Κόσμος

Γιατροί πανεπιστημιακού νοσοκομείου στη Σουηδία αφαίρεσαν τις μήτρες 33 γυναικών από λάθος διάγνωσης – «Ζητούμε συγγνώμη»

Δεν μπορεί να το πιστέψει ανθρώπινος νους αυτό που έζησαν 33 γυναίκες στη Σουηδία, όταν μετά από λάθος διάγνωση που τους έκαναν γιατροί ενός συγκεκριμένου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της χώρας, τους αφαίρεσαν τις μήτρες.

Οι υστεροκτομές δηλαδή οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση της μήτρας, έγιναν από το 2023 ως το 2024 σε 33 γυναίκες ηλικίας από 38 ως 85 χρόνων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα στην ανατολική Σουηδία.

Οι 33 γυναίκες διαγνώστηκαν λανθασμένα με καρκίνο της μήτρας σε πρώιμο στάδιο.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Η αφαίρεση της μήτρας είναι μια σημαντική επέμβαση με εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Ζητούμε συγγνώμη από τις εν λόγω γυναίκες», δήλωσε ο Γιόχαν Λουγκνεγκόρντ, ο επικεφαλής ιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σουηδίας.

Αφού οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενημερώθηκαν από τους γιατρούς πως είχαν κυτταρικές αλλοιώσεις που έμοιαζαν με πρώιμο στάδιο του καρκίνου της μήτρας. Έτσι, αμέσως έκαναν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η διοίκηση του νοσοκομείου λίγο καιρό μετά, παρατήρησε πως υπήρχε μια ανεξήγητη αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων αυτού του τύπου και έτσι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα, με τα αποτελέσματά της να είναι αποκαρδιωτικά.

Οι διαγνώσεις ήταν λανθασμένες και οι γυναίκες δεν χρειαζόταν να κάνουν αφαίρεση μήτρας.

«Ήμασταν υπερβολικά αυστηροί στις αξιολογήσεις μας, γεγονός που οδήγησε σε συστηματική υπερδιάγνωση», παραδέχθηκε ο Τόμι Ολόφσον, επικεφαλής του πανεπιστημιακού εργαστηρίου του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο ανέλαβε να εξετάσει το ιστορικό παρόμοιων περιπτώσεων και άνοιξε το δρόμο για καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων στα 33 θύματα.

To άρθρο Γιατροί πανεπιστημιακού νοσοκομείου στη Σουηδία αφαίρεσαν τις μήτρες 33 γυναικών από λάθος διάγνωσης – «Ζητούμε συγγνώμη» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 18:52:00

Back to top button