Κόσμος

Δεν μπόρεσε να πουλήσει την έπαυλη αξίας 49 εκατομμυρίων δολαρίων γι’ αυτό και τη… «δώρισε»

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικάνικου ποδοσφαίρου Washington Commanders, Ντάν Σνάιντερ, έψαχνε αθόρυβα επί χρόνια έναν αγοραστή για το σπίτι του στο Ποτόμακ, πριν το βγάλει προς πώληση για 49 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2023. Μείωσε την τιμή στα 34,9 εκατομμύρια δολάρια λίγους μήνες αργότερα, και τον Μάρτιο αποσύρθηκε απότομα από την αγορά.

Ο εβραϊκής καταγωγής Αμερικάνος επιχειρηματίας Σνάιντερ δεν είχε βρει αγοραστή. Αυτός και η σύζυγός του, Τάνια Σνάιντερ, «δώρισαν» το σπίτι με «φιλανθρωπικό σκοπό».

Τώρα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) ο αποδέκτης του δώρου, του μεγαλύτερου στην 110 και πλέον χρόνια ιστορίας της, επαναφέρει το σπίτι προς πώληση. Η ACS θα το εισαγάγει για 34,9 εκατομμύρια δολάρια, στην ίδια τιμή πώλησης με την τελευταία των Σνάιντερς.

Η δωρεά του πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας NFL είναι ένα ιδιαίτερα υψηλού προφίλ παράδειγμα μιας ασυνήθιστης μορφής φιλανθρωπικής προσφοράς, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα φορολογίας και φιλανθρωπίας.

Ενώ είναι σχετικά συνηθισμένο για τους πλούσιους ιδιοκτήτες σπιτιού να αφήνουν έργα τέχνης ή ακίνητα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ιδρύματα ή πανεπιστήμια σε περίπτωση θανάτου τους, ή να δωρίζουν ένα μέρος των εσόδων μιας μεγάλης πώλησης, είναι πιο ασυνήθιστο για άτομα του υψηλού οικονομικού προφίλ τους να μεταβιβάζουν απευθείας τον τίτλο σε ένα μεγάλο ακίνητο μιας οικογένειας ως δωρεά ενώ είναι ακόμη εν ζωή. Σπίτια που έχουν στεγαστικά δάνεια ή είναι επιβαρυμένα με άλλο τρόπο επίσης δωρίζονται μερικές φορές, αλλά καθιστά τη διαδικασία πολύ πιο περίπλοκη.

Τα τελευταία χρόνια, η φορολογική στρατηγική έγινε πρωτοσέλιδο χάρη στις σημαντικές δωρεές ακινήτων από τον Σνάιντερ και άλλα γνωστά ονόματα. Το 2022, η βαθύπλουτη φιλάνθρωπος ΜακΚένζι Σκοτ, πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δώρισε δύο επαύλεις στο Μπέβερλι Χιλς στο Ίδρυμα Κοινότητας της Καλιφόρνια, συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2017, ο πρώην pitcher των Ρέιντζερς του Τέξας, Κόουλ Χάμελς και η τότε σύζυγός του, Χάιντι Χάμελς, δώρισαν ένα μεγάλο σπίτι στο Μιζούρι, το οποίο είχε καταχωριστεί για 9,75 εκατομμύρια δολάρια, σε μια μη κερδοσκοπική κατασκήνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες και χρόνιες ασθένειες.

Η δωρεά ενός σπιτιού αντί της δωρεάς των εσόδων από την πώληση ενός σπιτιού συνοδεύεται από σημαντικά φορολογικά οφέλη. Εάν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έχει την ιδιοκτησία του ακινήτου για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δωρεά, μπορεί να αφαιρέσει την εύλογη αγοραία αξία του ακινήτου από το φορολογητέο εισόδημά του μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Τα πλούσια άτομα συχνά επιλέγουν να κάνουν μια τέτοια δωρεά όταν αναμένουν έναν ιδιαίτερα μεγάλο φορολογικό λογαριασμό σε ένα έτος. Οι Σνάιντερς προσπάθησαν για χρόνια να πουλήσουν το σπίτι τους στο Ποτόμακ πριν το δωρίσουν.

Η έπαυλη των περίπου 2.780 τετραγωνικών μέτρων στο κτήμα 13,5 στρεμμάτων του ποταμού Ποτόμακ έχει συγκριθεί με ένα γαλλικό κάστρο του 18ου αιώνα. Κρυμμένο πίσω από πύλες σε ένα δρόμο 800 μέτρων με δέντρα, διαθέτει μάρμαρο, μαόνι, περίπλοκα καλούπια και εισαγόμενη πέτρα.

Διαθέτει δύο σολάριουμ, ένα μεγάλο σαλόνι διπλού ύψους, μια επίσημη τραπεζαρία, ένα κελάρι κρασιών, μια βιβλιοθήκη και μια κουζίνα εστιατορίου για διασκέδαση.

Ο Σνάιντερ αγόρασε το οικόπεδο πλάι στο ποτάμι από το κτήμα του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας και της βασίλισσας Νουρ και έχτισε το σπίτι σε αυτό, ολοκληρώνοντας την κατασκευή γύρω στο 2004. Είχε φέρει ασβεστόλιθο από τη Γαλλία για την πρόσοψη.

Μάλιστα το 2004, ο Σνάιντερ επικρίθηκε επειδή μεσολάβησε σε μια συμφωνία με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων για το κόψιμο παλαιών δέντρων ψηλότερα από 61 μέτρα του εθνικού πάρκου πίσω από το σπίτι του για να έχει καλύτερη θέα στον ποταμό Ποτόμακ, υπό την προϋπόθεση ότι ο Σνάιντερ θα αντικαταστήσει το δέντρα με 600 αυτοφυή δενδρύλλια. Η σχετικά ανεμπόδιστη θέα στον ποταμό θα μπορούσε να προσθέσει 500.000 έως 1 εκατομμύριο δολάρια στην αξία του σπιτιού του.

Η εκκαθάριση ξεκίνησε χωρίς έγκριση από την κομητεία Μοντγκόμερι της Μέριλαντ, και χωρίς περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία. Ως αποτέλεσμα, στον Σνάιντερ επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιτροπή Εθνικού Πάρκου και Σχεδιασμού του Μέριλαντ τον Δεκέμβριο του 2004, της τάξεως των… 100 δολαρίων. Οι γείτονες του Σνάιντερ υπέβαλαν επίσης καταγγελίες σχετικά με την εκκαθάριση του γραφικού και ιστορικού περιβάλλοντος χώρου πίσω από το σπίτι του.

Ένας δασοφύλακας που ερεύνησε τις καταγγελίες των γειτόνων του και την εκκαθάριση κατά μήκος του ποταμού μετατέθηκε πολλές φορές λόγω της επίμονης έρευνας του για τις απανωτές καταγγελίες κατά της ιδιοκτησίας Σνάιντερ. Τελικά, όταν ο ίδιος υπέβαλε καταγγελία σχετικά με την υπόθεση, η ανωνυμία του δασοφύλακα ως πληροφοριοδότη χάθηκε, οδηγώντας ενδεχομένως σε ακραία παρενόχληση και σε δίκη του δασοφύλακα, τερματίζοντας τελικά την καριέρα του δασοφύλακα.

Ο Σνάιντερ είναι ο ιδρυτής της Snyder Communications, μιας εταιρείας μάρκετινγκ με κέρδη δισεκατομμυρίων. Πούλησε την ομάδα Commanders το 2023 σε έναν όμιλο υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου ιδιωτικών κεφαλαίων Τζος Χάρις, μετά από έρευνα του NFL για τον Σνάιντερ και την ομάδα που σχετίζονται με ισχυρισμούς κακής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Τώρα είναι και φιλάνθρωπος. Για τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, η χρηματοδότηση της συντήρησης, των φόρων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα πολύ μεγάλα ακίνητα. Ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για απαλλαγές από ορισμένους φόρους, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό κόστος που σχετίζεται με τη συντήρηση.

Ίσως να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να δωρίσεις μετρητά ή μετοχές παρά ένα σπίτι. Τα έξοδα μεταβίβασης μεγάλων σπιτιών είναι μεγάλος βραχνάς για τις ίδιες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-09 17:19:41

Back to top button