Αθλητικά

Δομινικανή Δημοκρατία – Ελλάδα: Πρώτη «μάχη» της Εθνικής μπάσκετ στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ

Εμπρός, για το Παρίσι. Η εθνική μπάσκετ θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Δομινικανή Δημοκρατία (21:00, site σήμερα.gr, ΕΡΤ1) στην πρεμιέρα της στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ.

Η εθνική μπάσκετ ρίχνεται στη “μάχη” της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες (26.07-11.08), μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά του ΣΕΦ (02 – 07/07), με πρώτη αντίπαλο τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Μπροστά στους φίλους της, η Εθνική μπάσκετ θα προσπαθήσει να κατακτήσουν την πρώτη θέση στο τουρνουά, τη μόνη που μπορεί να τη στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Θυμίζουμε ότι η Γαλανόλευκη συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τελευταία φορά στο Πεκίνο το 2008, όπου κατέλαβε την 5η θέση. Τότε, ηγέτης της στο παρκέ ήταν ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης.

Η εθνική μπάσκετ απουσίασε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) και του Τόκιο (2020), αλλά μετά από 16 χρόνια έχει μία μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει στο κορυφαίο αθλητικό “ραντεβού” του πλανήτη.

Η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της, αλλά και αυτή του Γιάννη Αντετκούνμπο στο ρόστερ της, έχει δημιουργήσει εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και μεγάλες προσδοκίες σους φίλους της ομάδας.

Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Β΄ όμιλο μαζί με τις θεωρητικά κατώτερες αγωνιστικά Δομινικανή Δημοκρατία και Αίγυπτο. Στον Α΄ όμιλο, βρίσκονται η ισχυρή Σλοβενία, η Κροατία και η Νέα Ζηλανδία. Κάθε ομάδα δίνει δύο αγώνες, έναν με κάθε αντίπαλο του ομίλου της. Στα ημιτελικά προκρίνονται οι πρώτες δύο κάθε ομίλου. Η πρώτη του Α΄ ομίλου αντιμετωπίζει τη 2η του Β΄ ομίλου και η 2η του Ά ομίλου αντιμετωπίζει την πρώτη του Βλ ομίλου, σε νοκ άουτ παιχνίδι στην ημιτελική φάση (Σάββατο, 6/7). Οι δύο νικητές των ημιτελικών θα διεκδικήσουν στον… τελικό της Κυριακής (7/7, 21:00) το μοναδικό εισιτήριο για το Ολυμπιακό Τουρνουά του Παρισιού από το Προολυμπιακό του ΣΕΦ.

Αν η εθνική μπάσκετ πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την κατάληψη της 1ης θέσης στο Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ τη νύχτα της 7ης Ιουλίου, τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρει πρώτο αντίπαλο τον Καναδά, στις 27 Ιουλίου, για τον Α΄ όμιλο! Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκύψει από το Προολυμπιακό τουρνουά της Ισπανίας για τη 2η αγωνιστική στις 30 Ιουλίου, ενώ για την τελευταία αγωνιστική, στις 2 Αυγούστου, θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.

Η εθνική μετρά βέβαια και σημαντικές απουσίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Κώστα Σλούκα, του MVP του φάιναλ φορ της Euroleague φέτος, πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, αν και ήταν, έστω και με πολιτικά στις πρώτες προπονήσεις της εθνικής μετά το τέλος των τελικών της Basket League, έλαβε αρνητικά αποτελέσματα από τη μαγνητική τομογραφία μετά τη θλάση στο γαστροκνήμιο και δεν ήταν σε θέση ν΄ αγωνιστεί για διάστημα ενός μήνα. Εκτός έμεινε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, καθώς και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.

Η αποστολή της Ελλάδας: Τόμας Γουόκαπ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Δημήτρης Μωραΐτης, Βασίλης Τολιόπουλος, Νικ Καλάθης, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Γιώργος Παπαγιάννης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Αντετοκούνμπο και Ντίνος Μήτογλου.

Για τη Δομινικανή Δημοκρατία τώρα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας, Νέστορ Γκαρσία, μετρά δύο πολύ μεγάλες απουσίες, καθώς, εκτός έμειναν οι Καρλ Άντονι Τάουνς και Χόρφορντ, με αποτέλεσμα να χάσει δύο από τα σημαντικότερα όπλα του.

Η αποστολή της Δομινικανής Δημοκρατίας: Κρις Ντουάρτε, Βίκτορ Λιζ, Ελόι Βάργκας, Ζαν Μοντέρο, Αντρές Φελίζ, Αντόνιο Πένια, Αντρίς Ντε Λεόν, Άντονις Ενρίκεζ, Άνχελ Νούνιες, Λουίς Σάντος, Μιγκέλ Σιμόν, Έντι Πολάνκο.

To άρθρο Δομινικανή Δημοκρατία – Ελλάδα: Πρώτη «μάχη» της Εθνικής μπάσκετ στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-03 09:56:20

Back to top button