Ελλάδα

Διάθεση ΦΥΚ: Οι επτά προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και το παράπονο για το υπ. Υγείας

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, απασχόλησε το μείζον ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους και το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στους Αμπελοκήπους. 

Η Ένωση καταθέτει στη δημοσιότητα επτά προτάσεις προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα, υποστηρίζοντας ότι εκτός από την ενίσχυση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και την κατ’ οίκον αποστολή των φαρμάκων, σημαντικά μπορεί να βοηθήσει και το κανάλι των φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, θέση, την οποία στηρίζει σθεναρά και η ΠΕΦΝΙ- το θεσμικό όργανο των φαρμακοποιών των νοσοκομείων- αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος ειδικότερα, «σε ότι αφορά τα φάρμακα που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γνωρίζουμε, έχουμε καταγράψει και αναδείξει συστηματικά προς τους εμπλεκόμενους φορείς όλα αυτά τα χρόνια, τη διαχρονική ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς, καθώς οι μεγάλες ουρές, οι μακρινές αποστάσεις και η συνεχής αβεβαιότητα για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς συμπολίτες μας.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση φέρεται να επιδεινώνεται, ενώ έχουν διαπιστωθεί ακόμα και περιστατικά «παραοικονομίας», όπου διάφοροι επιτήδειοι πουλάνε χαρτιά προτεραιότητας έξω από τα φαρμακεία, φαινόμενα για τα οποία έχουμε ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οι ουρές της ντροπής από το 2019

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αυτή, η οποία δεν αρμόζει σε προηγμένο κράτος, και την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αποκαλέσει «οι ουρές της ντροπής» ήδη από το 2019, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, καθώς, εκτός της σωματικής ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συμπολίτες μας, υποβιβάζεται η αξιοπρέπεια τους.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών και συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους (Διεύθυνση Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κ.α.) και έχει καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις της προς το Υπουργείο, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετούνται και να λαμβάνουν τα φάρμακα τους».

Αξιοποίηση και των φαρμακείων του ΕΣΥ

Και συνεχίζει το θεσμικό όργανο των ασθενών:

«Με βάση τα ανωτέρω, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην οποία ωστόσο θα έπρεπε να συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ως θεσμική εκπρόσωπος των ληπτών υπηρεσιών υγείας, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πράγματι απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε προσωπικό, ενώ η παράλληλη αξιοποίηση τόσο των νοσοκομειακών φαρμακείων όσο και του δικτύου των φαρμακείων της κοινότητας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ωστόσο η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων μέσω δομημένων διαδικασιών ελέγχου και παρακολούθησης, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις και να λαμβάνει εγγυημένα ο κάθε ασθενής το σκεύασμα που του συνταγογραφήθηκε εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει οποιασδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Ως Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών, έχουμε πολυετή εμπειρία, θεσμική υπόσταση και πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων και την ενεργή συνεισφορά μας στην εξεύρεση βιώσιμων και λειτουργικών λύσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα πρέπει να συμμετέχει με εκπροσώπους της στις διεργασίες και τις συναντήσεις που θα οριστικοποιήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα».

Οι Προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Με στόχο την επίλυση του προβλήματος, προτείνουμε:

  1. Δημιουργία εθνικού χάρτη πρόσβασης στα φάρμακα: Ολοκληρωμένο δίκτυο που περιλαμβάνει φαρμακεία κοινότητας, νοσοκομειακά φαρμακεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων, με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών για τη δημιουργία ενός συνδυαστικού και αποδοτικού συστήματος παροχής υπηρεσιών, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι ασθενείς έχουν εύκολη και συνεχή πρόσβαση στα φάρμακά τους.
  2. Επανεκτίμηση των κριτηρίων εισόδου σκευασμάτων στον Κατάλογο Φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (ΦΕΚ Α΄6). Συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στη νεοσυσταθείσα Ομάδα Εργασίας.
  3. Ενίσχυση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ: Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και βελτίωση των υποδομών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
  4. Κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων: Για ασθενείς ευπαθών ομάδων, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την έγκαιρη λήψη τους
  5. Διανομή φαρμάκων από νοσοκομειακά φαρμακεία. Η διανομή ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
  6. Αξιοποίηση του δικτύου των ιδιωτικών φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς και το κάθε φάρμακο θα χορηγείται αποκλειστικά στον ασθενή για τον οποίο συνταγογραφήθηκε.
  7. Συστηματική συμμετοχή των ασθενών στον σχεδιασμό των πολιτικών υγείας: Με εκπροσώπους που διαθέτουν τη γνώση και εμπειρία για να προωθήσουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καταλήγοντας, υπογραμμίζει, ότι παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και στη διαρκή διεκδίκηση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στην υγεία. Ζητά δε από το Υπουργείο Υγείας, να συμπεριλάβει την Ένωση στα επόμενα βήματα, σημειώνοντας, ότι «δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και ποιότητα ζωής των ασθενών».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-24 16:24:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button