Πολιτική

Δένδιας για Σμηναγό Κωσταντίνο Ηλιάκη: Παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε σήμερα (23/05)  την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε χαιρετισμό του ανέφερε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στην ακριτική Κάρπαθο, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 ανήλθε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Συνεπής, λοιπόν, στον όρκο τήρησης του Συντάγματος της Πατρίδας μας, επιβεβαίωσε την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτοιμο να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Κυρίες και κύριοι, το ξέρετε, η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση, και δυστυχώς, πολλές φορές μέχρι θυσίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που ”έπεσαν” εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έχω δεσμευθεί ηθικά να αναφέρομαι πάντοτε ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί Υπουργίας μου.

Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΣΚΑΡΗ (2015)

Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΖΑΓΚΑ (2015)

Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΥΛΑ (25/7/2023)

Στον ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (25/7/2023)

Και στον ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΚΩΣΤΕΑ (27/12/2023)».

«Αγωνίστηκαν και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους»

«Ανθρώπους που μαζί με τους συναδέλφους τους, αγωνίστηκαν και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους. Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της Πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το ”αύριο” των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Θα αποδείξουμε ότι η θυσία των ανθρώπων μας, των πιλότων μας, δεν ήταν μάταιη»

«Η ”Ατζέντα 2030” αποτελεί το χρονικό σημείο που αυτό το ”αύριο” πρέπει να είναι απολύτως ορατό στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς. Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, το 2030 να διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, F-16 Viper, Rafale, F-35, οδηγώντας έτσι την Πολεμική μας Αεροπορία και την Πατρίδα μας σε μια νέα εποχή και στη δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής δύναμης αποτροπής. Τολμώ να πω της πιο ισχυρής δύναμης αποτροπής στην Ιστορία της Ελλάδας. Θα αποδείξουμε έτσι ότι η θυσία των ανθρώπων μας, των πιλότων μας, δεν ήταν μάταιη. Δεν στερήθηκε νοήματος. Έχουμε ηθική υποχρέωση, κυρίες και κύριοι, να παραδειγματιζόμαστε από τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, από το πρότυπο της θυσίας για την Πατρίδα. Τιμάμε την απώλεια. Υποσχόμαστε ότι η ελληνική κοινωνία και η ευρύτερη οικογένειά του, πέρα από τη στενή βιολογική του οικογένεια, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον διατηρούν ολοζώντανο στη μνήμη τους. Σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε ο υπουργός.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, οι Βουλευτές Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Εμμανουήλ Κόνσολας, Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Φελλουζής, η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχαήλ Ερωτόκριτος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων Στυλιανός Μιχαηλάκης, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Αποστράτων, της Ένωσης Βετεράνων της Αεροπορίας, του Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων και άλλων φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Από στρατιωτικής πλευράς παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ως εκπρόσωπος και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» Εμμανουήλ Χατζής ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ και ο Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Ρόδου (ΝΑΣΡO) Αντιπλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Σελάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-23 17:20:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button