Δεκαπέντε νεκροί από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο – Αβέβαιη η κατάσταση παρά την εκεχειρία
Δεκαπέντε τουλάχιστον, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 83 ακόμη που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο, τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al Manar, που μετέδιδε από πολλά μέρη στον νότο, έδειξε πλάνα με κατοίκους να κινούνται προς τα χωριά τους αψηφώντας τις ισραηλινές διαταγές, με ορισμένους να κρατούν σημαίες και φωτογραφίες μαχητών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο χωριό Χούλα, άλλος ένας στην Αϊταρούν και ένας τρίτος στην Μπλίντα ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιθέσεων όπως είπε εναντίον πολιτών ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στις κατεχόμενες ακόμα πόλεις τους.
Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε κάποιο άμεσο σχόλιο για τις απώλειες.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε ανάρτηση στο X που απευθυνόταν προς τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι προσπαθεί να «αναθερμάνει την κατάσταση» και είπε πως ο ισραηλινός στρατός στο «εγγύς μέλλον» θα τους ενημερώσει για τα μέρη στα οποία μπορούν να επιστρέψουν.
Η Χεζμπολάχ, που υπέστη μεγάλα πλήγματα από το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου, έχει πει πως είναι ευθύνη του κράτους του Λιβάνου να διασφαλίσει την αποχώρηση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη μη έγκαιρη αποχώρηση του Ισραήλ, παραβίαση της συμφωνίας.
“Είμαστε στη γη μας και ο εχθρός είναι εκείνος που στράφηκε εναντίον της συμφωνίας και παραβίασε τη συμφωνία, και συνεπώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που απελευθερώνουν τη γη τους με τα ίδια τους τα χέρια και το αίμα τους”, δήλωσε στο al Manar ο βουλευτής της οργάνωσης Χασάν Φαντλάλαχ.
«Θέλουμε το κράτος να παίξει τον ρόλο του», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Πυριτιδαποθήκη» παραμένει ο Λίβανος
Το Ισραήλ έχει πει ότι σκοπεύει να διατηρήσει στρατεύματα στον νότο πέρα από τη σημερινή προθεσμία, την οποία προέβλεπε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και σταμάτησε πέρυσι τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, και διέταξε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας.
Η συμφωνία προέβλεπε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν από τον νότιο Λίβανο καθώς όπλα και μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ θα απομακρύνονταν από την περιοχή και ο λιβανέζικος στρατός θα αναπτυσσόταν εκεί, εντός μιας περιόδου 60 ημερών που έληξε σήμερα το πρωί.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το κράτος του Λιβάνου δεν έχει επιβάλει πλήρως τους όρους της συμφωνίας, ενώ ο στρατός της χώρας κατηγόρησε με τη σειρά το Ισραήλ ότι καθυστερεί την αποχώρησή του.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Παρασκευή πως χρειάζεται μια σύντομη, προσωρινή παράταση της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Λιβανέζος πρόεδρος Ζοζέφ Αούν, που ήταν επικεφαλής του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ λιβανέζικου στρατού μέχρι την εκλογή του από το Κοινοβούλιο στις 9 Ιανουαρίου, κάλεσε τους κατοίκους του νότου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να έχουν εμπιστοσύνη στον λιβανέζικό στρατό.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου δεν είναι διαπραγματεύσιμες, και παρακολουθώ αυτό το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά σας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.
Το Ισραήλ δεν έχει πει πόσο θα παραμείνουν οι δυνάμεις του στον νότο, όπου ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατάσχει όπλα και διαλύει υποδομές της Χεζμπολάχ.
Ο πόλεμος Χεζμπολάχ-Ισραήλ διεξαγόταν παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα και κορυφώθηκε με μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ, που ξερίζωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον Λίβανο και επέφερε πολύ ισχυρά πλήγματα στην οργάνωση.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-26 15:15:00