Οικονομία

ΔΝΤ για Fed: Να διατηρήσει τα επιτόκια εκεί που είναι – «Τουλάχιστον» μέχρι το τέλος του έτους

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed ) θα πρέπει να περιμένει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι «τουλάχιστον» το τέλος του έτους, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη οικονομία της G20 που βλέπει ανάπτυξη πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και η «ισχυρή» ανάπτυξη υποδηλώνει συνεχιζόμενους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο οργανισμός.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη τόνισε πως «αναγνωρίζουμε σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους» και πρόσθεσε πως:

«Δεδομένων αυτών των κινδύνων, συμφωνούμε ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024».

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ, που συχνά αποκαλείται ο «δανειστής έσχατης καταφυγής» στον κόσμο, προβλέπει ότι ο βασικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed- θα κλείσει το 2024 περίπου στο 2,5% και θα φθάσει το ποσοστό-στόχο της Fed στο 2% στα μέσα του 2025, πριν από την πρόβλεψη της ίδιας της Fed για το 2026.

Η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed βοηθήθηκε από την προσφορά εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για «σαφείς αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός κατεβαίνει στο στόχο του 2% προτού η Fed μειώσει τα επιτόκια.

Παρ’ όλα αυτά, η «πιο αισιόδοξη» εκτίμηση του ΔΝΤ για την καθοδική πορεία του πληθωρισμού βασίζεται στις ενδείξεις για μια ψυχρότερη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης.

«Θέλω να αναγνωρίσω ότι ένα μάθημα που πήραμε από τα τελευταία λίγα χρόνια είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Αυτή η αβεβαιότητα βρίσκεται επίσης μπροστά μας. Είμαστε βέβαιοι, ωστόσο, ότι η Fed θα κινηθεί μέσα από αυτήν, και σίγουρα με την ίδια σύνεση που επέδειξε κατά το τελευταίο έτος», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 10:48:10

Back to top button