Τεχνολογία

Δείτε σε 3D την απεικόνιση των σεισμών στη Σαντορίνη – Τα χαρακτηριστικά και ο στόχος της εφαρμογής

Με ένα διαδραστικό τρόπο προσπαθεί να κάνει κατανοητά τα σύνθετα γεωλογικά φαινόμενα που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί της Σαντορίνης μια 3D εφαρμογή, που οπτικοποιεί την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Πώς το κάνει αυτό; Στο ερώτημα αυτό απαντά στο CNN Greece ο δημιουργός της κ. Κεφάλας Γιώργος.

Το κρίσιμο αυτό εργαλείο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία «3D rendering» και δίνει έμφαση στο μέγεθος, το εστιακό βάθος και τη συχνότητα των σεισμών που ταρακουνούν τις Κυκλάδες, όπως αναλύει ο κ. Κεφάλας.

  • Μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Ποια η σημασία του πρότζεκτ;

Μιλώντας για την σημασία ενός τέτοιου εργαλεία, ο προγραμματιστής εξηγεί πως «η εφαρμογή μετατρέπει τις πληροφορίες σε μια οπτική εμπειρία που επιτρέπει την άμεση κατανόηση του φαινομένου, συμβάλλοντας στην εκτίμηση των κινδύνων και την ενημέρωση του κοινού».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπερβαίνει μια απλή πρόσληψη των σεισμών ως αριθμούς, ως στατιστικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα, η πλατφόρμα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για γεωλόγους και σεισμολόγους που επιδιώκουν να αναλύσουν μοτίβα σεισμικής δραστηριότητας, ενώ εξυπηρετεί και εκπαιδευτικούς, μαθητές και πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τη γεωλογική κατάσταση της περιοχής.

Παράλληλα, όμως, συμβάλλει επίσης και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος υψηλής ετοιμότητας απέναντι σε γεωλογικούς κινδύνους, ακριβώς χάρη στην παροχή ακριβών και ενημερωμένων δεδομένων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ποια είναι όμως τα τεχνικά χαρακτηρά και η λειτουργικότητα της εφαρμογής αυτής;

  • 3D Απεικόνιση σε Πραγματικό Χώρο

Η εφαρμογή παρουσιάζει τους σεισμούς σε έναν τρισδιάστατο χώρο, επιτρέποντας την πλήρη κατανόηση του πώς διαμορφώνεται η σεισμική δραστηριότητα τόσο στο βάθος, όσο και στο χώρο. Μέσω της χρήσης δυναμικών γραφικών και οπτικών εφέ, τα δεδομένα μετατρέπονται από απλές στατιστικές πληροφορίες, σε μια ολοκληρωμένη οπτική εμπειρία.

  • Αυτόματη Ενημέρωση Δεδομένων μέσω APΙ

Τα δεδομένα αντλούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω API από επίσημες βάσεις δεδομένων σεισμολογίας, διασφαλίζοντας την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους. Σημειώνεται ότι, αν και υπάρχει σύνδεση με δεδομένα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ενσωμάτωση των πληροφοριών πραγματοποιείται μέσω API και όχι μέσω επίσημης συνεργασίας.

  • Ελεύθερη πρόσβαση

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και προσβάσιμη τόσο σε επιστημονικό προσωπικό, όσο και σε απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς ή ενημερωτικούς σκοπούς.

  • Υποδομή Υψηλής Απόδοσης

Βασισμένη σε υπηρεσίες cloud (Google Cloud), η πλατφόρμα διασφαλίζει γρήγορη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και αξιόπιστη απόδοση, επιτρέποντας την ομαλή και συνεχή λειτουργία της εφαρμογής.

  • Διαδραστικότητα και Προσαρμοστικότητα

Οι χρήστες μπορούν να περιστρέψουν το 3D μοντέλο, να ζουμάρουν σε συγκεκριμένες περιοχές και να επιλέξουν χρονικές περιόδους για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Η διαδραστική φύση της πλατφόρμας επιτρέπει την εμβάθυνση στα δεδομένα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της γεωλογικής κατάστασης της Σαντορίνης.

«Αυστηρά ενημερωτικό εργαλείο»

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως τονίζει ο κ. Κεφάλας στο CNN Greece, «η εφαρμογή δεν αντικαθιστά τις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις ούτε έχει σκοπό να προβλέπει σεισμούς».

Πρόκειται για ένα «αυστηρά ενημερωτικό εργαλείο που αποσκοπεί στην παρουσίαση των καταγεγραμμένων δεδομένων, προκειμένου να προσφέρει μια καλύτερη οπτική και κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας της Σαντορίνης».

Σε περιοχές με υψηλό σεισμικό ενδιαφέρον, όπως η Σαντορίνη, η κατανόηση των γεωλογικών φαινομένων είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την ενημέρωση των πολιτών.

«Με την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής και την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, το παρόν εργαλείο μετατρέπει πολύπλοκα δεδομένα σε κατανοητές και αξιόπιστες πληροφορίες, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός ενημερωμένου και προετοιμασμένου περιβάλλοντος» καταλήγει ο επιστήμονας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-18 04:55:00

Back to top button