Κόσμος

Διπλωματικός πυρετός για το τέλος του ουκρανικού πολέμου – Οι ενέργειες ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ριάντ

Έπειτα από 4,5 ώρες συνομιλιών, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό. Πέραν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αρχίσουν επίσης να εξετάζουν «τη μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τις ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από τον επιτυχή τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους μετά τις σημερινές συνομιλίες στο Ριάντ.

Την ίδια ώρα, ο «αποκλεισμός» του Κιέβου, αλλά και της ΕΕ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Ριάντ, έφερε αναταράξεις στην Ευρώπη. Έτσι, μετά τη μίνι σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια δεύτερη συνάντηση με κύριο θέμα συζήτησης την Ουκρανία. Οι χώρες που προσκλήθηκαν ήταν η Νορβηγία, ο Καναδάς, τα τρία κράτη της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Παράλληλα, σύμφωνα με αποκάλυψη του Politico, η ΕΕ ετοιμάζει να ενισχύσει την Ουκρανία με ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 6 δισ. ευρώ.

Το καρφί του Ζελένσκι και ο… πρόθυμος Ερντογάν

Παράλληλα, ο Ζελένσκι δεν μένει με τα χέρια δεμένα, καθώς είχε και ο ίδιος τις δικές του επαφές προκειμένου να βρει συμμάχους που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενεί για περίπου τρεις ώρες τον Ουκρανό ομόλογό του στην Άγκυρα και ούτε λίγο – ούτε πολύ να δηλώνει πρόθυμος για να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στη διαδικασία λήξης του ουκρανικού πολέμου.

Κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκαν οι στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας Τουρκίας-Ουκρανίας σε όλες τις πτυχές και συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε στις δηλώσεις του: «Η συνάντηση της Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία ήταν έκπληξη για εμάς. Αυτό το μάθαμε από τα ΜΜΕ. Δεν ξέρω ποιος θα μείνει εκεί και δεν με ενδιαφέρει. Είμαστε ανοιχτοί, δεν θα πάω στη Σαουδική Αραβία».

Ρούμπιο: Όλοι πρέπει να αποδέχονται τη λύση που θα προκύψει

Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε πως ο μόνος ηγέτης που μπορεί να φέρει τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου με σοβαρότητα είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, επισήμανε πως για να τερματιστεί μια σύγκρουση, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αποδέχονται τη λύση που θα προκύψει.

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση ως «το πρώτο βήμα μιας μακράς και δύσκολης πορείας», ο Ρούμπιο τόνισε ότι η λήξη μιας διαμάχης απαιτεί αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν είναι σωστό να καθοριστούν εκ των προτέρων οι όροι αυτών των παραχωρήσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός υπαινίχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει ρόλο στο μέλλον, δεδομένου ότι έχει επιβάλει τις δικές της κυρώσεις. «Η ΕΕ θα πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε κάποια φάση, καθώς και εκείνη έχει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί» δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

AP Photo/Evan Vucci

Λαβρόφ: «Χρήσιμες οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Ως «πολύ χρήσιμες» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πλευρές «δεν περιορίστηκαν στο να ακούσουν η μία την άλλη, αλλά κατανόησαν τις θέσεις τους». «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται τη θέση μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης πρέσβεων σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, καθώς και στην άρση των περιορισμών που, όπως είπε, «επιβλήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως από τη διοίκηση Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα έτη».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα αναμένει τον διορισμό των Αμερικανών εκπροσώπων για τις διαπραγματεύσεις, ώστε να ορίσει και η ίδια τους δικούς της.

sergei lavrof ypoyrgeio exoterikon rosias

Ο Σεργκέι Λαβρόφ

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Επανέλαβε, επίσης, τα βασικά σημεία που είχαν διατυπωθεί νωρίτερα από τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Μάικ Γουόλτς, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία συνθηκών ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την επανέναρξη διαβουλεύσεων για γεωπολιτικά ζητήματα και την άρση «τεχνητών εμποδίων» που περιορίζουν την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία.

Ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος

Πέραν από τις διερευνητικές επαφές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες για την Ουκρανία να περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφικών διευθετήσεων και εγγυήσεων ασφαλείας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε πως υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει οριστικά και όχι προσωρινά, όπως έχουμε δει στο παρελθόν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εδαφών όσο και εγγυήσεων ασφαλείας, καθώς αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε διαπραγμάτευσης. «Το πιο σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι ο Πρόεδρος έχει εκφράσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο και στην αιματοχυσία».

Ο Γουόλτς υπογράμμισε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Ουκρανίας ούτε της Ρωσίας, αλλά ούτε και της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όλα αυτά τα στοιχεία, κατέληξε, θα καθοδηγήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία το επόμενο διάστημα.

Putin - Trump

Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντίμιρ Πούτιν

AP Photo/Susan Walsh

Πότε θα γίνει η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» Τόνισε δε ότι συζητήθηκαν οι όροι για μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν αν και σημείωσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε στο Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Ξεκίνησε ένας πολύ θετικός, εποικοδομητικός διάλογος. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν προσπάθησε ποτέ να ακούσει τη θέση της Ρωσίας, αυτή ήταν μια πολύ σαφής προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος, να κατανοηθεί η θέση της Ρωσίας και να συζητηθούν τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».

Οι διαπραγματευτικές ομάδες

Από την πλευρά των ΗΠΑ, στην διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Από την ρωσική πλευρά, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Επιπλέον, στη ρωσική αντιπροσωπεία ήταν ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-18 22:45:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button