Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ

Όσο εξαπλώνεται, τόσο αυξάνεται ο δυνητικός κίνδυνος για τους ανθρώπους, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες ακόμα δύο αμερικανικών πολιτειών ανιχνεύθηκε τις τελευταίες ημέρες γρίπη των πτηνών και οι ειδικοί προειδοποιούν πως όσο περισσότερα ζώα αρρωσταίνουν, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες να σημειωθούν νέα κρούσματα στους ανθρώπους.

Από τα τέλη Μαρτίου έως σήμερα η νόσος έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 94 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Τα κοπάδια αυτά έχουν βρεθεί θετικά σε 12 πολιτείες:

  1. Μίσιγκαν
  2. Τέξας
  3. Άινταχο
  4. Νέο Μεξικό
  5. Κάνσας
  6. Κολοράντο
  7. Νότια Ντακότα
  8. Οχάιο
  9. Βόρεια Καρολίνα
  10. Μινεσότα
  11. Ουαϊόμινγκ
  12. Άιοβα

Ο κίνδυνος για την υγεία του γενικού πληθυσμού παραμένει χαμηλός. Για τους εργαζομένους στις φάρμες με τα ζώα, όμως, είναι υψηλότερος. Επιπλέον, η περαιτέρω εξάπλωση του ιού Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, αυξάνει τον κίνδυνο για όλους, δήλωσε ο Dr. Nirav Shah, αναπληρωτής διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

«Όσο περισσότερες λοιμώξεις θα βρίσκουμε στις αγελάδες, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ανθρώπους», είπε.

Προετοιμάζουν εμβόλια

Τα CDC έχουν έως στιγμής παρακολουθήσει περισσότερους από 500 εργαζομένους σε φάρμες με μολυσμένες αγελάδες. Έχουν επίσης εξετάσει τουλάχιστον 45. Τρεις εργαζόμενοι (δύο στο Μίσιγκαν και ένας στο Τέξας) αρρώστησαν από γρίπη των πτηνών. Ο ένας του Μίσιγκαν εκδήλωσε αναπνευστικά συμπτώματα. Οι άλλοι δύο είχαν μόνο επιπεφυκίτιδα. Η γενετική ανάλυση των ιών τους δεν βρήκε πρόσθετες μεταλλάξεις που να διευκολύνουν την μετάδοση του ιού Η5Ν1.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη προετοιμάζουν εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών, ώστε να προστατεύσουν τους εργαζομένους στις φάρμες εάν κριθεί απαραίτητο.

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της νόσου στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες αποδίδεται σε παράγοντες όπως η διαπολιτειακή μετακίνηση κοπαδιών και προσωπικού. Μπορεί επίσης να συμβαίνει μέσω μολυσμένου εξοπλισμού, εκτίμησε η Dr. Kammy Johnson, επιδημιολόγος στο USDA.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-15 16:55:04

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button