Κόσμος

Γιατί ο Πούτιν κατεδάφισε την ντάτσα του στο Σότσι

Η αποκάλυψη πιστώνεται στο Google Earth: η υπερπολυτελής ντάτσα του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στους χώρους της οποίας ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αντάλλασσε χειραψίες με πληθώρα Δυτικών ηγετών και έκανε μαζί τους περιπάτους, ισοπεδώθηκε. Από ψηλά, εκεί που έως πρόσφατα διακρινόταν η οροφή της επίσημης θερινής κατοικίας του προέδρου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, πλέον υπάρχει μόνο χώμα.  

Προς το παρόν, και επίσημα, οι λόγοι κατεδάφισης του πολυτελούς συγκροτήματος που ανακαινίστηκε μόλις πριν από δέκα χρόνια ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, παραμένουν άγνωστοι.  

Αν δεν υπήρχε η υπηρεσία χαρτογράφησης του αμερικανικού τιτάνα του διαδικτύου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το γνώριζε κανένας, ούτε καν οι περίοικοι του Πούτιν στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, στην περιφέρεια του Κράσνονταρ. Οχι μόνο επειδή η όλη έκταση εξακολουθεί να περιβάλλεται από ψηλό φράχτη, αλλά και γιατί φυλάσσεται ακόμη από επίλεκτες δυνάμεις ασφαλείας.  

Πάντως αποτελεί γεγονός πως από τότε που διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου υποχρεώθηκε να αποβάλει πολλές από τις αγαπημένες του συνήθειες, περιλαμβανομένου του εορτασμού των γενεθλίων του την 7η Οκτωβρίου, στην πρώην, κατεδαφισμένη πλέον, αγαπημένη θερινή κατοικία του.  

Η υπερπολυτελής ντάτσα του Πούτιν στο Σότσι πριν και μετά την κατεδάφισή της, στις αποκαλυπτικές αεροφωτογραφίες του Google Earth

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ρωσικό ερευνητικό ιστότοπο Proekt Media, δημοσιογράφοι του οποίου έγραψαν πρώτοι για την κατεδάφιση, ο Πούτιν «αισθάνθηκε πως απειλείται η ασφάλειά του», έπειτα από τις πολλαπλές ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή του Σότσι, πέρυσι τον Σεπτέμβριο. 

Ο ρώσος πρόεδρος, που τη Δευτέρα γιόρτασε τα 72α γενέθλιά του, συνήθιζε να περνάει στην έπαυλή του στο Σότσι περί τις 30 ημέρες τον χρόνο, συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Τα πρώην «θερινά ανάκτορά» του στη Μαύρη Θάλασσα, γνωστά ως Μποτσαρόφ Ρουτσί, ανεγέρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον Νικίτα Χρουστσόφ, και έγιναν αμέσως αγαπημένος προορισμός αναψυχής των εκάστοτε ενοίκων του Κρεμλίνου.

Ομως ο Πούτιν κατέφευγε εκεί, όχι μόνο για να απαλλαγεί από τη βοή και το άγχος της Μόσχας, αλλά και για να υποδεχτεί ηγέτες από όλον τον κόσμο: πιθανώς λόγω της θέας προς τη Μαύρη Θάλασσα, οι όποιες συνομιλίες διεξάγονταν σε πιο χαλαρό ύφος, όπως αναφέρει η Ροζάλμπα Καστελέτι της ιταλικής εφημερίδας Repubblica.

Εκεί υποδέχτηκε ο Πούτιν την Ανγκελα Μέρκελ το 2007, παρέα με το μαύρο λαμπραντόρ του ονόματι Κόνι, έχοντας πιθανώς ξεχάσει πως η πρώην (αγαπημένη του ρώσου προέδρου) καγκελάριος της Γερμανίας έχει φοβία με τα σκυλιά. 

Την επόμενη χρονιά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε χαλαρώσει υπερβολικά στην ντάτσα του ρώσου ομολόγου του, τόσο ώστε να του εκμυστηρευτεί πως θα μπορούσε να χτίσει στο Σότσι το «εξοχικό» του. 

Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων στην έπαυλη του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα συγκαταλέγεται και ένα άλλος μέγας και τρανός ηγέτης της Δύσης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος το 2017, κατά την άφιξή του με αφορμή τον εορτασμό των 65ων γενεθλίων του ρώσου προέδρου, δώρισε στον οικοδεσπότη του ένα κλινοσκέπασμα με τυπωμένη στην επιφάνειά του μια φωτογραφία τους. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ντάτσα του δεύτερου στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2005 (EPA/SERGEI ILNITSKY)

«Αλλοι καιροί» σχολιάζει η ιταλίδα δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως από τον Φεβρουάριο του 2022 έως ότου κατεδαφίστηκε, στο θερινό παλάτι του επικεφαλής του Κρεμλίνου είχαν φιλοξενηθεί ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, δικτάτορας της Λευκορωσίας, ο Μπασάρ αλ Ασαντ, δικτάτορας της Συρίας, καθώς και ο Μακί Σαλ, πρώην, πλέον, πρόεδρος της Σενεγάλης.  

Τελευταία φορά στο Σότσι ο Πούτιν φέρεται να πήγε τον περασμένο Μάρτιο για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.  

Παρακολουθώντας όμως προσεκτικά το σχετικό βίντεο που κοινοποιήθηκε από το Κρεμλίνο, διαπιστώνεται ότι η συνάντηση δεν έγινε στην ιστορική κατοικία, αλλά σε ένα νέο κτίριο που ανεγέρθηκε το 2014, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του κύριου συγκροτήματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές δημοσιογράφους του Proekt Media η κατεδάφιση ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.   

Στην ντάτσα του στη Μαύρη Θάλασσα ο Πούτιν συνήθιζε επίσης να γιορτάζει τα γενέθλια της πρώην πρωταθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα, την οποία οι φήμες φέρουν ως σύντροφό του και μητέρα δύο παιδιών του.  

«Εν τέλει, ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος αυτός που κατέστρεψε το μοναδικό πράγμα που κατάφερε να κτίσει στη Ρωσία, κατέχοντας επί 25 χρόνια την εξουσία: τις πολυτελείς συνήθειές του», σύμφωνα, πάντα, με το Proekt Media. «Το γεγονός ότι σταμάτησε να επισκέπτεται τους αγαπημένους του προορισμούς αποτελεί μια ένδειξη όσον αφορά την ασφάλεια στη χώρα. Οσο και αν προσπαθεί να πείσει (την κοινή γνώμη) ότι η ζωή συνεχίζεται και η νίκη είναι κοντά, ούτε ο Πούτιν αισθάνεται πια ασφαλής, και χρειάστηκε να αλλάξει τις συνήθειές του εξαιτίας της σύρραξης».  

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 13:10:10

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button