Ελλάδα

Γρίπη πτηνών: Έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΟΔΥ και το εμβόλιο

Έτοιμο είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο διαχείρισης περιστατικών από τον ιό της γρίπης των πτηνών– Η5Ν1-, ενώ εντός του Ιουνίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ και η σχετική άσκηση προσομείωσης.

Αυτό τονίζει στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει προκύψει τελευταία γύρω από τη γρίπη των πτηνών, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο ιός πέρασε από τα πτηνά στα βοοειδή στις ΗΠΑ.

Ίσως λοιπόν να είναι θέμα χρόνου, να περάσει η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που απευχόμαστε όλοι μας, ιδιαίτερα οι επιστήμονες. Ο καθηγητής ωστόσο εμφανίζεται ψύχραιμος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν κινδυνεύουμε από την τροφική αλυσίδα.

Φυσικά μας προβληματίζει ότι ο ιός έχει περάσει στα θηλαστικά και η μόνη χώρα στην οποία έχει συμβεί αυτό, είναι η Αμερική. Το γεγονός αυτό, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για όλους τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΕΟΔΥ πάντως είναι έτοιμο και εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια, με ποιον τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος στις πύλες εισόδου, πώς θα πραγματοποιείται η απομόνωση και η νοσηλεία των νοσούντων στα νοσοκομεία.

Επίσης εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθεί και μία άσκηση επί χάρτου με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού CDC.

Σε δύο μήνες θα έχουμε το εμβόλιο

Ένα σημαντικό και ενθαρρυντικό ταυτόχρονα στοιχείο που μας καταθέτει στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είναι ότι ευτυχώς υπάρχει εμβόλιο, το οποίο μάλιστα έχει λάβει ειδική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ. Επιπλέον, το θέμα του εμβολίου, έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ τα μέλη της Επιτροπής έχουν καταλήξει ποιες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν με προτεραιότητα, καθώς και στο πώς η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην κοινή προμήθεια εμβολίων σε όλη την ΕΕ. Το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών, αναμένεται σε δύο περίπου μήνες.

Να θυμίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει την Πέμπτη 18 Απριλίου την «τεράστια ανησυχία του» για την αυξανόμενη εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη, ανάμεσά τους και άνθρωποι.

Από την αρχή του 2023 ως την 1η Απριλίου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 52%.

Ο χαμηλός δείκτης αναπαραγωγής R

Να σημειώσουμε, ότι ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε δηλώσει στο CNN GREECE στις 21 Απριλίου 2024, ότι «η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο, αλλά όχι ακόμη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βεβαίως αν την κολήσεις είναι πολύ βαριά, ωστόσο ο δείκτης αναπαραγωγής ο λεγόμενος R είναι κάτω του 1, όταν ο δείκτης για τη γρίπη των χοίρων είναι γύρω στο 1,5 με 2 και για την ιλαρά είναι 18 – δηλαδή πολύ μεταδοτική, που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος με ιλαρά μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε 18 ακόμη άτομα».

Ο λόγος που δεν μεταδίδεται εύκολα η γρίπη των πτηνών, όπως είχε εξηγήσει ο καθηγητής Μαγιορκίνης, είναι ότι σύμφωνα με μελέτη, οι υποδοχείς των κυττάρων που είναι φιλικοί με τον ιό, βρίσκονται στο κατώτερο και πιο βαθύ μέρος του πνεύμονα και έτσι δεν πολλαπλασιάζεται ο ιός στη μύτη,, δηλαδή δεν έχει μεγάλο φορτίο εκεί.

Καθ. Γ. Παυλάκης: Η γρίπη των πτηνών, η επόμενη νόσος Χ

Στο σημείο αυτό, έχει αξία να θυμηθούμε μία παλαιότερη συνέντευξη που μας είχε δώσει ο διαπρεπής καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η γρίπη των πτηνών θα είναι η επόμενη νόσος X. Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η έλευσή της, και δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα πότε θα χτυπήσει την πόρτα της ανθρωπότητας», είχει επισημάνει, στις 11 Ιουνίου 2024.

Ο καθηγητής αναφερόταν φυσικά, στο νέο υποθετικό σενάριο το οποίο υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και αρκετοί επιστήμονες, αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, που είναι η νόσος X.

«Νόσος Χ» είναι η ονομασία που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μια νόσο που θα προκαλέσει μια καινούρια πανδημία. Αυτό έγινε το 2018 και ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαβουλεύσεων και προηγούμενης πείρας. Ο ΠΟΥ απλά υπογράμμισε το γεγονός, ότι οι επιδημίες συνεχίζουν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα και ότι καινούριες επιδημίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεσπάσουν τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η εισβολή των ανθρώπων στις τελευταίες παρθένες περιοχές της γης, η καταστροφή και βίαιη αλλαγή των βιοτόπων και η κλιματική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλεί τον πλανήτη. Επίσης, ο τρόπος της ζωής μας, με μεγάλες πυκνότητες πληθυσμού σε μεγαλουπόλεις, τα μαζικά και γρήγορα ταξίδια και η συγκατοίκηση ανθρώπων και ζώων.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-07 09:33:28

Back to top button