγωγοί βγάζουν από το «καπέλο» τους νέες σοδειές, γεμάτες φρεσκάδα και ενέργεια, αλλά και χρονιές που έως τώρα φύλαγαν στο κελάρι τους για να αναπτύξουν βάθος και πολυπλοκότητα.
Η εκδήλωση αποτελεί πόλο έλξης για κάθε οινόφιλο, καθώς προσφέρει κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα: πειραματικές εμφιαλώσεις, καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης, κρασιά ήπιων παρεμβάσεων και δημιουργίες που αποτυπώνουν τη φαντασία και το πάθος των παραγωγών. Ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας, με την πληθώρα των αμπελουργικών περιοχών του – από ορεινά τοπία μέχρι παραθαλάσσιες αμπελοτόπια – προσφέρει το ιδανικό υπόβαθρο για την ανάδειξη της δυναμικής του ελληνικού κρασιού και των στοιχείων που το κάνουν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Peloponnese 2040
Φέτος, οι παραγωγοί της Πελοποννήσου κάνουν ένα βήμα παραπέρα, προσκαλώντας το κοινό, μέσα από τη δράση Peloponnese 2040, να ανακαλύψει όλα όσα τους εμπνέουν και τους απασχολούν για το μέλλον. Στην αίθουσα Athenaeum Conference, δίπλα από την κύρια εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί μια γευστική δοκιμή (walk in tasting) που έχει το «βλέμμα» της στις τάσεις, τις αλλαγές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Πελοποννησιακού αμπελώνα και σε εκείνες τις επιλογές που ακολουθούν και θα τους φέρουν στις δύο επόμενες δεκαετίες. Οι οινοποιοί έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν όλα αυτά τα καινούρια που συμβαίνουν και επαναπροσδιορίζουν τον πλέον ποικιλόμορφο αμπελώνα της Ελλάδας και μιας οινικής κουλτούρας που πρωτοστατεί στην επανάσταση που λαμβάνει χώρα στον ελληνικό κρασί. Κρασιά που αποδεικνύουν την προσαρμοστικότητα του πελοποννησιακού αμπελώνα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι επισκέπτες λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς οι οινοπαραγωγοί βλέπουν «μπροστά», αναδεικνύοντας τη σύνδεση της παράδοσης με την καινοτομία.
Πληροφορίες: peloponnesewinefestival.com Εισιτήρια: more.com
Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.
Διοργάνωση: Winetuned, Vinnovation
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-18 09:00:00