
Δίκη «Αγία Ζώνη ΙΙ»: Ο δήμαρχος Πειραιά ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα!
Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
Κατόπιν εορτής, μετά την έναρξη των απολογιών των κατηγορουμένων, κατέθεσαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό μετά από διαρροή 500 τόνων πετρελαίου από το πλοίο “Αγία Ζώνη ΙΙ” τον Σεπτέμβριο του 2017, οι δήμαρχοι περιοχών που επλήγησαν από τη ρύπανση, ο τότε Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και ο τότε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Οι δήμαρχοι και οι δύο πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σε θέσεις- «κλειδιά» για τη διαχείριση της μεγάλης πετρελαιοκηλίδας από τις ακτές της Σαλαμίνας μέχρι και το… Σούνιο, εκλήθησαν ενώ είχαν ήδη απολογηθεί οι δύο ναύτες που επέβαιναν στο “Αγία Ζώνη ΙΙ” και είχε ξεκινήσει την απολογία του ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης, μετά την αποκάλυψη της “Ζούγκλας” για δικαστικό και πολιτικό σκάνδαλο, καθώς, αν και έχουν συμπληρωθεί 7,5 χρόνια από την πελώρια ρύπανση, το Δημόσιο δεν παρίσταται στη δίκη, ενώ δεν εκλήθησαν από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά ο Δήμος Πειραιά και η οικολογική οργάνωση WWF που συμμετείχαν στην ανάκριση για την υποστήριξη της κατηγορίας.
Η δίκη είχε διακοπεί στις 18-3-25 προκειμένου να καταθέσουν έστω καθυστερημένα με απόφαση του δικαστηρίου.
Χθες προσήλθαν οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα και οι δύο πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά με την οποία μιλήσαμε, μας είπε πως μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα υποστήριξης της κατηγορίας.
Εξάλλου, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης καταθέτοντας στο δικαστήριο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως για τη δίκη ενημερώθηκε από το δημοσίευμα της “Ζούγκλας” ότι δεν εκλήθησαν οι δήμοι στο δικαστήριο.
Μάλιστα παρατήρησε πως από τα τέλη Οκτωβρίου 2017 όταν ολοκληρώθηκε η απορρύπανση των ακτών του Πειραιά, ξανασχολήθηκε με την υπόθεση πριν από λίγες ημέρες όταν είδε τα δημοσιεύματα.
“Πριν μια εβδομάδα ασχολήθηκα με το “Αγία Ζώνη” από τον Οκτώβριο του 2017. Για τη δίκη ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα ότι δεν εκλήθησαν οι δήμοι” κατέθεσε ο δήμαρχος Πειραιά.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε χθες πως “υπάρχει υπογραφή από το δικηγόρο” για το πέρας της ανάκρισης, αν και δεν είπε κάτι γιατί δεν εκλήθησαν ως μάρτυρες -μέχρι και την έναρξη των απολογιών και πριν το δημοσίευμα της “Ζούγκλας”- ο Δήμος Πειραιά και το WWF κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, αν και συμμετείχαν στην ανάκριση για την υποστήριξη της κατηγορίας…
Αυτό έγινε χθες τελικά με τους δημάρχους Πειραιά, Αλίμου, Γλυφάδας, Καλλιθέας και Σαλαμίνας να εξηγούν για το πόσες ημέρες διήρκησε η απορρύπανση από τις περιοχές αρμοδιότητας τους.
Επίσης, κατέθεσαν εκπρόσωποι της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης WWF που εξήγησαν τις δικές τους ενέργειες, μεταξύ των οποίων η λήψη δορυφορικών λήψεων για να αποτυπωθεί η έκταση της ρύπανσης.
Η Εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε να κατατεθεί η έκθεση του WWF στα πρακτικά της δίκης.
Ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας ξεκαθάρισε πως η ρύπανση ήταν από το “Αγία Ζώνη ΙΙ” και όχι από επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο πλοιοκτήτης Θ. Κουντούρης στην απολογία του.
“Η ρύπανση που είδαμε στις ακτές της Αττικής προέρχεται από το “Αγία Ζώνη”. Φαίνονταν ξεκάθαρα ότι η ρύπανση είναι από το “Αγία Ζώνη”… 500 τόνοι απελευθερώθηκαν. Έχουμε κάνει ανάλυση των δορυφόρων και μπορεί να δει κανείς πως εξαπλώθηκε γύρω από το πλοίο” τόνισε ο κ. Καραβέλλας ο οποίος σημείωσε ότι το πρώτο πλωτό φράγμα τοποθετήθηκε στις 5.30 το πρωί, αν και η διαρροή του πετρελαίου από το “Αγία Ζώνη ΙΙ” είχε ξεκινήσει λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα…
“Είναι ένα μεγάλο περιστατικό στην Ελλάδα το οποίο επηρέασε τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές. Έφτασε σε όλες παραλίες της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά, του Ελληνικού μέχρι και το Σούνιο”, πρόσθεσε.
Ως προς την αποτελεσματικότητα των μέσων απορρύπανσης, κατέθεσε ότι το αποτέλεσμα ήταν όλες ακτές της αττικής που χρησιμοποιούνται από τον κόσμο, να έχουν μαυρίσει, αφήνοντας αιχμές κατά του Λιμενικού.
“Έπρεπε να ανέβει το επίπεδο συναγερμού και οι κινήσεις όλων να ήταν πιο άμεσες και αποτελεσματικές. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του” παρατήρησε ο κ. Καραβέλλας.
Σημαντική ήταν και η κατάθεση του τότε Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά Κώστα Λεοντάρα που εκλήθη να απαντήσει – έστω καθυστερημένα ενώ είχαν ξεκινήσει οι απολογίες των κατηγορουμένων- για τις ενέργειες των λιμενικών αρχών για την αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από το “Αγία Ζώνη ΙΙ”.
Ερωτηθείς για την καθυστέρηση αντιμετώπισης του περιστατικού, κατέθεσε πως το ναυάγιο έγινε νυχτερινή ώρα και δύσκολα θα μπορέσει με ασφάλεια να πέσει στη θάλασσα ένας δύτης για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Πρόεδρος: Ούτε φράγμα μπορούσε να μπει;
Πρώην Λιμενάρχης: Όχι, νυχτερινή ώρα με τίποτα, υπάρχει κίνδυνος. Δεν ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι υλικό του ναυαγίου θα αναδυθεί στην επιφάνεια. Για αυτό περιμέναμε το πρώτο φως της μέρας. Πήγε πρώτα η ΜΥΑ (ΣΣ Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών). Περιμέναμε το πρώτο φως της μέρας να πέσουν οι δύτες του Λιμενικού. Όταν έπεσαν τα φράγματα.
“Η μεγαλύτερη ρύπανση είχε διαφύγει. Είχαμε στείλει αεροπλάνα του Λιμενικού που έλεγξαν όλη την περιοχή. Τις πρώτες ώρες διέφυγε η μεγαλύτερη ποσότητα. Ήταν πίσσα, βαρύ καύσιμο κάθισε στον πυθμένα. Δεν είχε τη δυνατότητα πλωτό και αεροπλάνο του Λιμενικού να το δει αυτό. Δεν είχαμε εικόνα για την έκταση. Από τα βίντεο δεν ήταν οι ποσότητες ανησυχητικές” περιέγραψε.
Όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μεγάλη ρύπανση μετά τα πρώτα 24ωρα.
“Είχαμε την εντύπωση ότι η ρύπανση ήταν περιορισμένη σε περιοχές της Σαλαμίνας. Την πρώτη και δεύτερη ημέρα είχαμε ενεργοποιήσει αντιρρυπαντικό και πλωτά του Λιμενικού και όταν έφτασε στην Πειραϊκή, αντιληφθήκαμε ότι έχουμε μεγάλο περιστατικό να αντιμετωπίσουμε.
Την τρίτη ημέρα αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός”, κατέθεσε.
Ο πρώην Λιμενάρχης απέκλεισε το ενδεχόμενο η ρύπανση να προκλήθηκε από άλλο πλοίο με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν από το Χημείο του Κράτους.
Εισαγγελέας της Έδρας: Λέτε δεν είχατε εικόνα. Υπήρχαν οι δορυφόροι που ανέφερε στην έκθεση της η WWF. Ήδη από τις 5 το πρωί είχε ξεφύγει η πετρελαιοκηλίδα. Τι κάνατε;
Η WWF έστειλε άτομα σε εσάς να σας ενημερώνει;
Πρώην Λιμενάρχης: Ήταν στη σύσκεψη του Υπουργείου η WWF.
Για να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της η ρύπανση κατέστη αδύνατο εκ του αποτελέσματος. Σαν Λιμενικό ενεργοποιήσαμε τα 6 από τα 8 αντιρρυπαντικά όταν έφτασε η ρύπανση στην Πειραϊκή. Αυτές οι ποσότητες των καυσίμων δεν μπορούσαν να απαντληθούν.
Ερωτηθείς για το πόρισμα της ΕΛΥΔΝΑ (ΣΣ Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων) ότι δεν είναι ναυτικό ατύχημα αλλά δόλια ενέργεια από εκρηκτικό μηχανισμό και αν έκανε κάτι το Λιμενικό για την αντιμετώπιση των δραστών, ο κ. Λεοντάρας ανέφερε ότι την προανάκριση την ανέλαβε το Β Λιμενικό Τμήμα του Πειραιά και σε σύντομο στάδιο ζητήθηκε να υποβάλουν τον φάκελο στην Εισαγγελία, ενώ ανατέθηκε η προανάκριση σε ανακριτή. Ο ίδιος αποστρατεύτηκε από το Λιμενικό το 2018.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 09:31:00