Οικονομία

Διπλό μπόνους για τους επενδυτές στα εταιρικά ομόλογα

Την ελπίδα τους ότι η κυβερνητική πρόθεση για μείωση της φορολογίας στους τόκους των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα ωθήσει και άλλες επιχειρήσεις να απευθυνθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό προκειμένου να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια, εκφράζουν παράγοντες της επενδυτικής αγοράς.

Ειδικότερα, στο πακέτο των προτεινόμενων μέτρων που θα περιληφθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνονται δύο θετικές διατάξεις για τα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ.

  • Πρώτον, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων τους από το 15% στο 5%. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί από πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου, γίνεται φανερό πως είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις ετήσιες αποδόσεις (yields) που καρπώνονται οι επενδυτές από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, αν εκδοθεί ένα εταιρικό ομόλογο με «κουπόνι» (ονομαστικό επιτόκιο) 4%, με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή η καθαρή ετήσια απόδοση του αποταμιευτή διαμορφώνεται στο 3,4%, ενώ με το νέο φορολογικό συντελεστή στο 3,8%. Το όφελος όμως του 0,4 για τον αποταμιευτή δεν εξαντλείται σε μία χρονιά, αλλά διατηρείται για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, οπότε το συνολικό όφελος από τη μείωση του φόρου για ένα τέτοιο εταιρικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας διαμορφώνεται στις δύο ποσοστιαίες μονάδες (5 x 0,4%).
  1. Και δεύτερον, η αλλαγή της ελάχιστης απαρτίας στο 50% στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων (και όχι σε αυτό των δύο τρίτων) προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες του παρελθόντος, όπως αυτές που συνέβησαν στις (default) εκδόσεις της MLS.

Πέρα όμως από την αλλαγή του φορολογικού σχεδίου, κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι τονωτικά στην αγορά των εταιρικών ομολόγων -και από την πλευρά των αποταμιευτών, και από το μέτωπο των επιχειρήσεων- θα μπορούσε να λειτουργήσει και ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων στον οποίον φαίνεται να έχει εισέλθει η Ευρωζώνη (το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 4% του περυσινού Απριλίου βρίσκεται σήμερα στο 2,75%, με την αγορά να προβλέπει πως θα υποχωρήσει κοντά στο 2% μέχρι το φετινό φθινόπωρο).

Το επιχείρημα όσων προτείνουν την αγορά εταιρικών ομολόγων είναι ότι δίδεται αυτή την περίοδο η δυνατότητα στους επενδυτές να «κλειδώσουν» για αρκετά χρόνια (έως τη λήξη των τίτλων) ετήσιες μικτές αποδόσεις (yields) άνω του 3% ή και του 3,5%, όταν τα επιτόκια των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου κινούνται κοντά στα (αφορολόγητα) επίπεδα του 2,5% (με πτωτική τάση) και όταν μέσα στο 2025 τα μικτά επιτόκια (συντελεστής φορολόγησης 15%) των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να πέσουν κάτω από το 1% (σε ορισμένες αυτό έχει ήδη συμβεί).

Διευρύνεται το ενδιαφέρον

Η υποχώρηση των επιτοκίων επίσης είναι πιθανόν να ωθήσει κάποιες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε εκδόσεις νέων εταιρικών ομολόγων και με τον τρόπο αυτό να «κλειδώσουν» χαμηλότερο κόστος δανειακών κεφαλαίων για μια σειρά ετών. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, έχει παρατηρηθεί αρχικό ενδιαφέρον εταιρειών και για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, και για να εκδώσουν ομόλογα, ωστόσο φαίνεται πως αναζητούν το κατάλληλο timing.

ΥΓ1: Τα εταιρικά ομόλογα που δεν αποκτώνται από τις δημόσιες εγγραφές, αλλά από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, επιβαρύνονται προφανώς από το κόστος προμηθειών της συναλλαγής.

ΥΓ2: Τα εταιρικά ομόλογα δεν στερούνται κινδύνου, το ύψος του οποίου διαφοροποιείται από εταιρεία σε εταιρεία (βαθμός πιστοληπτικής ικανότητας), επηρεάζεται από μακροοικονομικούς παράγοντες (π.χ. από την εκάστοτε πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων) και γενικότερο θεωρείται χαμηλότερο από αυτό των μετοχών.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-13 13:29:00

Back to top button