Γιατί τόσο πολλοί δισεκατομμυριούχοι; | ..gr
Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου αυξήθηκε κατά δύο τρισ. δολάρια το 2024, τρεις φορές περισσότερο από το 2023, φτάνοντας σε ρυθμό αύξησης τα 5,7 δισ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam. Η τελευταία έκθεση για την ανισότητα αποκαλύπτει ότι ο κόσμος θα έχει πέντε τρισεκατομμυριούχους μέσα σε μια δεκαετία, ενώ η περυσινή πρόβλεψη έκανε λόγο για έναν τρισεκατομμυριούχο στο ίδιο διάστημα.
Η έκθεση, με τίτλο Takers Not Makers, ήρθε την ώρα που πολλοί ηγέτες του πλανήτη, στελέχη επιχειρήσεων και υπερπλούσιοι ταξίδευαν στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.
Η δημοσίευση της Oxfam για τα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων, γράφει ο Guardian, συμπίπτει εξάλλου με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να συμπεριλάβει αρκετούς από αυτούς στην ομάδα στενών συμβούλων του –με πρώτο και καλύτερο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX Ελον Μασκ– αλλά και να προσφέρει μεγάλης κλίμακας φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλουσιότερους πολίτες των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή με λιγότερα από 6,85 δολάρια την ημέρα) παραμένει σχεδόν αμετάβλητος από το 1990… Περίπου 3,6 δισ. άνθρωποι, ή αλλιώς το 44% (!) του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο αυτό, σύμφωνα με την οργάνωση. Μία στις δέκα γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (επιβιώνει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα), που σημαίνει ότι 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες υπομένουν την ακραία φτώχεια.
Η Oxfam προειδοποιεί ότι η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας έχει σταματήσει και ότι η ακραία φτώχεια θα μπορούσε να τερματιστεί τρεις φορές γρηγορότερα εάν μειωνόταν η ανισότητα.
Σύμφωνα με τον Guardian, η αύξηση της αξίας των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, αν και οι υψηλότερες αξίες των ακινήτων έπαιξαν επίσης ρόλο. Τα οικιστικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων επενδύσεων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 204 πέρυσι, φτάνοντας τους 2.769. Ο συνολικός πλούτος τους εκτινάχθηκε από 13 τρισ. σε 15 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες, η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Ο πλούτος των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξανόταν το 2024 κατά μέσο όρο κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Για να έχουμε μια ιδέα του μεγέθους, ακόμη κι αν έχαναν το 99% του πλούτου τους σε μια νύχτα, θα παρέμεναν δισεκατομμυριούχοι!
Η λίστα περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, με περιουσία 219,4 δισ. δολάρια, του οποίου η «αυτοκρατορία» αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 70% των διαδικτυακών αγορών στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία. Ο Αλίκο Ντανγκότε, με περιουσία 11 δισ. δολαρίων, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, κατέχοντας «σχεδόν το μονοπώλιο» της βιομηχανίας τσιμέντου στη Νιγηρία και κυριαρχώντας στην αγορά ολόκληρης της Αφρικής.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς: κατά 60% προέρχεται από κληρονομιά, από διαφθορά ή από μονοπωλιακή εξουσία. Υπολογίζει ότι το 18% του πλούτου προέρχεται από τη μονοπωλιακή εξουσία.
Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι ο Μασκ, ο Μπέζος, ο συνιδρυτής του Facebook και της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον και ο ιδρυτής της LVMH Μπερνάρ Αρνό. Ο Μασκ, ο Μπέζος και ο Ζάκερμπεργκ περευρέθησαν στην ορκωμοσία του Τραμπ, σε μια ένδειξη της ταχέως αυξανόμενης επιρροής των τεχνολογικών εταιρειών στην πολιτική.
Η Oxfam ζητά τολμηρές λύσεις για «ριζική μείωση της ανισότητας και της σκληρής δικαιοσύνης στις οικονομίες μας».
Η Αννα Μάριοτ, επικεφαλής της πολιτικής για την ανισότητα της Oxfam, δήλωσε: «Πέρυσι προβλέψαμε ότι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα σε μια δεκαετία, αλλά αυτή η συγκλονιστική επιτάχυνση του πλούτου σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε χρόνια. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι κατεστραμμένο, εντελώς ακατάλληλο, καθώς επιτρέπει και διαιωνίζει αυτή την έκρηξη πλούτου, ενώ σχεδόν η μισή ανθρωπότητα συνεχίζει να ζει στη φτώχεια».
Κάλεσε, δε, τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις οικονομικές πολιτικές που μειώνουν την ανισότητα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης φορολογίας των υπερπλούσιων.
«Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τεράστια χρηματικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανισότητας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, και για την παροχή κρίσιμων επενδύσεων για τις δημόσιες υπηρεσίες μας. Για πρώτη φορά, με την πρωτοποριακή συμφωνία της G20 για συνεργασία για τη φορολόγηση των υπερπλούσιων του κόσμου, τον περασμένο Ιούλιο, υπάρχει πραγματική δυναμική για την εφαρμογή δικαιότερης φορολογίας παγκοσμίως».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 20:01:00