Γρίπη: Σαρώνουν οι ιώσεις και οι λοιμώξεις
Η γρίπη βρίσκεται στην «κορύφωσή της» αυτές τις ημέρες, όπως κάθε χρόνο και η έξαρση αυτή αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ το κρύο και η κακοκαιρία «χτυπούν» τη χώρα μας από σήμερα προκαλούν ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη «εκτόξευση» των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 8 περιστατικά με γρίπη και 8 με COVID-19, είναι περιστατικά συνήθως με συννοσηρότητες και μεγάλης ηλικίας. Και είναι ένας σχεδόν αναμενόμενος αριθμός σοβαρών περιστατικών», όπως είπε το Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Διευθυντής Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Αττικόν».
«Ο μεταπνευμονοϊός είναι το ”καινούργιο παιδί΄΄ που έρχεται στο σχολείο. Προς το παρόν δεν συνεπάγεται κάποιον άμεσο κίνδυνο για την κοινότητα ή για το σύστημα Υγείας. Καταλαβαίνετε, όμως, πως μετά το ”τραύμα΄΄ της COVID-19 παρακολουθούμε τα πάντα. Θα έχουμε κατά καιρούς καινούργια ”παιδιά” που έρχονται», πρόσθεσε.
Αυτό που τονίζει ο ίδιος είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. «Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα για το πώς ασφαλιζόμαστε απέναντι σ’ αυτούς τους υπαρκτούς κινδύνους. Τόσο ο εμβολιασμός και για τη γρίπη και την COVID-19 όπως και η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών πραγματικά σώζουν ζωές».
Υπενθύμισε ότι έχουμε 70 θανάτους από γρίπη κάθε χρόνο και ο πραγματικός αριθμός είναι τριπλάσιος. «Υπάρχει και η συζήτηση για το εάν είναι ”από” ή ”με” γρίπη, αλλά πραγματικά ακόμη και ο απόλυτος αριθμός των θανάτων δικαιολογεί τον εμβολιασμό».
Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Στα όρια των αντοχών του βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού όσο η γρίπη και ο κορονοϊός είναι σε έξαρση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Μετά τα Χριστούγεννα «βουλιάζουν» τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας από παθολογικά περιστατικά.
«Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των Επειγόντων των μεγάλων νοσοκομείων», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.
Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες
Στην περιφέρεια, πολλά νοσοκομεία δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων.
Παράλληλα, στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που εφημερεύουν εναλλάξ, τα επισκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά όμως εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών. «Το 70% των ασθενών που συνολικά προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.
Για παράδειγμα στο «Αττικόν», το 55% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται είναι από τη περιφέρεια. «Ένας σοβαρός λόγος που αναπτύσσονται ράντζα και η πολύωρη αναμονή στα Επείγοντα. Γολγοθάς για το προσωπικό είναι η εξεύρεση κλίνης για τη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα, αφού διαθέτουμε στα νοσοκομεία λιγότερες παθολογικές και πνευμονολογικές κλίνες από τους ασθενείς που εισάγονται».
«Έτσι αναπτύσσονται ράντζα, φορεία και νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε χειρουργικές, καρδιολογικές και άλλες κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακής διασποράς λοιμώξεων. Εξ άλλου είμαστε οι πρώτη στην Ευρώπη σε προσβολές και θανάτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.
Πηγή: iatropedia.gr
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-13 11:57:00