Κόσμος

«Δεν αναζητά τον θαυμασμό, θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες – θύματα βιασμού» λέει ο δικηγόρος της Ζιζέλ Πελικό

«Είμαι μια γυναίκα τελείως κατεστραμμένη αλλά θέλω να αλλάξω την κοινωνία» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου της Αβιβιόν στη Γαλλία η Ζιζέλ Πελικό χθες (23.10.2024) την οποία ο σύζυγός νάρκωνε για να την βιάζει τόσο ο ίδιος όσο και δεκάδες άλλοι άγνωστοι άντρες που γνώριζε στο διαδίκτυο.

Η Ζιζέλ Πελικό, για δεύτερη φορά από τις 18 Σεπτεμβρίοου, πήρε τον λόγο για μιάμιση περίπου ώρα μετά τις πολυήμερες απολογίες των κατηγορουμένων και έστειλε ένα δυνατό μήνυμα στα θύματα βιασμού.

Αυτή η γυναίκα που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο κατά της χημικής υποταγής και της σεξουαλικής κακοποίησης εμφανίζεται κάθε μέρα στο δικαστήριο και ακούει τους βιαστές της να περιγράφουν τι έκαναν πάνω στο «νεκρό» κορμί της.

Για την απόφαση της να διεξαχθεί η δίκη ανοιχτών των θυρών δήλωσε πως «ήθελα όλες οι γυναίκες που είναι θύματα βιασμού να λένε ότι αφού η κυρία Πελικό το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. Δεν θέλω να ντρέπονται πλέον. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε εμείς – πρέπει να ντρέπονται αυτοί. «Εκφράζω την θέληση και την αποφασιστικότητα μου να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία», είπε πολύ συγκινημένη η Ζιζέλ Πελικό.

Ο δικηγόρος της εξήγησε το Πέμπτη στο BFMTV ότι η πελάτισσά του με την κατάθεσή της «ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας».

«Είμαι μια γυναίκα τελείως κατεστραμμένη και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να συνέλθω από όλα αυτά» δήλωσε η Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της από την αρχή της δίκης στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. «Είμαι ήδη 72 ετών και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω στα χρόνια που μου απομένουν».

Ο δικηγόρος της, Stéphane Barbonneau, αναφέρθηκε την Πέμπτη στο BFMTV στα δυνατά λόγια της Ζιζέλ Πελικό:

«Δεν αναζητά τον θαυμασμό του κόσμου, δεν θέλει να θεωρείται σπουδαία. Αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι όταν μια γυναίκα είναι θύμα βιασμού αισθάνεται εντελώς διαλυμένη» ανέφερε.

«Μια επίπονη αλλά αναγκαία δοκιμασία»

Από την αρχή της δίκης, η Ζιζέλ Πελικό αντιμετωπίζει τους άνδρες που κατηγορούνται ότι την βίασαν. Εδώ και οκτώ εβδομάδες ακούει για ώρες τα επιχειρήματα αυτών των ανδρών που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της, εκτός από τον πρώην σύζυγό της.

«Είναι μια επίπονη δοκιμασία για εκείνη αλλά και αναγκαία» τονίζει ο Stéphane Barbonneau.

«Όταν είσαι θύμα σεξουαλικών εγκλημάτων, μπορείς να καταστραφείς. Είναι όμως κι ένα μήνυμα ελπίδας που θέλησε να στείλει, δείχνοντας ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα αν έχεις στήριξη».

Η Πελικό συχνά βγαίνει από τη δικαστική αίθουσα υπό τα χειροκροτήματα του κοινού. Είναι μια μεγάλη στήριξη για τη 72χρονη.

«Συχνά μας λέει ότι σκέφτεται όλα τα θύματα που αντιμετωπίζουν την ίδια δοκιμασία στα δικαστήρια χωρίς απαραίτητα να έχουν ανθρώπους να τις χειροκροτούν κατά την έξοδό τους» αναφέρει ο δικηγόρος της.

«Ας ξέρουν ότι η Ζιζέλ σκέφτεται αυτές τις γυναίκες γιατί περνούν τις ίδιες δοκιμασίες. Σήμερα, θέλει μέσω της δίκης “να δείξει ότι ο βιασμός μπορεί να συμβεί παντού”» κατέληξε. 

 

To άρθρο «Δεν αναζητά τον θαυμασμό, θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες – θύματα βιασμού» λέει ο δικηγόρος της Ζιζέλ Πελικό δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 12:21:00

Back to top button