Δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 21% που αποτελεί ρεκόρ, προκαλώντας έκπληξη στους περισσότερους αναλυτές που ανέμεναν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επέλεγαν άλλη μια μεγάλη αύξηση για να προσπαθήσουν να τιθασεύσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Έξι από τους δώδεκα οικονομολόγους ανέμεναν αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δύο προέβλεπαν αύξηση στο 24% και μόνο δύο είδαν διατήρηση. Η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να τρέχει με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%. Η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο επειδή «οι νομισματικές συνθήκες συσφίγγονται πιο σημαντικά από ό,τι προβλεπόταν» μετά την αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης του Οκτωβρίου, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας σήμερα (20.12.2024) σε ανακοίνωσή της, αναφέρει το Bloomberg.
«Η επιτευχθείσα στενότητα των νομισματικών συνθηκών δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανάληψη των διαδικασιών αποπληθωρισμού και την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο, παρά την αυξημένη αύξηση των τρεχουσών τιμών και την υψηλή εγχώρια ζήτηση», αναφέρεται. Η τράπεζα ανέφερε ότι θα αξιολογήσει την ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο.
Η διοικητής Elvira Nabiullina θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 3 μ.μ. στη Μόσχα. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ρωσίας επιταχύνθηκε και πάλι τον Νοέμβριο στο 8,9% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, ακόμη και μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ένα μέτρο που παρακολουθείται στενά από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, έφθασε το 13,9% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.
Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε το έτος υποδεικνύοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομισματικής χαλάρωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αντ’ αυτού, αύξησε απότομα τον δείκτη αναφοράς από το 16% από τον Ιούλιο, καθώς το στοίχημά της για επιβράδυνση της αύξησης των τιμών απέτυχε να υλοποιηθεί. Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο της το 2026. Οι μαζικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα κοινωνικά προγράμματα έχουν διατηρήσει την οικονομία σε υπερθέρμανση, ενώ οι οξείες ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν οδηγήσει σε σκληρό ανταγωνισμό για εργαζόμενους που ανεβάζει τους μισθούς.
Η παραγωγή, εν τω μεταξύ, δεν μπόρεσε να επεκταθεί αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει με την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση. Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας να δροσίσει τη ζήτηση καθιστώντας τις πιστώσεις απαγορευτικά ακριβές έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής ως φρένο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά όχι στην άνοδο των τιμών. Η ετήσια αύξηση των τιμών στις 16 Δεκεμβρίου έφτασε το 9,52%, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 10,93%, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομίας. Τα λαχανικά ήταν κατά 24% ακριβότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «η ψύξη της πιστωτικής δραστηριότητας έχει ήδη καλύψει όλα τα τμήματα της πιστωτικής αγοράς» και προειδοποίησε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος εν μέσω των σφιχτών νομισματικών συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι η ισορροπία των κινδύνων πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα «εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω».
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας προσφέρει κάποια ανάσα στις επιχειρήσεις και τους δανειστές που είχαν παραπονεθεί ότι τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια δανεισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπίες και πάγωμα της οικονομίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να αναγνωρίζει αυτές τις ανησυχίες στην ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου και την τηλεφωνική του εκπομπή χθες, όταν δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να στοχεύσει σε μια «ισορροπημένη» απόφαση και να λάβει υπόψη τις τρέχουσες «απαιτήσεις». Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 14 Φεβρουαρίου.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-20 14:01:00