Διαγραφή Σαμαρά από ΝΔ: Τα σημεία – κλειδιά της συνέντευξης που έφεραν την «έκρηξη» Μητσοτάκη
Οι τριγμοί ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση προφανώς και δεν ξεκίνησαν από τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου μεταξύ άλλων ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των πολιτικών που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.
Αυτή τη φορά, όμως, η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, δεν είχε ως αποτέλεσμα το γνωστό «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών».
Εξάλλου οι προηγούμενες επιθέσεις Σαμαρά, είχαν δημιουργήσει αμηχανία στην κυβέρνηση, όχι όμως και αυτή τη φορά. Τι άλλαξε; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πιο εκνευρισμένος από ποτέ και έφτασε στο σημείο να δώσει εντολή για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γύρω από την επερχόμενη διαγραφή.
Ένα από τα κύρια σημεία της συνέντευξης Σαμαρά ήταν ότι πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που όμως δεν αναφέρεται στους λόγους της διαγραφής του.
Αντιθέτως οι λόγοι διαγραφής του, όπως αναφέρονται στην κυβερνητική ανακοίνωση είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν διατύπωσε απόψεις, αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης πολιτικής.
Και σημειώνει παράλληλα ότι υιοθέτησε ακραία ψεύδη διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η συνέντευξη Σαμαρά έφθασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μαξίμου, έγινε εκτάκτως σύσκεψη ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ίσως το σημείο που αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν οι αιχμές που άφησε ο κ. Σαμαράς για τον Πρόεδρο της Κύπρου που «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ενοχλήθηκε γιατί, όπως έλεγε, ο Σαμαράς επέμεινε σε μια άκαιρη συζήτηση γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που όπως έλεγε, συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους. Ακολουθώντας, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του την… Λατινοπούλου, η πρώτη που πρότεινε τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Φοβερά ενοχλημένος ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχθηκε εισηγήσεις, όχι μόνον από τους συνεργάτες του που μετείχαν σε αυτήν την άτυπη σύσκεψη, αλλά και από άλλους:
«Δεν μπορεί τα δελτία ειδήσεων να βγουν απόψε μόνον με τη συνέντευξη του Σαμαρά», έλεγαν ορισμένοι. Στο τραπέζι έπεσε αμέσως το θέμα της δεύτερης διαγραφής Σαμαρά από τη ΝΔ: «Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο, ήταν σκληρή η ανακοίνωση, χρειάζεται να υπάρξει μια απάντηση εξίσου σκληρή απευθείας».
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν ραγδαίες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε από μόνος του τον εαυτό του εκτός ΝΔ με την κυριακάτικη συνέντευξή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Τα σημεία κλειδιά της συνέντευξης
Έτσι, με βάση το ρεπορτάζ, τα σημεία – κλειδιά που ενόχλησαν περισσότερο από τη συνέντευξη Σαμαρά ήταν ουσιαστικά και αυτά που ο ίδιος έχει τονίσει μέσα από ανάρτησή του στα social media.
«Δεν κατανοώ τη ”στρατηγική” της κυβέρνησης»
«Ομολογώ πως δεν κατανοώ τη “στρατηγική” της κυβέρνησης! Για παράδειγμα πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανσιμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο Πρωθυπουργός…», τόνισε αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και πρόσθεσε: «Η ακολουθούμενη ελληνική “στρατηγική” φοβάμαι πως έχει καταστήσει την άλλη πλευρά περισσότερο αδιάλλακτη και ακόμα πιο προκλητική…».
Σχετικά με το αν περνάει η κυβέρνηση την κρίση της δεύτερη τετραετίας και τι πρέπει να πράξει ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «το καράβι χρειάζεται πυξίδα. Εννοώ ότι λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία, που είμαστε, που πάμε, και που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις». «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί έστω και τώρα το που πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσε.
Ζήτησε παραίτηση Γεραπετρίτη
«Πρέπει να ”στείλει σπίτι του” όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ”φιλίας και ηρεμίας” με την Τουρκία ”ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”. Αυτό πως προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται τέτοια πράγματα»μ ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σαμαράς μιλώντας προφανώς για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και πρόσθεσε: «Και άλλα παράδοξα ακούσαμε. Όπως το περί ”σχετική έννοιας” της εθνικής κυριαρχίας, κάτι που θέλω να ελπίζω ότι ήταν φραστικό λάθος. Όμως όλα αυτά τα ακούει και η απέναντι πλευρά». «Για αυτό ανησυχούμε κι εγώ και ο Κώστας Καραμανλής και το 50% του ελληνικού λαού τουλάχιστον».
«Δεν θα προτείνει εμένα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Στην ερώτηση τι θα κάνετε αν σας προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς απάντησε με νόημα: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια αν θέλετε την άποψη μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
«Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο»
Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμόχωστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».
«Τα χαριεντίσματα Μητσοτάκη με Ερντογάν και Ράμα»
Τέλος, ο κ. Σαμαράς άφησε νέες αιχμές για τα ελληνοτουρκικά και τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στον διάλογο Μητσοτάκη – Ερντογάν με τη θετική ατζέντα να είναι στο προσκήνιο.
Σε ερώτηση, «τι απαντάτε σε όσους σας επέκριναν για τον χαιρετισμό σας, για χαριεντίσματα μίλησαν, με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ;», ο πρώην πρωθυπουργός, απάντησε: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-16 20:58:00