Δημοσκόπηση Metron Analysis: Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης – Ποιός είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός
Την εικόνα της πρωτιάς τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συντηρεί το μεγάλο της προβάδισμα το οποίο είναι σταθερά διψήφιο. Το ΠαΣοΚ δείχνει να μην κερδίζει πολύ από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση ωστόσο παραμένει με διαφορά δεύτερο.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλο κόμμα με διψήφιο ποσοστό με την «μάχη» να δίνεται για την τρίτη και την πέμπτη θέση. ΚΚΕ και Ελληνική λύση δίνουν μάχη για την τρίτη θέση με τη διαφορά τους να είναι 0,3%. ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας δίνουν μάχη για την πέμπτη θέση.
Την ίδια ώρα δείχνει να σχηματίζεται εννιακομματική Βουλή αφού εντός αυτής βρίσκονται επίσης Νίκη, Φωνή Λογικής και Κίνημα Δημοκρατίας.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,2% ενώ το ΠΑΣΟΚ το 17,7% έχοντας διαφορά 11,8%
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιός είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός
Καταλληλότερος πρωθυπουργός πάντως, εξακολουθεί να παραμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 31%.
Έπονται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αμφότεροι με 5% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4. Στέφανος Κασσελάκης και Σωκράτης Φάμελλος συγκεντρώνουν και οι δύο 4%.
Στους υπουργούς επιβεβαιώνεται σε μία ακόμα δημοσκόπηση η δημοφιλία του Νίκου Δένδια. Ο Υπουργούς Εθνικής Άμυνας συγκεντρώνει το 34% της προτίμησης των συμμετεχόντων με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να είναι δεύτερος με 13%.
Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι είναι σε μονοψήφια νούμερα με τον «κανένα» να συγκεντρώνει το 30%.
Οι πολίτες υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία
Ως προς το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι πολίτες δείχνουν πεισμένοι ότι αυτές θα επιδεινωθούν, καθώς το 56% απαντάει ότι θα χειροτερέψουν και το 32% ότι θα βελτιωθούν, μια τάση λίγο πολύ σταθερή.
Ωστόσο, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι οι πολίτες επιθυμούν διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα διάλογο «εφ’ όλης της ύλης», αφού το 52% ζητά διάλογο για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 27% διάλογο μόνο για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και μόνο το 19% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Και εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η μεγαλύτερη επιφύλαξη ως προς τον διάλογο εμφανίζεται συγκριτικά σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί». Εδώ το 43% πιστεύει ότι πρέπει να γίνει διάλογος για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 34% για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και το 22% εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ακροατήριο για «αδιάλλακτες» τοποθετήσεις, μόνο που αυτό είναι πεπερασμένο.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-19 22:01:00