Ελλάδα

Γρήγορο ίντερνετ σε ακριτικά σχολεία μέσω της Starlink του Μασκ εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόσβαση στο Internet και σε διαδικτυακές εφαρμογές σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες πρόκειται να αποκτήσουν τα σχολεία σε ακριτικές περιοχές της χώρας, εφόσον προχωρήσει το πλάνο που εξετάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Advanced Telecoms & IoT Summit, η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη -σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας- έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε ακριτικά σχολεία να αποκτήσουν συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Μάλιστα, ο κ. Κυρανάκης έφερε ως παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο της Τήλου, το οποίο έχει φθάσει να αριθμεί 80 μαθητές.

Αν και όλα τα σχολεία της χώρας έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, οι ταχύτητες σύνδεσης δεν ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 50 Mbps. Κάτι που πρακτικά κάνει αδύνατο την πρόσβαση σε προηγμένες εφαρμογές. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για σχολεία σε νησιά όπως η Τήλος, όπου ακόμη δεν έχουν φθάσει προηγμένες ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, όπως είναι η οπτική ίνα (FTTH). Κάτι που προφανώς φέρνει σε μειονεκτική θέση τους μαθητές σε αυτά τα σχολεία. Και αυτό το μειονέκτημα θέλει να καλύψει η νέα προσπάθεια.

O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Eurokinissi

Προκειμένου να ξεπεράσει το “εμπόδιο” της απουσίας οπτικών ινών, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει κάποιες επαφές με τη Starlinκ, την εταιρεία δορυφορικού Internet του Elon Musk, η οποία είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας και έχει, μάλιστα, και σημαντική εμπορική επιτυχία, καλύπτοντας ανάγκες για ευρυζωνική σύνδεση σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Πρόσβαση μέσω 5G

Μία δεύτερη επιλογή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι αυτή της σταθερής ασύρματης πρόσβασης (fixed wireless access – FWA) μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Η πληθυσμιακά κάλυψη του 5G έχει φθάσει στο 98% και τα συγκεκριμένα δίκτυα προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Ταχύτητες που είναι, μάλιστα, υψηλότερες την περίοδο που δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, όπως συμβαίνει με τα νησιά που υποδέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών. Οπότε εκτιμάται ότι θα ήταν και αυτό μία καλή επιλογή προκειμένου τα σχολεία να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που θα κυμαίνονται σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τα 100 Mbps. Σημειώνεται ότι η Starlink κινείται σε επίπεδα πραγματικών ταχυτήτων μέχρι περίπου 130-150 Mbps ανάλογα με την περίπτωση, οπότε το 5G ίσως να είναι μία καλύτερη επιλογή.

Κινητή στα ακριτικά νησιά

Πάντως, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα που υπάρχει στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας. Πρόκειται για το ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αυτών των νησιών βρίσκονται ξαφνικά να έχουν συνδεθεί σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των γειτονικών χωρών. Το φαινόμενο είναι πιο έντονα στα νησιά κοντά στην Τουρκία λόγω του ισχυρού σήματος των παρόχων της γείτονας χώρας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα -που προκαλεί υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές λόγω περιαγωγής- υπάρχουν συζητήσεις με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να ενισχύσουν το σήμα των κεραιών τους και τον αριθμό των σταθμών βάσης ώστε να μην γίνεται σύνδεση σε δίκτυα της γείτονας χώρας.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με το σήμα ραδιοφωνικών σταθμών που “καλύπτονται” από σταθμούς από γείτονες χώρες όπου και γι’ αυτό το θέμα αναμένεται να υπάρχουν κινήσεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 07:30:31

Back to top button