
Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Μετά από τρεις μήνες προσβολών, δασμών και εκτόξευση απειλών ακόμα και για προσάρτηση εδαφών ξένων χωρών, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται ξαφνικά κάποια βοήθεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τώρα κλιμακώσει μια πλήρη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα, την οποία δεν φαίνεται να ξέρει πώς να κερδίσει.
Έτσι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σπεύδει να βρει τρόπο να δημιουργήσει μοχλό πίεσης έναντι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει στον εκφοβισμό του «πλανητάρχη» στον «πόλεμο» των δασμών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπάρχει ένα πράγμα που ίσως να λειτουργήσει. Θα αξιοποιούσε τη δύναμη και την παγκόσμια επιρροή της Αμερικής και θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο ώστε να ανταποκριθεί στα συνεχή παράπονα των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τη βιομηχανική κατασκοπεία και άλλα ζητήματα. Το προβλημα ωστόσο είναι ότι «αυτή η προσέγγιση έρχεται σε σύγκρουση με το δόγμα του Τραμπ “Πρώτα η Αμερική”».
Η Ουάσινγκτον έχει πλέον επιβάλει δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο απάντησε αυξάνοντας τους δικούς του σε 125%. Όμως ο Τραμπ δείχνει να συνειδητοποιεί ότι για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στον Σι Τζινπίνγκ απαιτείται κάτι παραπάνω: μια διεθνής συμμαχία, με κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του κινεζικού οικονομικού επεκτατισμού και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μιλώντας στο Fox Business, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, παραδέχτηκε πως «όλοι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ανάμεσά τους, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να εξαναγκαστεί η Κίνα να «επαναπροσδιορίσει το οικονομικό της μοντέλο».
Ωστόσο, η επιδίωξη ενός πολυμερούς μετώπου συγκρούεται ευθέως με την ίδια τη φιλοσοφία του «America First». Από την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ «ξήλωσε» το Trans-Pacific Partnership (TPP), ένα πολυμερές εμπορικό σχήμα που απέκλειε την Κίνα, και ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την ΕΕ μέσω του TTIP.
Παράλληλα, έχει χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «εχθρό στο εμπόριο» και δεν διστάζει να επιτεθεί φραστικά σε ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Κάρνεϊ.
Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εξέφρασε επίσης την απαξίωση του για την Ευρώπη σε πρόσφατες δηλώσεις στο Μόναχο, ενώ οι σχέσεις με τον Καναδά και το Μεξικό -θεωρητικά πυλώνες ενός βορειοαμερικανικού μετώπου κατά της Κίνας- παραμένουν τεταμένες, με τον Τραμπ να έχει απειλήσει ακόμη και με «προσάρτηση» του Καναδά.
Όπως σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φέρμαν: «Οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ένας εξαιρετικά αναξιόπιστος σύμμαχος για οποιονδήποτε στον κόσμο. Δεν ξέρω πώς θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Παρά την εσωτερική πίεση και την πτώση των χρηματιστηρίων, ο Τραμπ επιμένει πως η τακτική του «θα αποδώσει» και πως «όλοι θέλουν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, ισχυρίστηκε ότι «τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα από συμμάχους που μας χρειάζονται».
«Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα απαντήσουν θετικά αυτοί οι σύμμαχοι, μετά από τόσα ρήγματα και προσβολές; Και ακόμα κι αν το κάνουν, θα μπορέσει να επιτευχθεί ένας ενιαίος στόχος απέναντι στην Κίνα χωρίς μια σαφή πολυμερή στρατηγική; Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του», καταλήγει η ανάλυση του CNN.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-12 14:45:00