Κόσμος

Διάσκεψη για την Ειρήνη: «Μεγάλης κλίμακας οδύνη προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία» το μήνυμα

«Μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή» προκαλεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την Ουκρανία, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία.

Το ανακοινωθέν υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες από τις 90 και πλέον χώρες που συμμετείχαν. Σε αυτές που δεν το υπέγραψαν συγκαταλέγονται η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και η Βραζιλία – η οποία όμως αναφέρθηκε στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως «παρατηρητής».

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις» αναφέρει η τελική διακήρυξη.

Ζελένσκι: «Ξεκινάμε σχέδια δράσης για την ειρήνη»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε ειδικές ομάδες και πως μόλις ετοιμαστούν «τα σχέδια δράσης για την ειρήνη», θα ανοίξει ο δρόμος για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε μετά τη σύνοδο σε ειδικές ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, προτάσεις και αναπτύξεις που μπορούν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σε διάφορες πλευρές» είπε ο ουκρανός ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου. «Οταν τα σχέδια δράσης για την ειρήνη ετοιμαστούν, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερο Διάσκεψη για την Ειρήνη».

Φον ντερ Λάιεν: «Υπομονή και αποφασιστικότητα»

«Η πραγματική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα και ο δρόμος προς την ειρήνη θα απαιτήσει υπομονή και αποφασιστικότητα» δήλωσε με τη σειρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας των συνομιλιών.

«Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση, επειδή ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών – ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα» συνόψισε η Φον ντερ Λάιεν.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 17:16:21

Back to top button