Auto

Γιατί ο Mate Rimac «μετανιώνει» για το ηλεκτρικό του hypercar;

Για ποιον λόγο αγοράζει κανείς ένα hypercar; Μα προφανώς επειδή μπορεί. Οι επιδόσεις είναι ήδη συγκλονιστικές επιλέγοντας σούπερκαρ των €300-€400 χιλιάδων όπως μια Ferrari 296 ή μία McLaren 750S, οπότε τι νόημα έχουν οι κατασκευές των €2 και €3 εκατομμυρίων, όπως το Nevera που πουλάει ο Mate Rimac;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του και στον απόηχο των αποκαλύψεών του για τον νέο V16 της Bugatti, ο Mate Rimac αποκάλυψε ότι ο κόσμος δεν αγοράζει ηλεκτρικά hypercars. Έτσι, παρά την αναμφισβήτητη ταχύτητα κι ικανότητα του Nevera, έχουν πουληθεί μόλις 50κάτι από τα 150 αυτοκίνητα που θα παραχθούν.

Η ηλεκτροκίνηση επεκτείνεται σε πολλές κατηγορίες οχημάτων, όχι όμως και στα hypercars

Στα παραπάνω πρέπει να αφαιρέσουμε το Nevera που αγόρασε ο ίδιος ο Κροάτης. Δεν πρόκειται για κάποιο τυχαίο μοντέλο. Τον περσινό Οκτώβριο κατέρριψε 23 ρεκόρ ταχύτητας κι επιτάχυνσης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επιτέλους, ο Mate Rimac παρέλαβε το προσωπικό του Nevera

Τα Ρεκόρ Γκίνες πιστοποίησαν ότι το ηλεκτρικό hypercar έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο και με την όπισθεν. Έφτασε τα 275,74 km/h κινούμενο προς τα πίσω. Όσο έπιανε η Lamborghini Miura προς τα μπροστά.

Mate Rimac

Τι φταίει τότε και δεν έχουν πουληθεί όλα; Θυμίζουμε ότι το σύνηθες στα hyperars είναι να ξεπουλούν πριν ακόμα παρουσιαστούν. Η νέα Lamborghini Revuelto για παράδειγμα. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, πριν το επίσημο λανσάρισμα, οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι το βιβλίο παραγγελιών της είναι γεμάτο μέχρι το 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Sold out μέχρι το 2026 η Lamborghini Revuelto

«Ξεκινήσαμε να εξελίσσουμε το Nevera το 2016/2017», δήλωσε στο συνέδριο Future of the Car των Financial Times στο Λονδίνο. «Από τότε, το περιβάλλον της αγοράς έχει αλλάξει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γίνει mainstream. Παρατηρούμε ότι καθώς η ηλεκτροκίνηση επεκτείνεται, οι άνθρωποι στην κορυφή της αγοραστικής πυραμίδας θέλουν να διαφοροποιηθούν».

Mate Rimac

«Αυτό εκδηλώνεται κυρίως με επιθυμία για αναλογική τεχνολογία και θερμικά συστήματα μετάδοσης κίνησης. Δείτε τα ρολόγια. Ένα Apple Watch μπορεί να κάνει τα πάντα καλύτερα. Μπορεί να κάνει 1.000 περισσότερα πράγματα, είναι πολύ πιο ακριβές, μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό σας παλμό. Αλλά κανείς δεν θα πλήρωνε $200.000 για ένα Apple Watch».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To Rimac Nevera βάζει φωτιά στην γερμανική Autobahn

«Το Nevera είναι το ηλεκτρικό hypercar με τις περισσότερες πωλήσεις. Αλλά έχουμε παραδώσει λίγα περισσότερα από 50 αυτοκίνητα από τα συνολικά 150». Πρόσθεσε ότι «αν κάναμε μια ηλεκτρική Bugatti, θα πουλούσαμε κάμποσες, λόγω της δυναμικής της μάρκας, αλλά σίγουρα λιγότερες από αυτές που θα πουλήσει η διάδοχος της Chiron με τον ατμοσφαιρικό V16».

Mate Rimac

Δεν θα συμφωνήσουμε μαζί του. Οι μειωμένες πωλήσεις του Nevera δεν σχετίζονται με το ότι τα ηλεκτρικά πουλούν πολύ στον δυτικό κόσμο. Και λιγότερο να πουλούσαν, πάλι οι αγοραστές θα επέλεγαν θερμικά υπεραυτοκίνητα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο νέος V16 της Bugatti είναι ατμοσφαιρικός, με μήκος ένα μέτρο

Η αιτία είναι ότι κανείς δεν αγοράζει το ένα hypercar αντί για κάποιο ανταγωνιστικό μοντέλο επειδή είναι 0,5” ταχύτερο στο 0-200. Αλλά επειδή βγάζει συναίσθημα κι ένα ηλεκτρικό μοντέλο θα υπολείπεται σε αυτό έναντι ενός θερμικού με έναν V12 αριστούργημα στην πλάτη του οδηγού. 

Mate Rimac

Πριν τέσσερις μήνες, ερωτηθείς για το τι καύσιμο θα καίει το επόμενο μοντέλο της εταιρείας του, ο 36χρονος είχε δηλώσει ότι «τα Rimac δεν είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά. Υιοθετούμε κάθε φορά τη λύση που είναι η κατάλληλη για την εποχή». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το επόμενο μοντέλο της Rimac θα καίει πετρέλαιο

Αναφερόντας το LPG, το υδρογόνο και το ντίζελ ως παραδείγματα καυσίμων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία αυτής της διάταξης.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-09 10:32:46

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button