Οικονομία

Για 8 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές ομολόγων το 2025 το ελληνικό Δημόσιο

Εκδόσεις ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο το 2025, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δανεισμού που δημοσιοποίησε σήμερα (23.12.2024) ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 επικεντρώνεται στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας.

Οι συνολικές ανάγκες ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας πληρωμές τόκων, πρόωρες αποπληρωμές δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει, πέραν των εκδόσεων χρεογράφων, με κεφάλαια από ευρωπαϊκές πηγές (π.χ. NGEU), μερίσματα κλπ. 

Η στρατηγική χρηματοδότησης στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών ομολόγων και στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετακύλισης.

Η περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων (δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης, κ.λπ.)

Σταθερή η μείωση του χρέους προς ΑΕΠ

Θετικές είναι οι προοπτικές που διαβλέπει ο ΟΔΔΗΧ για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς επισημαίνει πως με «όπλα» τη στιβαρή ονομαστική ανάπτυξη, τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αναμένεται να καταγραφεί σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Για 8 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές ομολόγων το 2025 το ελληνικό Δημόσιο
Πηγή: ΟΔΔΗΧ

 

Το ποσοστό θα κινείται μειωτικά εντός της περιόδου πρόβλεψης αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, την ευνοϊκή τάση για το ελληνικό χρέος εξαιτίας της δομής του, σημειώνοντας το θετικό φαινόμενο της «χιονοστιβάδας» που εξασθενεί μόνο σταδιακά λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του συνολικού ποσοστού δαπανών.

Επιπλέον, αναμένεται πως και οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους θα κυμαίνονται σταθερά κάτω από το 10% του ΑΕΠ για όλο το εξεταζόμενο διάστημα, ακόμα και στα συντηρητικά σενάρια.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Προγράμματος, σε ό,τι αφορά τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της, η Ελλάδα επωφελείται από σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία συσσωρεύτηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια χάρη σε:

  • Νέες εκδόσεις ομολόγων κατά την περίοδο 2017-2024
  • Τα σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν πριν από την πανδημία, καθώς και το 2023 και το 2024
  • Πλεονάζον ποσό του λογαριασμού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας
  • Πολύ ευνοϊκό προφίλ απόσβεσης του χρέους

Τονίζεται, πως η υπεραπόδοση της είσπραξης εσόδων και η απόσυρση των προσωρινών μέτρων στήριξης σε συνδυασμό με την προληπτική διαχείριση του χρέους επέτρεψαν τη διατήρηση ταμειακών διαθεσίμων ύψους 33 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024 σε ένα ασταθές περιβάλλον των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Επισημαίνεται, πως αυτά τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα καλύπτουν περίπου 3 έτη ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας και εξακολουθούν να παρέχουν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας έναντι ενδεχόμενων κινδύνων αναχρηματοδότησης και επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-23 11:52:00

Back to top button