Πολιτική

Γιατί νίκησε ο Ανδρουλάκης τον Δούκα – Τα «θολά» μηνύματα του δημάρχου και οι «άχαρες» συμμαχίες

Σε θρίαμβο για τον Νίκο Ανδρουλάκη εξελίχθηκε ο β’ γύρος των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, αφού κατέλαβε  59,92% έναντι  40,08% του Χάρη Δούκα.

Το αποτέλεσμα άρχισε να φαίνεται από την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, με την διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον Χάρη Δούκα να διευρύνεται όσο ενσωματώνονταν τα εκλογικά τμήματα από την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χάρης Δούκας δεν κατάφερε – ούτε αυτή την φορά – να πάρει την πρωτιά στον Δήμο της Αθήνας, στον οποίο ανεδείχθη Δήμαρχος.

Το αποτέλεσμα έχει την ερμηνεία του: οι ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, αν δεν προτίμησαν την αποχή, στην μεγάλη πλειοψηφία τους στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές που πρώτευσαν οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, όπως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη ή την Κοζάνη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε «περίπατο».

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως οι ψηφοφόροι προτίμησαν την «γνωστή συνταγή» του Νίκου Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει υποσχεθεί «διόρθωση των λαθών» της πρώτης θητείας του, έναντι μιας «θολής» αλλαγής πορείας, που υποσχόταν ο Χάρης Δούκας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για κάθε επιπλέον ψήφο που κέρδιζε ο Χάρης Δούκας σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδιζε σχεδόν δύο: ο Δήμαρχος Αθηναίων πήρε επιπλέον περίπου 20.000 ψήφους, ενώ ο – νυν και μέλλων – πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάνω από 36.000.

Ο Χάρης Δούκας «πλήρωσε» την σπουδή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πριν καν δώσει δείγματα γραφής στον Δήμο της Αθήνας, ενώ δεν μπόρεσε πειστικά να απαντήσει στο «πώς μπορούν να χωρέσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

Προφανώς του κόστισε η δήλωση που έκανε το βράδυ του πρώτου γύρου, ότι 7 στους  10 καταψήφισαν τον Ανδρουλάκη, παραγνωρίζοντας ότι – με ακριβώς την ίδια λογική – 8 στους 10 αποδοκίμασαν τον ίδιο.

Στα μειονεκτήματα του Δημάρχου Αθηναίων συγκαταλέγεται και το γεγονός πως δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου, με δεδομένο πως ο Παύλος Γερουλάνος είχε καταστήσει σαφές από τον πρώτο γύρο πως δεν νοείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην είναι κοινοβουλευτικός.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται και πως κάποιες κινήσεις που έκανε ο κ. Δούκας μάλλον του γύρισαν «μπούμερανγκ». Για παράδειγμα η στήριξη που έλαβε από τον Παναγιώτη Σγουρίδη,  πρώην αντιπρόεδρο του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και υφυπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ακόμη και η κίνησή του να εμφανίσει ως στήριξη στο πρόσωπό του μια αμφιλεγόμενη δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Μια κίνηση που δίχασε ακόμη και το μέχρι πρότινος συμπαγές μέτωπο των «ΓιωργοΠαπανδρεϊκών».

Το «στοίχημα» του Νίκου Ανδρουλάκη τώρα είναι αν θα μπορέσει να «κεφαλαιοποιήσει» το κεντρικό του σύνθημα, το «μαζί», τόσο σε επίπεδο πολιτικών επιλογών, όσο και προσώπων, αντί της «περίκλειστης» ομάδας με την οποία – σύμφωνα με τους αντιπάλους του – πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη πιο κρίσιμο όμως είναι να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση ανάλογη μιας οιονεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδομένη την σχεδόν προδιαγεγραμμένη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και προοπτικά του «μεγάλου κυβερνώντος» ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα της προεκλογικής περιόδου.

Νίκος Ανδρουλάκης: Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, νικητής είναι μόνον το ΠΑΣΟΚ

Οι μεγάλες αλλαγές και οι μεγάλες νίκες θα γίνουν όταν είμαστε ενωμένοι, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την επανεκλογή του.

Το κίνημα μας έχει χρέος να δώσει ελπίδα και προοπτική στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως « είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας».

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη .

Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στο μεγάλο αγώνα να νικήσουμε την ΝΔ και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ολοι μαζί σε νέους αγώνες και νέε προσπάθειες, ένα νέο ταξίδι αρχίζει και μαζί μπορούμε ενωμένοι και δυνατοί να καταφέρουμε νέες νίκες » ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ευχαρίστησε όλους τους συνυποψηφίους του υπογραμμίζοντας πως με την στάση τους έδειξαν πως το κόμμα διαθέτει ποιοτικά στοιχεία .

Χάρης Δούκας: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει

Σε δήλωσή του πριν καν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, ο Χάρης Δούκας – αφού συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του – ανέφερε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται «για τις αρχές και τις αξίες μας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων για ένα μεγάλο, ανοιχτό, δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει».

To άρθρο Γιατί νίκησε ο Ανδρουλάκης τον Δούκα – Τα «θολά» μηνύματα του δημάρχου και οι «άχαρες» συμμαχίες δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-13 23:07:40

Back to top button