Πολιτική

«Δεν υποχωρούμε τελεία και παύλα»: Το παρασκήνιο της ενημέρωσης Γεραπετρίτη σε γαλάζιους βουλευτές

Επί τρεις και πλέον ώρες οι 28 από τους 33 Βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας είχαν την ευκαιρία να θέσουν όλα τα ερωτήματα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, να εγείρουν ανησυχίες αλλά και να λάβουν απαντήσεις και διευκρινίσεις. 

Ο Υπουργός εξωτερικών διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα ποτέ δεν θα υποχωρήσει από τις εθνικές θέσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ δέχθηκε καίριες ερωτήσεις ακόμη και για τεχνικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Επικοινωνιακά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στη σκιά σοβαρών επισημάνσεων των δύο πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών για τα εθνικά ζητήματα, κατάφερε να στείλει ισχυρό μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης στους χειρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Αισθάνομαι την υπερηφάνεια για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής», είπε κλείνοντας την περίπου τρίωρη ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, με τους βουλευτές να τη χειροκροτούν.

Υπήρξε άρτια ενημέρωση δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης.

«Δεν υποχωρούμε τελεία και παύλα»

Πάνω από 9 Βουλευτές τοποθετήθηκαν και έθεσαν στοχευμένα ερωτήματα στον Υπουργό για πολλαπλές πτυχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να καθησυχάσει σε κάθε ευκαιρία τους Βουλευτές πως η Ελλάδα «προφανώς δεν έχει υποχωρήσει ποτέ στα κυριαρχικά της δικαιώματα» και πως το μόνο που θα συζητήσει είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

«Στις βασικές μας θέσεις δεν υποχωρούμε, τελεία και παύλα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών ενώ σημείωσε πως για να προχωρήσει ουσιαστικά ο διάλογος «κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει, αλλά αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες διαβεβαίωσε τους γαλάζιους Βουλευτές πως η Αθήνα είναι «αμετακίνητη ως προς το εύρος της συζήτησης με την Τουρκία» πως θα βασιστεί στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας και πως αν εν τέλει δεν βρεθεί κοινός τόπος με την Άγκυρα τότε θα επιδιωχθεί να διατηρηθεί το καλό κλίμα με την απέναντι πλευρά.

«Το συνυποσχετικό είναι μακριά»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση που δέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών από τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και πρώην υφυπουργό Άγγελο Συρίγο ειδικό στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Συρίγος ρώτησε τον κ. Γεραπετρίτη αν θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό ένα συνυποσχετικό ανάμεσα στις δύο πλευρές ή μία συνεννόηση χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών φέρεται να διαβεβαίωσε πως η Αθήνα προχωρά σε έναν δομημένο διάλογο μέσα σε ένα δομημένο πλαίσιο για τη μία και μόνη διαφορά, ενώ εξήγησε πως το συνυποσχετικό για την ώρα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.

Χωρίς να είναι η σειρά του να τοποθετηθεί, στη συζήτηση μπήκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, επίσης καλός γνώστης των ελληνοτουρκικών, ρωτώντας τον Υπουργό σύμφωνα με πληροφορίες «ναι αλλά στο διάλογο που κάνεις τι θέματα βάζεις»; εννοώντας εάν μπαίνουν στο τραπέζι και ζητήματα εκτός ατζέντας, δηλαδή πέραν της διαφοράς που αναγνωρίζει η χώρα μας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με παριστάμενους φέρεται να απάντησε πως θέματα χωρικών υδάτων ή αποστρατικοποίησης δεν έχουν συζητηθεί. «Μα σας είπα, δε βάζουμε θέματα για χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ. Δεν έχουμε μιλήσει για τα θέματα που λέει η Τουρκία ότι θα εγείρει», φέρεται να απάντησε ο κ.Γεραπετρίτης.

Η συζήτηση δεν είχε αιχμές σύμφωνα με πολλούς Βουλευτές που συμμετείχαν ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε και το χειροκρότημα των γαλάζιων στο τέλος της συζήτησης.

Πάντως Βουλευτές πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό Α.Σαμαρά όπως για παράδειγμα ο Μίλτος Χρυσομάλλης δεν τοποθετήθηκαν στη συζήτηση, αλλά περιορίστηκαν στο να ακούν.

Προβληματισμός για βραχονησίδες και θαλάσσια πάρκα

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Υπ. Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως στις αρχες του 2025 θα παρουσιάσει η χώρα τα θαλάσσια πάρκα απαντώντας σε ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών ζήτημα για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και συγκεκριμένα φέρεται να αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την απαγόρευση οικονομικής/τουριστικής δραστηριότητας σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων με τον Υπουργό Εξωτερικών να απαντά πως αν υπάρχει ζήτημα αυτές οι διατάξεις θα επανεξεταστούν.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 07:07:00

Back to top button