
Δασμοί: Ο Τραμπ θέλει ενενήντα συμφωνίες σε 90 ημέρες – «Καλή τύχη» του εύχεται η αγορά
Αφού αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία προκαλώντας χάος τις αγορές και αφού πάγωσε τους δασμούς για όλον τον κόσμο, κρατώντας ανοιχτό το σφοδρό εμπορικό μέτωπο με την Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιμένει τώρα τους εταίρους του να συνάψουν νέες εμπορικές συμφωνίες μαζί του. Θα το πετύχει;
Το Reuters μεταδίδει το Σάββατο ότι η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει 90 εμπορικές συμφωνίες σε 90 ημέρες, όσο διαρκεί δηλαδή η αστολή εφαρμογής των νέων δασμών, αλλά οι προκλήσεις για την ταχεία επίλυση του εμπορικού πολέμου είναι ήδη εμφανείς.
Ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς θα είναι τη Μεγάλη Δευτέρα μεταξύ των πρώτων ξένων αξιωματούχων που θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον για επείγουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου. Η ΕΕ είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε αμφίδρομο εμπόριο πέρυσι.
Αλλά, όπως παρατηρεί το Reuters, όταν φτάσει ο Σεφτσόβιτς, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Τραμπ για τους δασμούς, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, θα βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες για να δείξει την υποστήριξή του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αργεντινής και όχι στην Ουάσινγκτον, παρ’ όλο που η Αργεντινή αντιπροσωπεύει μόλις 16,3 δισ. δολάρια στο συνολικό ετήσιο εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Η απουσία του Μπέσεντ τη Δευτέρα αντανακλά τις επιφυλάξεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του εμπορίου σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσες πολλές ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές για την επίτευξη 90 συμφωνιών σε 90 ημέρες.
«Για να δρομολογηθούν αυτές οι αποφάσεις θα χρειαστούν σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ η οποία είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής Asia Society. «Δεν υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου να κάνουμε μια συνολική συμφωνία με οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες».
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο αντέτεινε στο Fox Business Network την Παρασκευή ότι το οικονομικό και εμπορικό επιτελείο του Τραμπ θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά.
«Τελικά, ο Τραμπ, το αφεντικό, θα είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να το κοιτάξει πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Ναβάρο.
Πώς θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές;
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι ένας άλλος κρίσιμος στόχος κατά τη διάρκεια των επόμενων 90 ημερών.
Οι επενδυτές πούλησαν χρέος του αμερικανικού Δημοσίου αυτή την εβδομάδα, εκτοξεύοντας τα επιτόκια και στέλνοντας το δολάριο χαμηλότερα εν μέσω φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Ο χρυσός, ένα καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης, σημείωσε υψηλό ρεκόρ.
Η Κάτλερ δήλωσε ότι αυτή η αναταραχή θα ασκήσει πίεση στην ομάδα του Τραμπ: «Το βάρος θα πέσει πάνω τους για να δείξουν ότι μπορούν να συνάψουν γρήγορα συμφωνίες με χώρες και να ενσταλάξουν κάποια εμπιστοσύνη στην αγορά και σε άλλους εμπορικούς εταίρους ότι υπάρχει μια διέξοδος», είπε.
Οι αυξανόμενες τριβές με την Κίνα, η οποία δεν πήρε αναστολή από τους νέους αμερικανικούς δασμούς και επέβαλε ίσα αντίμετρα, εντείνουν το κλίμα δυσαρέσκειας και αβεβαιότητας.
Τελικά ποια είναι η εμπορική πολιτική Τραμπ;
Ακόμη και μικρές συμφωνίες απαιτούν μήνες συνομιλιών. Η υλικοτεχνική υποδομή του συντονισμού 90 ομάδων διαπραγματεύσεων είναι μόνο ένα εμπόδιο για την αποδεκατισμένη αμερικανική διοίκηση, σημειώνει το Reuters.
Πολλές θέσεις-κλειδιά που άδειασαν με τις εκκαθαρίσεις της DOGE του Μασκ, δεν έχουν καλυφθεί και τα υπάρχοντα στελέχη των υπηρεσιών είναι συχνά απασχολημένοι με άλλα καθήκοντα, δήλωσαν στο διεθνές δίκτυο διπλωμάτες.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει μόνο έναν ακόμη υψηλόβαθμο αξιωματούχο που έχει επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Μάικλ Φόλκεντερ. Ο Τραμπ δεν έχει διορίσει κανέναν για τη θέση-κλειδί του υφυπουργού αρμόδιου για τις διεθνείς υποθέσεις και ένας υπάλληλος καριέρας υπηρετεί ως υπηρεσιακός.
Ενας άλλος παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις των ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα, πρόσθεσε στο Reuters μια δεύτερη διπλωματική πηγή, υπογραμμίζοντας ότι οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Τραμπ για το εμπόριο έχουν ο καθένας τις δικές του απόψεις.
Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία και άλλες, είχαν συζητήσει για το εμπόριο με την αμερικανική κυβέρνηση ήδη από τον Ιανουάριο, με ελάχιστα αποτελέσματα.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-12 16:44:00