Κόσμος

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για εγκλήματα πολέμου 

Μετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, άλλοι δυο εμπλεκόμενοι σε πόλεμο βρίσκονται στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο Σεγκέι Σοϊγκού (ο οποίος πριν από λίγο καιρό «καρατομήθηκε» ουσιαστικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν) και ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, κατηγορούνται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι «ευλόγως δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά των ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών της Ουκρανίας τουλάχιστον από τις 10 Οκτωβρίου 2022 μέχρι τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου 2023», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΠΔ.

Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου διότι κατηύθυναν τις επιθέσεις κατά αμάχων και κατά μη στρατιωτικών αγαθών στην Ουκρανία, καθώς και ότι προκάλεσαν υπερβάλλουσες τυχαίες βλάβες σε αμάχους. Κατηγορούνται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσω της διάπραξης «απάνθρωπων πράξεων».

Η Ρωσία, η οποία όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο και αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε την «σημαντική απόφαση» της Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ», έγραψε το Telegram ο Αντριι Γέρμακ, διευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας κάνοντας λόγο για «σημαντική απόφαση».

To άρθρο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για εγκλήματα πολέμου  δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-25 15:12:33

Back to top button