Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δυσπιστία των πολιτών στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών

«Καμπανάκι» για τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αποτελεί η πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες εμφανίζουν χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ειδικότερα, η έρευνα κατέδειξε ότι πάνω από 7 στους 10 θεωρούν πως η Δικαιοσύνη δεν χειρίζεται με επάρκεια σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη, ενώ πιο συγκεκριμένα 7 στους 10 υιοθετούν την άποψη ότι υπάρχει προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών στην υπόθεση των Τεμπών.

Τη δημοσκόπηση παρουσίασαν οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», σήμερα (6/02) στο Ωδείο Αθηνών.

Θετικό ισοζύγιο σε οικογένεια, Ένοπλες Δυνάμεις και πανεπιστήμια

Στο ερώτημα «πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς;», με διαφορά τις περισσότερες θετικές απαντήσεις (4+5) έλαβε η οικογένεια, καταγράφοντας ισοζύγιο έναντι των αρνητικών +77. Ακολουθούν αρκετά πιο κάτω οι Ένοπλες Δυνάμεις με +40. Τρίτος θεσμός σε εμπιστοσύνη μετρήθηκαν τα πανεπιστήμια, με ισοζύγιο +24.

Επίσης, οριακά αρνητικό μετρήθηκε το ισοζύγιο για την Εκκλησία (-3) και την Αστυνομία (-7). Στους επόμενους θεσμούς αναδεικνύεται μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών. Δικαιοσύνη, υπερεθνικοί θεσμοί (ΕΕ, ΟΗΕ κτλ) και ΕΣΥ καταγράφονται στο φάσμα του -24 έως -31. Ακόμα χαμηλότερη είναι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και το Κοινοβούλιο (περί το -50). Μάλιστα η έρευνα κρατά το βαθμό εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο ως δείκτη γενικότερης πολιτικής εμπιστοσύνης. Το αρνητικό ισοζύγιο αγγίζει το -70 σε θεσμούς όπως τα ΜΜΕ, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα.

karta-2.jpg

Μάλιστα, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαμηλές αξιολογήσεις ως προς την αντιλαμβανόμενη αποτελεσματικότητα αλλά και την αμεροληψία του, στο πλαίσιο της χαμηλής εμπιστοσύνης προς Θεσμούς και Κράτος Δικαίου. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτηρίζουν με υψηλά ποσοστά τη Δικαιοσύνη ως αργή και πολιτικά ελεγχόμενη ανεπαρκή στην οργάνωση, νομικά δαιδαλώδη, κοινωνικά άδικη και οικονομικά ελεγχόμενη ενώ μόνο ένα 27% θεωρεί ότι είναι πολύ και αρκετά ανεξάρτητη.

Ενδεικτικό της αντίληψης που έχουν οι πολίτες για την ελληνική Δικαιοσύνη είναι και το γεγονός ότι, σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει χρειάζεται σοβαρές αλλαγές.

erevna.jpg

Η ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης το σοβαρότερο πρόβλημα

Μία από αυτές είναι η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς ο ορισμός της από την Εκτελεστική Εξουσία θεωρείται ότι θίγει τη ζητούμενη ανεξαρτησία της. Σε ποσοστό 84% οι πολίτες απάντησαν ότι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση είναι λανθασμένη και μόνο το 14% ότι είναι η ορθή διαδικασία.

Όσον αφορά στις εναλλακτικές επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης η πλειοψηφία προκρίνει τον ορισμό της από ανεξάρτητο σώμα με το 56% να προσδιορίζει αυτό το σώμα ότι θα πρέπει να συγκροτείται από δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Επιπλέον, η ταχύτητα απονομής είναι το σοβαρότερο από τα προβλήματα που μαστίζουν τη Δικαιοσύνη, αφού το 91% απάντησαν πως τη θεωρούν αργή. Μεγάλα ποσοστά συγκεντρώνουν επίσης οι απαντήσεις «πολιτικά ελεγχόμενη» (79%), «ανεπαρκής στην οργάνωση» (76%), «νομικά δαιδαλώδης» (74%) και «κοινωνικά άδικη» (70%).

Τι ανησυχεί τους πολίτες

Προβληματισμό προκαλούν οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στην ερώτηση πόσο καλά διασφαλίζεται στην πράξη η κάθε μία από τις βασικές διαστάσεις του κράτους δικαίου. Εδώ όλα τα ισοζύγια απαντήσεων είναι αρνητικά, με πρώτο από το τέλος τον έλεγχο της εξουσίας-λογοδοσία (-59).

Οι ερωτώμενοι επίσης θεωρούν κατά πλειοψηφία πως δεν διασφαλίζονται επαρκώς η ισότητα ευκαιριών (-47), η αμεροληψία της Δικαιοσύνης (-46), η διάκριση των τριών εξουσιών (-39) και η ισονομία (-37). Αρνητικό μεν αλλά όχι εντελώς απογοητευτικό είναι το ισοζύγιο όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (-29) και την ανεμπόδιστη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών (-23).

Η γνώμη για την διακυβέρνηση Τραμπ

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν και το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών, με το 29% των ερωτηθέντων να απαντά ότι είναι πολύ/μάλλον θετικά και το 42% πολύ/μάλλον αρνητικά.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 20:16:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button