Πολιτική

Διπλωματικό «σπριντ» Μητσοτάκη για Μέση Ανατολή και Ουκρανία – Στο Ντουμπρόβνικ ο Πρωθυπουργός

Σε δύο κρίσιμες διεθνείς πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των δύο πολέμων στη γειτονιά της Ελλάδας λαμβάνει μέρος ο Πρωθυπουργός αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν οι ανησυχίες ηγετών για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη, τρόποι άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή αλλά και σενάρια ενίσχυσης της Ουκρανίας, επιδιόρθωσης του δικτύου ενέργειας της αλλά και ανοικοδόμησης περιοχών που έχουν ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει για το γραφικό Κροατικό θέρετρο του Ντουμπρόβνικ όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όπου το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

Κατάρριψη ρωσικών πυραύλων ζητά ο Ζελέσνκι

Η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου στο Ντουμπρόβνικ, ενόψει και του πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος λαμβάνει χώρα εν μέσω εκκλήσεων του Προέδρου Ζελέσνκι για περισσότερη διεθνή στήριξη. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Ζελέσνκι ζήτησε από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους που εξαπολύονται προς το έδαφος της Ουκρανίας πριν αυτοί φτάσουν στο στόχο τους.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η εισβολή της Ρωσίας αποτελεί μία βάναυση πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την οποία πρεσβεύει ο ΟΗΕ και ως εκ τούτου, αφορά ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών – με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών μελών της περιοχής – είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στην Αθήνα, παρουσία και των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel- οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Στην Πάφο εν μέσω συναγερμού για το μεταναστευτικό

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Πάφο της Κύπρου όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος των χωρών της Μεσογείου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πρωτοβουλίες για να μην επιτραπεί διάχυση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. θα είναι οι πρώτες που θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης. Γι’ αυτό και η συντονισμένη μας απάντηση είναι ουσιαστική λένε από την Κυβέρνηση λίγο πριν από την αναχώρηση του Πρωθυπουργού.

Μαζί με τους 9 ηγέτες των Ευρωπαϊκών-Μεσογειακών κρατών αναμένεται να βρεθεί στην Κύπρο για τη σύνοδο MED 9 ο βασιλιάς της Ιορδανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 07:10:13

Back to top button