Γιατί οι κατασκευαστές όπλων της Ευρώπης χαίρονται με την έλευση του Τραμπ
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Μεγάλο μέρος της Ευρώπης ανησυχεί για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά οι κατασκευαστές όπλων της ηπείρου είναι οι μόνοι που ίσως δεν αναμένουν κάποια κρίση.
…
Η Ευρώπη βλέπει μια δραματική ώθηση στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, λόγω τόσο της μακροχρόνιας πίεσης από την Ουάσιγκτον όσο και της αντίδρασης της ίδιας της ηπείρου στην πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό υπόσχεται πληθώρα στρατιωτικών συμβάσεων για κατασκευαστές όπλων στην Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και αλλού.
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η βιομηχανία είναι σχετικά χαλαρή σχετικά με τον Τραμπ.
Εάν βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και αφήσει την Ευρώπη να πάει μόνη της, η ήπειρος θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της εταιρείες όπλων, συμψηφίζοντας ένα κύμα συμβάσεων.
…
Αλλά ακόμα κι αν ο νέος πρόεδρος δεν κάνει κάτι τόσο ριζοσπαστικό, η τεράστια κλίμακα των νέων αμυντικών δαπανών –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέλη του μπλοκ θα χρειαστεί να δαπανήσουν 500 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα την επόμενη δεκαετία– εξακολουθεί να σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλά χρήματα διαθέσιμα για τις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες.
Τούτου λεχθέντος, ο πρώτος νικητής της αμυντικής ενίσχυσης της Ευρώπης είναι πιθανό να είναι οι ΗΠΑ.
«Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να τα καλύψει όλα, ιδιαίτερα μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων που έχουν υπονομεύσει σοβαρά τις αμυντικές βιομηχανικές ικανότητες της Ευρώπης», δήλωσε ο Γιάν Πάι, γενικός γραμματέας του λόμπι της αμυντικής βιομηχανίας ASD που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
…
«Αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί. Η αγορά μη ευρωπαϊκών σημαίνει τελικά ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για απόδοση των επενδύσεών της θα χάσει με την πάροδο του χρόνου την τεχνολογική τεχνογνωσία και τις σχετικές δεξιότητές της».
Περίπου το 55 τοις εκατό των εισαγωγών όπλων της Ευρώπης από το 2019 έως το 2023 ήταν από την Αμερική, απότομη αύξηση κατά 35% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
«Όσον αφορά τις παραδόσεις, ο πραγματικός όγκος όπλων που μεταφέρονται από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες… σχεδιάζεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ανώτερος ερευνητής του SIPRI προσθέτοντας ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είχαν «καμία σχέση με τον Τραμπ», αλλά μάλλον με τον αγώνα για εξοπλισμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή η τάση θα μπορούσε να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς όφελος της Αμερικής, εάν οι χώρες επιχειρήσουν να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ, συνάπτοντας περισσότερα συμβόλαια με αμερικανικές εταιρείες.
«Δεν γνωρίζουμε πολλά από τις προθέσεις του Τραμπ, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν οι χώρες, ειδικά στα ανατολικά, αγοράζουν όλο και περισσότερα αμερικανικά πράγματα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες – κυρίως σχετικά με το πώς θα ενεργήσει ο Τραμπ.
Προς το παρόν, οι αμερικανικές εταιρείες τα πάνε καλά, πουλώντας μαχητικά Lockheed Martin F-35A Lightning II, ελικόπτερα AH-64 Apache, σύστημα αεράμυνας Patriot, τανκς Abrams και πολλά άλλα σε χώρες σε όλη την ήπειρο.
Όμως, τα κράτη της ΕΕ που εκσυγχρονίζουν τους στρατούς τους, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, προμηθεύονται επίσης από ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων και αυτό είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο Τραμπ.
Η Πολωνία ξόδεψε πέρυσι 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χιλιάδες όπλα Carl Gustaf M4 και εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια από τη Σουηδία, ενώ το 2023 αγόρασε αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Saab 340.
Η Βαρσοβία εξετάζει επίσης την αγορά Eurofighter Typhoons, που κατασκευάζονται από κοινοπραξία Airbus, BAE Systems και Leonardo, στο πλαίσιο του συνεχούς εκσυγχρονισμού της αεροπορίας.
Η Ρουμανία αγοράζει πυραύλους αεράμυνας Mistral 3 από τη Γαλλία.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν παρόμοια μοτίβα. Περίπου 15 ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για την αγορά F-35A, αλλά το Eurofighter Typhoon εξετάζει νέες πωλήσεις στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Saab συνεχίζει επίσης να προωθεί το μαχητικό JAS 39 Gripen, πουλώντας πέρυσι τέσσερα στην Ουγγαρία.
Το πρώιμο μήνυμα από τον Τραμπ είναι ότι θέλει να αυξηθούν κατακόρυφα οι αμυντικές δαπάνες.
Από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ, τα 24 πληρούν τώρα τον στόχο της συμμαχίας να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα και ο Τραμπ πιέζει να αυξηθεί στο 5 τοις εκατό – ένα ποσοστό που μόνο η Πολωνία βρίσκεται κοντά στο να συναντήσει αυτή τη στιγμή.
Οι αξιωματούχοι της άμυνας επιμένουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται την αμυντική βιομηχανία της Αμερικής περισσότερο από ποτέ, μια αναγνώριση ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συύμπλεγμα των ΗΠΑ προμηθεύει πολλά κιτ που η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί χάρη στην κλίμακα των εταιρειών όπλων της.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Μαρκ Ρούτε χτύπησε το τύμπανο για ταχύτερες εισαγωγές αμερικανικών όπλων.
«Αυτό ήταν το επιχείρημά μου με τον Τραμπ, ανοίξτε την αμυντική αγορά των ΗΠΑ», είπε ο Ρούτε στους νομοθέτες σχετικά με τις συζητήσεις του με τον επερχόμενο πρόεδρο. «Επειδή αν θέλετε να αγοράσετε κάτι στις ΗΠΑ, πρέπει να περάσετε από το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Άμυνας, το Πεντάγωνο, κ.λπ., πριν προλάβετε να πιάσετε το σύστημα Patriot».
Αλλά οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι μέρος αυτών των επιπλέον μετρητών θα πάει σε εγχώριες εταιρείες.
Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής, στην έκθεσή του πέρυσι για την κατάσταση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να συγκεντρώσουν τη ζήτηση και να αυξήσουν το μερίδιο των κοινών αμυντικών προμηθειών.
«Καθώς οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ αυξάνονται, η αμυντική βιομηχανική ενοποίηση, η ολοκλήρωση και η τεχνολογική καινοτομία θα πρέπει να υποστηρίζονται από ενισχυμένες ευρωπαϊκές αρχές προτίμησης στις προμήθειες, διασφαλίζοντας ότι ένα ελάχιστο μερίδιο αυτής της αυξανόμενης ζήτησης συγκεντρώνεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες αντί να ρέει στο εξωτερικό», έγραψε ο Ντράγκι.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένουν να συνεχίσουν να κλείνουν μεγάλα συμβόλαια καθώς η ήπειρος επανεξοπλίζεται.
«Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα που κυκλοφορούν», είπε ο Ρούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Να είστε καλοί επιχειρηματίες… Μην χάνετε από τους Νοτιοκορεάτες».
Με πληροφορίες από POLITICO
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-20 21:44:00