Auto

Γιατί η GM «έκοψε» τόσες μάρκες πριν μια 15ετία;

Το 2008, η GM αποφάσισε να καταργήσει ή να πουλήσει ορισμένες μάρκες, επειδή δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα σε πωλήσεις και κατά συνέπεια ήταν κοστοβόρες.

Για αυτά μίλησε πρόσφατα ο Bob Lutz, ένας εκ των τότε εκτελεστικών διευθυντών της GM που κλήθηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις, οι οποίες θα καθόριζαν το μέλλον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μάρκες, όπως η GMC και η Buick σώθηκαν, έπειτα από μάχη που έδωσε η GM να τις κρατήσει, σύμφωνα με τον Lutz, παρουσιάζοντας τα οφέλη που πρόσφερε η καθεμία.

Αντίθετα, άλλες όπως η Saab, η Pontiac και η Saturn έπρεπε να καταργηθούν. Ο Lutz στάθηκε τόσο στους λόγους, όσο και στον τρόπο με τον οποίο καθεμία αποτέλεσε παρελθόν.

Μιλώντας για την Pontiac, αποκάλυψε ότι ο ίδιος προσπάθησε να την κρατήσει, παρουσιάζοντας όλα της τα οφέλη. Αλλά το γεγονός ότι δεν έφερνε κέρδη επί σειρά ετών, αποτέλεσε το μεγάλο κώλυμα που τελικά οδήγησε στην κατάργησή της από τη GM.

Σχετικά με τη Saab, ο Lutz προσπαθούσε για χρόνια να την ξεφορτωθούν, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Τη θεωρούσε μάλιστα μία «χαζή μάρκα» η οποία δεν πουλούσε και δεν είχε τον αντίκτυπο που παρουσίαζε ο αυτοκινητικός Τύπος. Τελικά, η GM, βλέποντας ότι δεν έχει κέρδη και μετά από χρόνια πίεσης, την κατάργησε.

Τέλος, ο Lutz μίλησε για τη Saturn, μία αμερικανική μάρκα που ευχαρίστως αποχωρίστηκε ο όμιλος. Και ο λόγος στηριζόταν στο γεγονός πως ήταν «μία ακόμα Chevrolet», άρα η ύπαρξή της αχρείαστη και κοστοβόρα. Συνεπώς, η αποκοπή της ήταν μία πολύ εύκολη απόφαση.

Ως προς τις υπόλοιπες, η Hummer πέρασε από χίλια κύματα, ενώ η GMC δεν ξέκοψε ποτέ από την GM, καθώς κυριαρχούσε στην αμερικανική αγορά με τα SUV και τα pickup, ακόμα και αν θεωρούνταν μία εκδοχή της Chevrolet.

Αντίστοιχα, η Buick έμεινε τότε, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης, διότι είχε πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην κινεζική αγορά και αν καταργούνταν στις ΗΠΑ, θα χάνονταν και στην Κίνα. Έτσι, δεν αποκόπηκε ποτέ από τη GM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-10 09:00:42

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button