Οικονομία

Γιατί η Dromeus Capital επενδύει σε data centers

Με τα data centers να είναι, ως επί το πλείστον, επένδυση που σχετίζεται με το real estate, γίνεται αντιληπτό γιατί η Dromeus Capital, που επένδυσε, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2018, αποτελεί τη νέα άφιξη στο συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο των ψηφιακών υποδομών. Η Dromeus Capital, σε κοινοπραξία με την Apto, δρομολογούν μία νέα μεγάλη επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία συγκροτήματος κέντρων δεδομένων στα Σπάτα.

Να σημειώσουμε ότι η Apto ιδρύθηκε το 2023, έχοντας ως αντικείμενο την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη για λογαριασμό της επενδυτικής εταιρείας Pimco. Η Dromeus Capital και η Apto είχαν ξεκινήσει σειρά πρόδρομων εργασιών πριν ανακοινώσουν την επένδυσή τους στα Σπάτα, σε έκταση που βρίσκεται κοντά σε αυτή της Microsoft (υλοποιεί συγκρότημα data centers). Μέσω και του έργου αυτού, η Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη των κέντρων δεδομένων.

Η Dromeus

Η Dromeus είχε κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2018. Εκείνη τη χρονική περίοδο το ελληνικό real estate πάσχιζε να ανακτήσει το βηματισμό του, ύστερα από μία πολυετή οικονομική κρίση που είχε οδηγήσει σε κατάρρευση τιμών.

Την άνοιξη δηλαδή του 2018, οπότε η Dromeus έκανε αισθητή την παρουσία της στην ελληνική αγορά, είχαν προηγηθεί μερικά μόλις τρίμηνα αναιμικής αύξησης τιμών. Τα πρώτα αποκτήματα της Dromeus το 2018 ήταν συγκρότημα γραφείων στην Λεωφόρο Κηφισίας που ανήκε στην Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, όπως κι ένα ακόμη ακίνητο.

Συγκεκριμένα, τo fund, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αχιλλέα Ρίσβα, είχε αποκτήσει, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, έναντι 23,6 εκατ. ευρώ το συγκρότημα της Βωβός με επιφάνεια 8.334 τ.μ. και 812 θέσεις στάθμευσης. Το δεύτερο asset που αγόρασε προς 2,35 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού της Εθνικής Leasing, είναι ακίνητο (921 τ.μ. με 19 θέσεις στάθμευσης), το οποίο βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Λεωφόρο Κηφισίας.

Σήμερα η Dromeus έχει δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο 26 εμπορικών ιδιοκτησιών σε Αθήνα, Βόρεια Αττική και Ασπρόπυργο με αξία μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι ψηφιακές υποδομές

Η Dromeus από το 2020 έχει επεκτείνει τις επενδύσεις της και στον τομέα των κέντρων δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud (ψηφιακό νέφος) και ευρύτερα για δεδομένα. Αυτό γίνεται κατανοητό εάν ληφθεί υπόψη ότι τα κέντρα δεδομένων αποθηκεύουν την πληροφορία που διακινείται μέσω του ίντερνετ, της οποίας ο όγκος ενισχύεται συνεχώς λόγω της περαιτέρω ψηφιοποίησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η Dromeus επικεντρώνεται στις αγορές που χαρακτηρίζει ως Tier II και Tier III, όπου ανήκει η Αθήνα. Η κατηγορία Tier I περιλαμβάνει την Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Δουβλίνο που έχουν σχεδόν κορεστεί από επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.

Ως αποτέλεσμα το επενδυτικό κόστος (π.χ. κτήση γης, ενεργειακό κόστος) στις αγορές αυτές είναι αυξημένο. Έτσι, η Αθήνα, όπου οι επενδύσεις σε υπερσύγχρονα μεγάλης κλίμακας data centers είναι στην πρώτη φάση υλοποίησης, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Στα δεδομένα αυτά στηρίχθηκε η απόφαση της Dromeus σε συνεργασία με την Pimco για επένδυση που ενδέχεται να αγγίξει το 1 δισ. στη δημιουργία data center επί ελληνικού εδάφους. Η κοινοπραξία, ως είναι σύνηθες σε αυτού του είδους τα σύνθετα έργα, θα αναπτύξει το έργο σε διαφορετικές φάσεις, με την αξία της πρώτης να τοποθετείται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ενδέχεται, οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2025 με στόχο τη θέση σε λειτουργία της εγκατάστασης το Φθινόπωρο του 2026. 

To άρθρο Γιατί η Dromeus Capital επενδύει σε data centers δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 07:16:00

Back to top button