Υγεία

Γιατί πονάνε οι γυναίκες κατά την σεξουαλική επαφή;

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει αισθητή εξωτερικά στο αιδοίο ή εσωτερικά στον κόλπο, τη μήτρα ή τη λεκάνη.

Η δυσπαρευνία είναι ο πόνος που νιώθουμε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή και η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες.   Ο πόνος είναι επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την επαφή.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν πόνο εξωτερικά στην περιοχή του αιδοίου – στα χείλη ή στο άνοιγμα του κόλπου, ενώ άλλες αισθάνονται τον πόνο εσωτερικά – στον τράχηλο, τη μήτρα ή την κάτω κοιλιακή χώρα.

Είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να έχει αρνητικές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Εκτός από τον σωματικό πόνο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια, την οικειότητα και την καθημερινότητά τους.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, 4 στις 5 γυναίκες έχουν νιώσει πόνο κατά την σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό και των γυναικών που αναφέρουν πόνο κάθε φορά που έρχονται σε επαφή.

 Το σημείο το οποίο πονάει μια γυναίκα, προσδιορίζει τον τύπο δυσπαρευνίας

Εξωτερικός πόνος (ενδοκογχική ή επιφανειακή δυσπαρεύνια) : Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός στην είσοδο του κόλπου κατά την αρχική διείσδυση. Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο στην είσοδο μπορεί να είναι η έλλειψη λίπανσης, ο τραυματισμός ή η μόλυνση.

Βαθύς πόνος: Είναι πόνος που εμφανίζεται κατά τη βαθιά διείσδυση και μπορεί να είναι χειρότερος σε ορισμένες σεξουαλικές στάσεις, ενώ τον αντιλαμβάνεστε στον τράχηλο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση συνήθως προκαλεί πόνο που εμφανίζεται βαθύτερα.

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να περιγραφεί ως πρωτογενής, δευτεροπαθής, πλήρης ή περιστασιακός:

-Ο πρωταρχικός πόνος είναι ο πόνος που είχατε από τότε που γίνατε σεξουαλικά ενεργοί.

-Ο δευτερογενής πόνος αναπτύσσεται μετά τη σεξουαλική επαφή.

-Ο πλήρης πόνος σημαίνει ότι αισθάνεστε πόνο κάθε φορά που κάνετε σεξ.

-Ο περιστασιακός πόνος είναι όταν ο πόνος εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές.

Δείτε επίσης: Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες

Τι προκαλεί τη δυσπαρευνία;

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ εάν δεν υπάρχει επαρκής κολπική λίπανση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να ανακουφιστείτε εάν χαλαρώσετε, αυξήσετε τα προκαταρκτικά παιχνίδια ή εάν χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό.

  • Κολπική ατροφία : Η κολπική επένδυση μπορεί να χάσει την κανονική υγρασία και το πάχος της και να γίνει ξηρή και λεπτή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή, κατά την εμμηνόπαυση ή άλλες ορμονικές αλλαγές.
  • Κολπικοί σπασμοί : Είναι συνήθως ψυχολογική αιτία, που προέρχεται από φόβο μην τραυματιστείτε ή από κάποιο προηγούμενο τραύμα.
  • Πολύ συχνές είναι και οι κολπικές λοιμώξεις και μολύνσεις.
  • Προβλήματα με τον τράχηλο: Το πέος μπορεί να φτάσει στον τράχηλο με μέγιστη διείσδυση. Επομένως, προβλήματα με τον τράχηλο (όπως λοιμώξεις) μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη βαθιά διείσδυση.
  • Προβλήματα με τη μήτρα: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ινομυώματα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη σεξουαλική επαφή.
  • Ενδομητρίωση: Μια κατάσταση κατά την οποία το ενδομήτριο (ιστός που καλύπτει τη μήτρα) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
  • Προβλήματα με τις ωοθήκες: Εάν έχετε πολυκυστυκές ωοθήκες είναι πολύ πιθανό να πονάτε κατά την επαφή.
  • Έκτοπη κύηση: Μια εγκυμοσύνη κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
  • Σεξουαλική επαφή πολύ σύντομα μετά το χειρουργείο ή τον τοκετό.
  • Εάν έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), όπως κονδυλώματα ή έρπη, είναι επίσης πιθανό να πονάτε.
  • Τραυματισμός του αιδοίου ή του κόλπου : Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν σχίσιμο από τον τοκετό ή από τομή (επισιοτομή) στο περίνεο (περιοχή του δέρματος μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού) που γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Δερματικές διαταραχές που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα.
  • Ψυχολογικά θέματα: Το άγχος, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να αποτρέψουν τη σεξουαλική διέγερση.
  • Όπως οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες μπορεί επίσης να αισθανθούν πόνο εάν δεν υπάρχει αρκετή κολπική λίπανση κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό μπορεί να λυθεί χρησιμοποιώντας ένα σεξουαλικό λιπαντικό. Στους άνδρες, το επώδυνο σεξ μπορεί να προκληθεί από ορισμένες διαταραχές του πέους (Βλάβη της ακροποσθίας, παραμορφώσεις πέους ή και πριαπισμός – δηλαδή επώδυνη στύση).

Δείτε επίσης: ECDC: Προσοχή στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα το καλοκαίρι

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπαρευνία; Διαχείριση και Θεραπεία

Ορισμένες θεραπείες για την δυσπαρευνία δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση επώδυνης επαφής μετά την εγκυμοσύνη, περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κολπική ξηρότητα ή έλλειψη λίπανσης, δοκιμάστε λιπαντικά με βάση το νερό.

Ορισμένες θεραπείες για τον σεξουαλικό πόνο απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν η κολπική ξηρότητα οφείλεται στην εμμηνόπαυση, ο γιατρός σας θα σας γράψει τα κατάλληλα φάρμακα.

Για περιπτώσεις πόνου στις οποίες δεν υπάρχει υποκείμενη ιατρική αιτία, μπορείτε να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία, καθώς ένα ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι αυτό που σαν προκαλεί τον πόνο.

Δείτε επίσης: Οι ασκήσεις Pilates βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών [έρευνα]

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 18:04:50

Back to top button